1 tatlı kaşığı elma sirkesi o derdi bitiriyormuş.. Uzmanlar anlatmamıştı ama açığa çıktı

1 tatlı kaşığı elma sirkesi o derdi bitiriyormuş.. Uzmanlar anlatmamıştı ama açığa çıktı
Elma sirkesi en faydalı besinlerden. Türk mutfağında bolca kullandığımız elma sirkesi bir çok sağlık sorununa da iyi geliyor. Sadece 1 tatlı kaşığı elma sirkesi tüketmek bile vücuda inanılmaz faydalar sağlıyor.

Gün geçmiyor ki elma sirkesinin mucizeleriyle ilgili yeni bir bilgi açığa çıkmasın. Elma sirkesinin doğal olanını tükettiğimizde vücuda inanılmaz faydalar sağlıyor.

Üstelik günde 1 tatlı kaşığı elma sirkesi tüketmek vücudu korumaya yetiyor..

SİRKENİN FAYDALARI NELERDİR?

63a17d2c470a9b5ae0821f16.jpg

memorial.com.tr sitesinde yayınlanan bir içerikte; Elma sirkesinin gün yüzüne çıkmamış faydaları sıralandı. İşte elma sirkesiyle ilgili öğrendiğinizde çok şaşıracağınız bilgiler.

Elma sirkesinin; Tip 1 diyabetli (şeker hastaları) kişilere zararlı etkileri olabilirken, Tip 2 diyabetli kişilerin kan şekerinin dengelenmesinde faydalı olabilmektedir.

Sirke içindeki asetik asit, nişastayı sindirmenize yardımcı olan enzimleri bloke eder. Bu durum da içeriğinde nişasta barındıran makarna veya ekmek tüketimindeki gibi daha küçük bir kan şekeri tepkisine neden olmaktadır. Diyabetli kişiler sirke kullanımının miktarı için doktorlarına danışmalıdır. Zira tüketilen sirke diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Ayrıca elma sirkesi, gastroparezi gibi belirli sağlık sorunları olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

6183532545d2a01ab04cdd7b.jpg

Not: Diabetes Research & Clinical Practice'de yayınlanan çalışmaların 2017 tarihli bir incelemesi, yemekle birlikte tüketilen sirkenin, yemekten sonra insülin ve kan şekerindeki dalgalanmaları azaltabileceğini göstermiştir.

Elma sirkesi kilo vermeye yardımcı olabilir


Yapılan bazı araştırmalarda sirkenin tokluk hissini artırabileceği saptanmıştır. Arizona Eyalet Üniversitesi'ndeki Johnston ekibi tarafından yapılan bir çalışmada, elma sirkesi tüketen katılımcıların günde 275'e kadar daha az kalori aldıkları ve kilo verdikleri görülmüştür. Yine Japonya'da yapılan 12 haftalık bir araştırmada, günde 30 mililitre (yaklaşık 6 çay kaşığı) sirke tüketen kişilerin az miktarda da olsa kilo verdikleri görülmüştür.

Sonuç olarak tokluk hissi sağlayan elma sirkesi, daha az kalori alımını sağlayarak kilo vermek için hali hazırda bir diyet programı uygulayanlara yardımcı olabilir.

Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür


Elma sirkesi tüketmek kan basıncını düzenlemek ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için de yardımcı olabilir.

Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyonu olanlar kesinlikle ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, sağlıklı bir diyet yapmayı ve egzersizi ihmal etmemelidir.

Yemekten önce elma sirkesi tüketmek kolesterolü düşürür. Yapılan araştırmalar, elma sirkesinin doğal antioksidanları sayesinde LDL'yi (kötü kolesterol) düşürdüğünü ve HDL'yi(iyi kolesterol) artırdığını göstermiştir.

Elma sirkesi mikroplar ile mücadele eder


Temizlik malzemesi olarak da kullanılabilen elma sirkesi, yüzeylerdeki mikropları öldürmeye yönelik de etken maddeleri içerir. Öte yandan iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamak da çok önemlidir. Bunun için önerilen miktar, 3 bardak suya 1 bardak sirke koyularak bir karışımın hazırlanmasıdır.

Elma sirkesi cilt sağlığı için kullanılabilir


Elma sirkesi doğal bir asidiktir ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu durum elma sirkesinin cilt sağlığına iyi gelebileceği, ciltte meydana gelen enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Elma sirkesinin güneş yanığı acısını iyileştirmeye veya hafifletmeye yardımcı olduğuna dair çok az kanıt vardır. Elma sirkesinin cilt sağlığı için ne kadar güvenli ve etkili olduğunu tam anlamıyla açıklayabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Elma sirkesi bağırsak sağlığına iyi gelir


Elma sirkesi fermente bir ürün olmasından dolayı diğer fermente gıdalar gibi bağırsak dostu probiyotik bakteriler içerir. Bu durum sindirim sisteminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Özellikle organik elma sirkesinde bulunan 'sirke anası' denilen katılaşmış yapı, sindirim sistemi için birçok faydalı bakteriyi barındırır. Her yemekten önce mümkünse, 1 ya da 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketilebilir. Zira fermente elma sirkesi mide yanmasını giderip, azalan mide enzimini yerine koymaktadır. Ayrıca elma sirkesi doğal bir dezenfektan olduğu için besinlerle alınan bakterileri de yok edebilmektedir.

Elma sirkesi saçtaki kepeği azaltabilir


Elma sirkesi saçı durulamak için kullanıldığında saçların kötü kokmasını önler ve kepeğe neden olan bazı mikropları öldürebilir. Elma sirkesi; saçın pürüzsüz ve parlak görünmesine de yardımcı olur.

Elma sirkesi aynı zamanda kafa derisinin Ph’ını yeniden dengelemeye yardımcı olur. Nitekim saç derisindeki kaşıntıyı hafifletmek için elma sirkesi deneyebilirsiniz.

Öte yandan kafa derisi kaşıntısının kepekten atopik dermatit ve sedef hastalığı gibi tıbbi durumlara kadar nedenleri olabilir. Uzun süredir devam eden saçtaki kaşıntı için mutlaka doktorunuza başvurmasınız gerekmektedir.

Milliyet tarafından paylaşılan bir içerikte de elma sirkesinin mucizevi faydaları paylaşılmıştı.

bilinmeyen-faydalari-farkli-kullanim-alanlari-ve-evde-sirke-yapiminin-ipuclariyla-sirkenin-anatomisi-milliyet-image-1-001.jpg

GÜNLÜK NE KADAR ELMA SİRKESİ TÜKETİLMELİDİR?

Elma sirkesi tüketimi için günlük önerilen miktar 15-30 ml kadardır. Gün içerisinde en fazla 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi suyla karıştırılır, tonik haline getirilir veya isteğe göre salata sosuna ilave edilir. Elma sirkesi için herhangi bir yan etkiyle karşılaşmayanlar 2 çorba kaşığı elma sirkesini rahatlıkla tüketebilir. Ancak günde 1 tatlı kaşığı elma sirkesi tüketmek bile vücuda inanılmaz faydalar sağlamaktadır.

İlgili Haberler