Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeleti kulislerden sızdı

Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeletini hazırlayan iktidarın, "Cumhurbaşkanı seçiminde 50 artı 1 yerine 40 artı 1 ", DEM’in gönlünü alacak "eşit vatandaşlık, demokratik haklara net vurgular" dahil çalışmaları kulislerden sızdı.

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin
Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeleti kulislerden sızdı

İktidarın yeni Anayasa çalışmalarının geldiği noktaya ilişkin bilgi kulislerden sızdı. Bayramdan önce üst üste iki toplantı yaparak 25'inci toplantıyla çalışmalarını tamamlayan AKP'nin anayasa komisyonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum aşamasına geldi.

Nuray Babacan, mutlak butlan kararı ve Kemal Kılıçdaroğlu ile tartışmaların yaşandığı gündemde gelinen noktayı aktardı. Daha önce iktidarın, kafasındaki "anayasa planını Meclis’ten referandumsuz geçirmek için yeni siyasi partnerler arayacaklarını" yazan Babacan, Kılıçdaroğlu’nun CHP’sinin koltuk değneği olarak düşünüldüğünü ifade ederek anayasa paketinin içinden çıkacak konuları "Zamanlama manidar" diyerek yazdı.

ERDOĞAN'A SUNULACAK YENİ ANAYASA'NIN İSKELETİ KULİSLERDEN SIZDI

Nefes yazarı Nuray Babacan, CHP’deki "mutlak butlan" tartışmalarının gölgesinde kalan bu sessiz ve derinden yürütülen çalışmanın detaylarını aktardı. İktidarın, hazırlanan bu yeni anayasa iskeletini Meclis’ten referanduma gerek kalmadan geçirebilmek için aradığı siyasi partnerlerin profili ve paketin içeriği dikkat çekti.

Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeleti kulislerden sızdı - Resim : 1

Babacan’ın kulis bilgilerine göre; komisyonun hazırladığı taslağın merkezinde hükümet sisteminin revize edilmesi yer aldı.

Taslakta; cumhurbaşkanının yeniden adaylık sürelerinin değiştirilmesi, cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının en fazla iki ile sınırlandırılması ve en çok tartışılan konu olan "50 artı 1" kuralının "40 artı 1"e çekilmesi önerileri bulunuyor.

Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeleti kulislerden sızdı - Resim : 3

Ayrıca, cumhurbaşkanının aynı zamanda parti genel başkanı olmaması ve bakanların milletvekilleri arasından seçilmesi gibi seçenekler de masada.

DEM’İN GÖNLÜNÜ ALACAK "EŞİT VATANDAŞLIK" VURGUSU

Taslağın siyasi dengeleri gözeten kısımlarında, özellikle İmralı süreci ile uyumlu adımlar öne çıkıyor.

Anayasanın ilk dört maddesinin aynen korunacağı belirtilen çalışmada, "eşit vatandaşlık" ve vatandaşın demokratik haklarına yönelik daha net ve güçlü vurgular yapılması planlanıyor. Bu hamleyle DEM Parti’nin "gönlü alınarak" desteğinin alınması hedefleniyor.

Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeleti kulislerden sızdı - Resim : 4

Öte yandan, belediyelerin yetkilerinin kararnamelerle kısıtlandığı bir dönemde "güçlü yerel yönetim" maddelerinin nasıl kurgulanacağı bir açmaz olarak duruyor. Seçim sisteminde "daraltılmış bölge" modeline dönülmesi gibi MHP’nin mesafeli durduğu başlıklar ise "seçenekli" olarak Erdoğan’ın takdirine bırakılmış durumda.

Erdoğan'a sunulacak yeni Anayasa'nın iskeleti kulislerden sızdı - Resim : 5

Yeni Anayasa çalışmasındaki zamanlamanın sadece gündem değiştirmek değil, iktidarın ömrünü uzatacak daha geniş bir planın parçası olabileceğine dikkat çeken Babacan, şu soruları sordu:

  • Asıl mesele yeni anayasa konusu, iktidarın ömrünü uzatmak için 19 Mart İBB operasyonundan bu yana sürdürdüğü kuralsız planın bir parçası olacak mı?
  • Böylesine bir ortamda, kendi başına yapma olanağı olmayan bu çalışmayı destekleyen yeterli sayıda partner bulacak mı?
  • Yoksa, son 1,5 yılda yaptıkları 25 toplantıyla mı kalacaklar?
Kaynak: Halk TV Haber Merkezi
Anayasa İktidar Kemal Kılıçdaroğlu Mutlak butlan