Pırasa yemeği pişirirken yemeğiniz ziyan olmasın - Bilmeniz gereken incelikler
Pırasa kokusuyla dikkat çeken bir sebzedir. Çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Pırasaya keskin tadını ve aromasını veren yüksek sülfür bileşiğidir. Pırasa, vücudu kanserden korumadan inflamasyondan uzak tutmaya kadar pek çok faydası olan bir sebzedir. Vitamin ve mineral zengini bu sebze, daha çok kış aylarında tüketilmektedir.
Pırasayı 30 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Çoğu ülkede çiğ olarak tüketilen bu sebze 30 dakikadan fazla pişirilirse besin değerini kaybediyor ve sağlık açısından hiç bir anlamı kalmıyor.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA TARİFİ
Gerekli malzemeler;
1 kilogram pırasa
1 orta boy patates
1 çay kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz şeker
1 kahve fincanı pilavlık pirinç
2 adet orta boy havuç
Tuz
Limon
TARİFİ
Pırasaları önce güzelce ayıklayın ve bol suda yıkayın,
3-4 santimetre uzunluğunda yıkadığınız pırasaları kesin.
Ocağın üstüne koyduğunuz tencere( düdüklü de olabilir) yağı, pırasayı, doğranmış havuçları ve küp küp doğradığınız patatesleri ekleyin.
İlk önce 10-12 dakika kadar malzemeleri pişirin.
Ardından önce tuzu, sonra 2 su bardağı sıcak su, şeker ve yarım limonun suyunu ilave ederek yemeği pişmeye bırakın.
Piştikten sonra bir süre dinlendirin ve buzdolabına kaldırın. Daha sonra soğuk olarak servis edin.
ZEYTİNYAĞLI PIRASANIN PÜF NOKTASI
Zeytinyağlı yemek deyince ilk akla pırasalı olanı gelmektedir.
Piştikten sonra buzdolabında 24 saat dinlenmiş olan zeytinyağlı pırasa yemeği daha lezzetli, lokum gibi bir kıvamda olmaktadır.
Yerken arzu edilirse üzerine limon sıkılır ve nane ekilir.