Son dakika | YSK'dan karar gelene kadar tebliğcilere sayfa sayfa tutanak yazdırdılar! CHP kongresinde oy verme işlemi sona erdi

Son dakika haberi... CHP İstanbul İl Kongresi başladıktan bir saat sonra büyük bir hukuki müdahale yaşandı. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, YSK'nın kararına rağmen kongrenin durdurulmasını talep etti. Talebin ardından Görevliler talebi CHP'lilere tebliğ etmek için harekete geçti. Salon önünde sıcak dakikalar yaşanırken YSK son noktayı koydu.

Yargı kararıyla Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Yönetimi'nin görevden alınması ve yerine kayyum atanmasıyla başlayan krize, parti olağanüstü kongre ile yanıt veriyor. İstanbul 45'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tartışmalı ara kararıyla il başkanlığına kayyum olarak atanan Gürsel Tekin'in atanmasının ardından başlayan "direniş", bugün Beşiktaş Süleyman Seba Sanat Merkezi'nde kurulacak sandıkla yeni bir aşamaya geçti.

Kongrenin yapılacağı merkez çevresinde polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri alması dikkat çekti.

17.35 | ÖZGÜR ÇELİK YENİDEN İL BAŞKANI

Sandıklardan çıkan sonuca göre, Özgür Çelik, yeniden CHP İstanbul İl Başkanı seçildi.

17.05 | OY VERME İŞLEMİ SONA ERDİ

CHP İstanbul İl Kongresinde oy verme işlemi sona erdi

14.15 | OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

İlçe Seçim Kurulu hazırlıklarını tamamladı. CHP Olağanüstü İstanbul İl Kongresinde oy verme işlemi başladı.

CHP'DEN SATRANÇ HAMLESİ GİBİ KRİZ YÖNETİMİ

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kongrenin durdurulması talebi saat 11.00'da, tam da kongrenin başladığı sırada geldi. Mahkemenin bu kararı ilçe seçim ve Valiliğe göndermesinin ardından talebi tebliğ için görevliler salonun önüne geldi.

CHP'li yöneticiler ise sözlü olarak tebliğ için salona gelen görevlilere ayaküstünde 5 sayfa tutanağı kelime kelime söyleyerek tutturdu.

Bu işlem 13.50'ye kadar, yani YSK nihai 'devam' kararını verene kadar devam etti. Salon önünde görüşmeler devam ederken görevliler içeriye giremeden partililer YSK'nın kararını canlı yayında yetkililere gösterdi. YSK kararının açıklanması ile tebliğciler salon önünden ayrıldı.

13.55 | YSK NOKTAYI KOYDU, CHP İL KONGRESİNE DEVAM KARARI

YSK: "Kurulumuz yapmış olduğu toplantı sonucunda başlamış olan İstanbul Olağanüstü Kongresi'nin devamına karar vermiştir" dedi. YSK'nın nihai kararı vermesinin ardından salon önündeki heyet, yerinden ayrıldı.

YSK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2025'e 350 sayılı ara kararı uyarınca durdurulduğuna ilişkin müzekkerenin bugün Sarıyer İlçe Seçim Kurulu'na tebliği üzerine Sarıyer İlçe Seçim Kurulunca başlamış olan kongre sürecinin devam edip etmeyeceği hususunda kurulumuzdan görüş sorulmuştur.

Kurulumuz saat 13.30'da yapmış olduğu toplantı sonucunda daha önce 2010 25'e 302, 315 ve 316 sayılı kararlarının da belirtildiği gibi başlamış olan bir kongre sürecinin durdurulması anayasanın 79 ve seçim hukukuna ilişkin yasa maddeleri uyarınca mümkün değildir.

Kurulumuz yapmış olduğu toplantı sonucunda başlamış olan İstanbul Olağanüstü Kongresi'nin devamına karar vermiştir.

Yüksek Seçim Kurulu, CHP İstanbul İl Kongresi'nin devamına dair kararını "gereği" için İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi.

ysk-karari-001.jpg
YSK'DAN İSTANBUL İL KONGRESİ KARARI

13:00 | ÖZGÜR ÇELİK KÜRSÜDE TEBLİĞCİLER KAPIDA

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik kongre konuşması için kürsüye geldi. Alkışlar arasında kürsüye gelen Özgür Çelik burada yaptığı konuşmada partililere seslenirken kongrenin yapıldığı salonun kapısında mahkeme talebini tebliğ için gelen heyet ve CHP'liler arasındaki yüksek tansiyonlu görüşme sürüyor.

Özgür Çelik'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bu kongreyi toplayarak kayyımı def eden delegelere teşekkür ederim! 102 yıldır türlü zorluklara rağmen CHP dimdik ayakta kalmayı başardı. Suikastlar düzenlendi, partimizin varlıklarına el konuldu, 1980'de bugün Bülent Ecevit cezaevine gönderildi. Bugün de partimize darbe yapmaya çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız."

MURAT ÇALIK'IN HASTANEYE KALDIRILDIĞINI AÇIKLADI

Çelik, sağlık sorunlarına rağmen tutuklu olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Çelik, "Bir haber aldık az önce, arkadaşlarım söyledi. Yine kendisi hastaneye kaldırılmış Evinden, ailesinden 600 km öteye, İzmir'e sürgüne gönderildi. İki kere kanser atlattı, çok ciddi kilo kaybı, sağlık sorunları yaşıyor. Büyük bir düşman hukukuyla, büyük bir zalimlikle hâlâ cezaevinde. Beylikdüzü Belediye Başkanımız, değerli abim Mehmet Murat Çalık'a selam olsun" dedi.

"Ne olduysa 31 Mart'ta oldu. O gün, İstanbul'un muhalefet partisi bir kelime kullandı. CHP, uzun yıllar sonra Türkiye'nin birinci partisi oldu. şimdi yerel yönetimler eliyle toplumla bağ kuracak. Uzun yıllar muhtaçlaştırma politikasıyla yönettik; şimdi CHP toplumun sorunlarını çözecek ve yapılacak ilk seçimlerde iktidar olacak. o yüzden 31 Mart günü bir düğmeye basıldı.

Dediler ki CHP kreş açamaz, şunu bünyesine satın almaz, bunu yapamaz... Hem tasarruf tedbirleri genelgesi yayınladılar hem de kendileri uymadılar. Baktılar CHP'li belediyeleri durduramıyorlar sonra başladılar. Ne hikmetse sigorta borçları CHP, Türkiye'nin birinci partisi olunca akıllarına geldi. CHP'li belediyeler topluma hizmet edemesin, maaş ödeyemesin... Büyük yatırımlar için finansman getirmek istersin ona izin vermezler. Bu finansman baskısıyla CHP'li belediyeleri durdurmaya çalıştılar fakat başaramadılar. Ahmet Özer ile başlayan yargı kıskacı başladı. İçeridekiler 10-12 metre kare zindanda, dışarıdakiler de hedef gösteriliyor. Buna rağmen durduramadılar CHP'li belediyeleri.

Baktılar operasyonla CHP durmuyor. Millet verdiği oyun fazlasıyla destek veriyor. Anketler ortada, CHP yüzde 40'ların üzerine çıktı. Bu sefer partimizin kurumsal kimliğine saldırı başladı. Yasal bir takım itiraz süreleri vardır. O süreler dolmuş, hiçbir itiraz yok. Parti birinci olmuş, operasyonlar başlamış. Bir de biz şu partinin kurumsal kimliğine bakalım dediler. Görev süremizin bitmesine bugün itibarıyla 20 gün zaman kaldı. Görev süremizin bitmesine 1 ay kala kayyım, 5 bin polisle geldi. Yetmedi CHP'nin kurultayına soruşturmalar... Geçtiğimiz haftasonum bir daha kongre gerçekleştirdik. Sayın Genel Başkan'ı tebrik ettim. 1.5 yıl içinde 3 kere genel başkan seçildiniz. İki yıl içinde bir genel başkan 4 kez seçime girip 4 kez kazanmış olacak. Amaçları şu; biz evin içine girelim, birkaç da kişi bulalım. Onlar içeride ağız dalaşına girsinler. Toplum da desin ki bunlar kendi içinde kavgaya girdi.

Bir tarafta kayyımlar var, bir tarafta delegelerin iradesiyle seçilmişler vardır. Onlar istiyor ki CHP yüzde 20'lerde kalsın. Biz bu çerçeveyi kabul etmediğimiz için İmamoğlu, 12 metrekarelik zindanda! Bütün hırslarının sebebi bu. Tek dertleri koltuklarını korumak. Unutmasınlar; zalimin zulmü ne kadar artmışsa gideceği gün de o kadar yaklaşmıştır.

Bugün Eyüpsultan'da olacağız. Filistin bayraklarımızla 'Filistin'e özgürlük' diyeceğiz. Hepinizi davet ediyoruz. Erdoğan bir Amerikan ittifakına düşmüş, küçük ortağı da Çin ittifakına düşmüş. Hani o idam sehpasında son dileği 'tam bağımsız Türkiye' olan Deniz Gezmiş var ya! Bizim ittifakımız tam bağımsız Türkiye ittifakıdır.

İstedikleri kadar korku ve dehşet salmaya devam etsinler. Biz o korkuyu Saraçhane'de gençlerle, kadınlarla yendik. O duvar yıkıldı. 'Ben 12 metrekarelik hücremde sarayda yaşayanlardan daha özgürüm' diyen Ekrem İmamoğlu ile o korku duvarı yıkılmıştır! Ne arkadaşlarımızı hapsettiğiniz demir parmaklıklar ne siyasallaştırdığınız yargı ne o demir TOMA'larınız bizi durdurabilir. Mutlaka kazanacağız!"

12:45 | GÜVENSİZLİK OYU VERİLDİ

Olağanüstü kurultayda, il başkanlığı üyeleri tarafından CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve yönetimi için yönetimi düşürecek güvensizlik oyu verildi.

12:35 | "KONGREYE DEVAM EDERSE MYK ÜYELERİNE DİSİPLİN HAPSİ VERİLİR"

CHP İstanbul İl Kongresi'nin davacıları, icra memurlarıyla kongreyi durdurmak için CHP'liler ile görüşmeye devam ediyor:

  • “Kongreye devam ederse MYK üyelerine disiplin hapsi verilir. Bu kongreyi iptal edeceksiniz. Kongreyi yapamazsınız.”

12:28 | SON DAKİKA - YSK 13.30'DA TOPLANACAK

YSK, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin talebinin ardından kongrenin yapılıp yapılmayacağına dair karar için saat 13.30'da toplantı kararı aldı!

12:15 | KONGREYİ DURDURMAK İÇİN HEYET GELDİ

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından istenen kongre durdurulma talebinin ardından CHP Kongreyi başlatmıştı. Kongre başladıktan 1 saat sonra mahkemenin talebinin ardından kongreyi durdurmak için salona heyet geldi. Heyet mahkeme talebini tebliğ için geldi. Kongre salonunun önünde CHP'liler ve heyetin görüşmeleri sürüyor.

teblig.jpg
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin talebinin ardından tebliğ için salon önünde yapılan görüşme

İMAMOĞLU: MİLLETMİZ GÜN SAYIYOR

İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu kongreye gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı:

Değerli Cumhuriyet Halk Partililer,
Benim sevgili yol arkadaşlarım, güzel dostlarım; sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Her birinizi hasretle kucaklıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi, hepimizin canımızdan aziz bildiği baba ocağımızdır. Partimiz, Cumhuriyet’in neferi, halkın hizmetkarıdır; Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetidir.

Biz, iktidardan düşünce yok olup giden, gelip geçen partilere benzemeyiz. Bizler, Cumhuriyetimizin kurucu ilke ve değerlerini savunmak ve hayata geçirmek uğruna siyaset yapan insanlarız. Şartlar ne olursa olsun davamızdan, partimizden vazgeçmeyiz; yolumuzdan dönmeyiz, döndürülemeyiz.

Bu gerçeği bir kez daha kanıtlayan; bütün baskılara, zorbalıklara cesaretle direnen; demokrasi, adalet ve hürriyet mücadelesinden asla taviz vermeyen tüm Cumhuriyet Halk Partililerle gurur duyuyorum. İstanbul, bu mücadelenin en önemli merkezlerinden biridir ve partimize yönelik hukuk dışı saldırıların en büyük hedeflerinden biri olmuştur. O nedenle bu dönemin en ağır yüklerinden biri İstanbul il örgütümüzün sırtındadır. Sizler bu yükü dirençle, metanetle ve sağduyuyla taşıyorsunuz; her birinize yürekten teşekkür ediyorum. Sizlerle gurur duyuyorum.

Sevgili dostlar, içinde bulunduğumuz tablo nettir: Demokrasiyi, zamanı geldiğinde inilecek bir tramvay olarak gören bu iktidar; bir daha asla seçimle iktidara gelemeyeceklerini anlayınca, demokrasi yolculuklarını bitirmeye karar verdi. Milli iradeyi, hukuku ayaklar altına alan; yargıyı kendi emir eri gibi gören bu küçük bir avuç insan, amaçlarına ulaşabilmek için en büyük engelin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu fark etti.

İşte bu yüzden ellerindeki tüm imkânları kötüye kullanarak partimize karşı haksız ve hukuk dışı bir saldırı halindeler. Serbest ve adil seçimlerle değil; yargı kumpaslarına, iftiraya, tehdit ve şantaja dayalı manipülatif yöntemlerle iktidarda kalmaya çalışıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar.

Milletimiz bir an önce sandığa gitmek, bu ülkeyi göstermelik seçimlerle yönetilen çağ dışı bir hanedanlık haline getirmeye heves edenlere haddini bildirmek için gün sayıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, gücünü ve haklılığını milletin tertemiz vicdanından, derin sağduyusundan alır. Bu güçle ve cesaretle, milletin umudu olma sorumluluğuyla çalışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.

ÖZGÜR ÖZEL: SEÇİLMEMİŞ HİÇ KİMSE YÖNETEMEZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in gönderdiği mesaj kongrede okundu. Özel kongreye şu mesajı önderdi.

Değerli yol arkadaşlarım,

Kimsesizlerin kimsesi, Cumhuriyetimizin kuruluş değerlerine sarsılmaz bir inançla bağlı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda kararlılıkla yürüyen; emeğini ve yüreğini örgütüne adayan tüm yol arkadaşlarımı sevgi, saygı ve dayanışma duygularımla selamlıyorum.

Tarihin en ağır saldırılarına uğrasa da bir buğday tanesi gibi sabırla direnen yol arkadaşlarımın her biriyle gurur duyuyorum. Bizim ilk kurultayımız Sivas Kongresi’dir. Partimiz, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile kurulmuştur. Biz, bu ülkeyi kurtaran, Cumhuriyet’i kuran; halkın umudunu her koşulda büyüten, demokrasi fikrine inanan ve çok partili rekabeti getiren partiyiz.

102 yılda çok bedel ödedik, bugün de ödüyoruz. Ancak hiçbir zaman milletin iradesi dışında bir güce inanmadık, inanmıyoruz. Örgütümüze yönelik baskılar, haksız uygulamalar, halkın iradesini yok sayan girişimler ve seçilmiş belediye başkanlarımızın hukuksuzca tutuklanmalarıyla demokrasi yok edilmiştir. Milletin iradesini hiçe saymaya çalışıyorlar.

Ama bilinmelidir ki bu baskılar bizi yıldırmayacak; aksine mücadelemizi daha da büyütecektir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin il başkanlığını da, genel merkezini de; kongre ve kurultayla seçilmemiş hiç kimse yönetemez. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramazlar. Enerjimizi tüketemezler, irademiz çeliktendir, bükemezler. İnsanımız yüreklidir, korkutamazlar. Bizi yolumuzdan çeviremezler. Milletimiz bizimle beraberdir.

Bu duygu ve düşüncelerle olağanüstü kongremizin partimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, tüm yol arkadaşlarımıza ve örgütümüzün fedakâr emekçilerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

MAHKEMEDEN DURDURMA TALEBİ

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi’nin yapılmasına ilişkin yürütülen çalışmaların durdurulmasına karar verdi. Karar, kongreye yönelik açılan iptal davası nedeniyle alındı.

24 Eylül 2025 tarihli mahkeme yazısında, "Verilen tedbir kararı henüz istinaf yargılaması süreci başlamamış olup mahkememizce verilen karar güncel ve geçerlidir. Mahkememizce verilen tedbir kararı kanun yolu mercii olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesince kaldırılmadan veya değiştirilmeden 24/09/2025 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Kongresi Seçimlerinin yapılması mahkeme kararımıza aykırı olup çalışmaların durdurulması gerekmektedir" denildi.

11.45 | DİVAN BAŞKANI GÖKAN ZEYBEK

CHP İstanbul Olağanüstü İl Kongresi Divan Başkanı Gökan Zeybek oldu. Konuşma yapmak için kürsüye gelen Zeybek şu sözlerle seslendi:

Asla yalnız değilsiniz. Umut burada, İstanbul İl Kongresi'nde. İstanbul'da Sayın Ekrem İmamoğlu en yüksek oyu alarak Çevre ve Şehircilik Bakanı'na fark attı. Milletin iradesinin üzerinde bir irade tanımıyoruz, tanımayacağız.

İstanbul su fakiri bir şehirdir. 350-400 milyon metreküp arasında yağış alıyoruz ama hala ihtiyacımız var. Arnavutköy'de iktidar yandaşları kazandı. Şimdi buradan AKP'lilere sesleniyorum: Eğer siz de birazcık cezasret varsa son 15 yıl içerisinde Sazlıdere, Arnavutköy, havalimanı ve o bölgede arazi alan bu insanların ismini açıklayın. 10 bin liraya aldığı araziden şimdi 100 milyonluk rant elde edenleri insanlar bilsin.

İzmir'de 10 gün önce çöp toplama alanları devlet tarafından kapatıldı. 2 gün önce tekrar açıldı. 31 Ekim tarihine kadar açıldı.Düşman hukukunun uygulandığını görüyoruz da kendi milletine bu kadar düşman olunduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz.

19 Mart'ta İstanbul'da yapılan operasyonlardan sonra bu örgütün ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gördük. öğrenciler, gençler, Saraçhane'den ayrılmayanlara teşekkür ediyorum. Bugün Eyüpsultan'da olacağız. Her birimiz akşam elimizde Filistin bayraklarıyla zalim Netanyahu'ya karşı toplanacağız. Tüm eski il başkanlarımıza teşekkür ederken başta İl Başkanımız Özgür Çelik'e şükranlarımızı sunuyoruz.

11.35 | ÖZGÜR ÇELİK SALONA GELDİ

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik kongrenin yapıldığı salona geldi. Kongre kısa süre içerisinde başlayacak. Mahkemenin durdurma talebine rağmen CHP İstanbul il kongresi başlayacak.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi