Kadri Gürsel

Kadri Gürsel

Kadri Gürsel hakkında

Kadri Gürsel Kimdir?

1961’de İstanbul’da doğan Kadri Gürsel, gazeteciliğe Ankara’da başladı. Yeni Gündem dergisinde, 1986 yılında, gazeteciliğe ilk adımını attı. Mesleğe başlangıcından itibaren ağırlıklı olarak dünya haberleri ve dış politikaya dair konulara ilgi gösterdi.

Yeni Gündem’in 1988’de yayın hayatına son vermesi sonrasında 1993’e kadar, Cumhuriyet, Güneş ve Sabah gazeteleri ve Nokta dergisinde editörlük ve muhabirlik yaptı.

1993-1997 seneleri arasında Agence France-Presse(AFP)’in İstanbul muhabirliği görevinde bulunduktan sonra Milliyet grubu bünyesinde bir yıl süreyle çıkan Artı Haber dergisinin yazı işleri müdürlüğünü üstlendi.

Daha sonra, 1998’de katıldığı Milliyet gazetesinde bir yıl kadar yazıişleri editörlüğü yaptıktan sonra gazetenin dış haberler müdürlüğüne getirildi ve 2008’in sonuna kadar bu görevde bulundu.

Milliyet’te Dış Haberler Müdürü görevindeyken 2007’de başladığı köşe yazarlığını 22 Temmuz 2015’te iktidarın Suriye politikasının Türkiye’deki IŞİD terörünün ana sebebi olduğunu işaret eden bir tweeti nedeniyle işten çıkarılana kadar sürdürdü. Ardından bir süre diken.com.tr’de yazarlık yapan Kadri Gürsel, Mayıs 2016’da köşe yazarı olarak Cumhuriyet’e katıldı.

Cumhuriyet Davası

Kadri Gürsel, Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerine karşı 31 Ekim 2016’da düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak tutuklandı ve “Cumhuriyet Davası”nda tutuklu sanık olarak yargılandı. Silivri Cezaevi’nde 11 ay tutulan Kadri Gürsel 25 Eylül 2017’de mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Yargılama süreci Kasım 2019’da beraatle sonuçlandı.

Kadri Gürsel’in “Muktedirin konuşturmama ve yazdırmama ısrarı ile bir gazetecinin yazma ve konuşma kararlılığı arasındaki çatışmanın ürünü” olan son kitabı “Ben De Sizin İçin Üzgünüm” Kasım 2018’de yayımlandı.

2018’in eylül ayında Cumhuriyet gazetesinden ayrılan Kadri Gürsel, yazılarına Washington DC merkezli haber ve yorum sitesi al-monitor.com ve diken.com.tr’de devam etti.

Kadri Gürsel’in 1995’te Güneydoğu’da PKK tarafından kaçırılarak alıkonulduğu sırada yapmış olduğu gözlemleri aktardığı, 1996 tarihli “Dağdakiler” adlı kitabının yanı sıra Fransa’da Şubat 2016’da yayımlanmış “Turquie Année Zéro” adlı bir kitabı da bulunmaktadır.

Dünyanın tanıdığı gazeteci

Üyesi olduğu Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nin (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi başkanlığını uzun yıllar yürüten Kadri Gürsel 2016 ile Temmuz 2021 tarihleri arasında kuruluşun Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yapmıştır. Kadri Gürsel halen, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Yönetim Kurulu üyesidir.

Ve şimdi halktv.com.tr'de

Kadri Gürsel, Eylül 2021'den itibaren sadece halktv.com.tr'de yazmaya başladı. Bundan sonra okurlarıyla halktv.com.tr'de buluşacak olan Gürsel aynı zamanda HalkTV'de, İsmail Saymaz ile beraber, 'Konuşmasak Olmaz' programında izleyiciyle buluşmakta.