Sızan telefon trafiği ortalığı karıştırdı! Netanyahu’dan Trump’a rest: Anlaşma bizi bağlamaz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Donald Trump ile yaptığı görüşmede ABD-İran mutabakatının Lübnan maddelerine uymayacaklarını ilettiği öne sürüldü. İsrail ordusu ise ateşkese rağmen Güney Lübnan’da hava ve kara saldırılarını sürdürdü.

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin
Sızan telefon trafiği ortalığı karıştırdı! Netanyahu’dan Trump’a rest: Anlaşma bizi bağlamaz

ABD-İran hattında sağlanan yeni mutabakatın ardından Ortadoğu’da tansiyon yeniden yükseldi. İsrail basınına yansıyan iddialara göre, Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesi, Lübnan dosyasında sert bir restleşmeye sahne oldu.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth’a dayandırılan haberde, Netanyahu’nun ABD-İran mutabakatında yer alan Lübnan’a ilişkin düzenlemelerin Tel Aviv açısından bağlayıcı olmadığını açıkça dile getirdiği aktarıldı. İsrailli yetkililere göre Netanyahu "Anlaşma bizim için bağlayıcı değil" diyerek, İsrail ordusunun Lübnan’da kontrol ettiği bölgelerden çekilmeyeceğini ve operasyonların devam edeceğini Trump’a iletti.

İSRAİL-ABD ARASINDAKİ GERİLİM ARTIYOR

Aynı kaynaklar, Washington yönetiminin ilerleyen süreçte İsrail’e Lübnan’dan çekilme ya da saldırıları sınırlama yönünde baskı yapması halinde ciddi bir diplomatik gerilim yaşanabileceğine dikkat çekti. İsrail güvenlik kabinesinde ise Netanyahu’nun tutumuna geniş destek verildiği ifade edildi.

"YAHUDİLERİN SESSİZ KALDIĞI GÜNLER GERİDE KALDI"

Sızan telefon trafiği ortalığı karıştırdı! Netanyahu’dan Trump’a rest: Anlaşma bizi bağlamaz - Resim : 2

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, mutabakata ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin Washington'ın kararlarına bağlı hareket eden bir devlet olmadığını söyledi. Ben-Gvir, Hizbullah'ın tamamen ortadan kaldırılması hedefinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, İsrail ordusunun kontrol altına aldığı bölgelerden geri çekilmeyeceklerini ifade etti.

ABD ile İran arasında sağlanan uzlaşının İsrail'in güvenlik kaygılarını karşılamadığını öne süren Ben-Gvir, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yönelik operasyonların devam edeceğinin sinyalini verdi. İsrailli bakan, "Yahudilerin dayak yiyip sessiz kaldığı günler geride kaldı. Bir daha asla" ifadelerini kullandı.

HİZBULLAH'A KARŞI OPERASYON ÇAĞRISI

Sızan telefon trafiği ortalığı karıştırdı! Netanyahu’dan Trump’a rest: Anlaşma bizi bağlamaz - Resim : 3

Benzer bir çıkış da Savunma Bakanı Israel Katz'tan geldi. Katz, mutabakatın bölgedeki tüm cepheleri kapsadığı yönündeki açıklamalara rağmen İsrail askerlerinin Lübnan, Suriye ve Gazze'deki varlığını sürdüreceğini duyurdu. Katz'ın açıklaması, Tel Aviv yönetiminin anlaşmaya rağmen askeri pozisyonunda değişikliğe gitmeyeceği şeklinde yorumlandı.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise ABD-İran uzlaşmasını İsrail açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi. İran'a yönelik saldırıların Tahran yönetimini ciddi şekilde zayıflattığını savunan Smotrich, elde edilen kazanımların boşa gitmemesi gerektiğini söyledi. İsrail'in gerekirse tek başına hareket ederek İran yönetimine karşı baskıyı sürdüreceğini belirten Smotrich, Hizbullah'a karşı daha geniş çaplı askeri operasyon çağrısında bulundu.

MUHALEFET CEPHESİNDEN TEPKİLER

Muhalefet cephesinden de anlaşmaya yönelik eleştiriler yükseldi. Demokratlar Partisi lideri Yair Golan anlaşmanın İsrail'in son dönemde elde ettiği askeri üstünlüğü zayıflattığını ileri sürdü.

Başbakan Binyamin Netanyahu'yu da hedef alan Golan, İsrail ordusunun sahada elde ettiği kazanımların diplomatik masada heba edildiğini öne sürdü. ABD Başkanı Donald Trump'ı da eleştiren Golan, anlaşmanın İran'ın nükleer ve balistik kapasitesine ilişkin temel sorunları çözmediğini iddia etti.

LÜBNAN'A SALDIRILAR SÜRÜYOR

Sızan telefon trafiği ortalığı karıştırdı! Netanyahu’dan Trump’a rest: Anlaşma bizi bağlamaz - Resim : 4

Sahada ise ateşkes söylemleriyle çelişen gelişmeler yaşandı. İsrail ordusu, Güney Lübnan’daki Kefertebnit ve Yukarı Nebatiye bölgelerini hava ve topçu atışlarıyla hedef aldı. Bir insansız hava aracının Kefertebnit’te bir aracı vurduğu, saldırıda yaralılar olduğu bildirildi.

Ayrıca Haris-Tebnin yolu üzerinde patlayıcı yüklü bir M113 zırhlı aracın uzaktan infilak ettirildiği, işgal altındaki Hiyam beldesinde ise iki ayrı patlamanın gerçekleştirildiği aktarıldı. Bölgedeki operasyonların ateşkesin ilan edilmesine rağmen devam etmesi dikkat çekti.

ATEŞKES İLAN EDİLDİ AMA...

Sızan telefon trafiği ortalığı karıştırdı! Netanyahu’dan Trump’a rest: Anlaşma bizi bağlamaz - Resim : 5

Diplomatik cephede ise farklı açıklamalar peş peşe gelmişti. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, dün yaptığı açıklamada ABD ve Iran arasında varılan mutabakata atıfla Lübnan dâhil tüm cephelerde çatışmaların sona erdiğini duyurmuş; İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi ise anlaşmayı doğrulayarak, mutabakatın 19 Haziran’da İsviçre’nin Cenevre kentinde imzalanacağını açıklamıştı.

Böylece bir yanda diplomatik imza süreci ilerlerken, diğer yanda Lübnan sahasında çatışmaların şiddetlenmesi, bölgede kırılgan dengenin sürdüğünü bir kez daha ortaya koydu.

Kaynak: Halk TV Dış Haberler Servisi
İran İsrail ABD Netanyahu Donald Trump Lübnan