Lahanadan sarma yaparken bilmemiz gereken püf noktaymış; Aşçılar hiç açıklamamıştı
Lahana sarması mutfağımızın en güzel yemeklerindendir. Lahana sarması yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor.
* Lahanalar iyi durumda olmalı.
* Lahana gereğinden fazla haşlanmamalı. Yapraklar gereğinden fazla haşlanırsa pişme aşamasında erir ve yemeğin lezzeti olmaz.
Tam kıvamında lahana sarmasının tarifi peki nasıldır?
Malzemeler
1 orta boy lahana
1 orta boy domates
250 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı nane
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım silme kaşığı kimyon
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
5 su bardağı su
ETLİ LAHANA SARMASININ HAZIRLANIŞI
*Lahanayı yapraklarından ayırın.
*Derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin ve lahananın yapraklarını haşlayın. Haşlanan yaprakları bir süzgece alıp soğumaya bırakın.
*Başka bir derin kapta ince ince kıyılmış soğanları, kıymayı, pirinci, bulguru, salçayı ve baharatları koyarak iyice karıştırın.
*Soğuyan lahanaları sarmak için damarlarından ayırın ve hazırladığınız içten koyup rulo halinde sarın.
*Lahanayı pişireceğiniz tencerenin en altına ayırdığınız lahananın damarlarını yerleştirin.
*Tüm yaprakları aynı şekilde sarın.
*Lahana sosu için; tereyağını ve zeytinyağını tavaya alın ve eritin. Üzerine salçayı ilaveederek kokusu çıkana kadar iyice kavurun.
*5 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek kaynamaya bırakın.
*Lahanaları ocağa alın ve sosu üzerine dökerek pişmeye bırakın.
Sarmaların üzerine uygun bir düz bir tabak yerleştirin. Sarmanın dağılmaması için varsa sarma taşı koyabilirsiniz.
*Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın.
Ara ara suyunu kontrol edin.
Ortalama 1.5 saatte pişirin.
*Öneri: Lahananın arta kalan orta kısmını salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Sağlık Haberciniz