Yerel Seçim Sınavı

CHP, 38. Kurultayı’nda genel başkanını ve yönetimini yeniledi.

Kurultaydan en sonra en çok tartışılan konulardan biri Kılıçdaroğlu’nun neden ilk tur sonrasında çekilmediği ve ikinci turdan sonra Özel’in elini havaya kaldırmadığıydı.

Demokratik bir olgunluk içinde geçen kurultayda Genel Başkanlığa seçilen Özgür Özel, görevini eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan CHP Genel Merkezi’nde düzenlenecek törenle devralacak.

Birinci turda Özel’in gerisinde kaldığı anlaşılan Kılıçdaroğlu’nun ikinci tura geçmeden adaylıktan çekilmesi, sahneye gelerek Özel’in elini havaya kaldırması ve kutlaması planlanmıştı.

Birinci turun sonuçları ilân edilince Engin Özkoç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen kendi aralarında bir değerlendirme yapmış ve Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan çekilmesinin, Özel’i kutlamasının uygun olacağı sonucuna varmışlardı. Bu kararı Özkoç, Kılıçdaroğlu’na telefonla bildirmişti. Kılıçdaroğlu kendisinin de aynı düşünceye sahip olduğunu belirterek yanlarına gelip çekilme kararını açıklayacağını söylemişti.

Özkoç, Kılıçdaroğlu’nun kararını Divan Başkanı Ekrem İmamoğlu’na bildirdi. İmamoğlu da Kılıçdaroğlu’yla konuşmuştu. Divan Başkanı olarak kurultayda görev yapan seçim kurulu başkanını davet eden İmamoğlu, ikinci tur oylamayı başlatmamasını rica etti. Ancak ikinci tur oylaması başlamıştı.

Buna karşın Kılıçdaroğlu’nun çekildiğini açıklamak üzere Özkoç ve belediye başkanlarının bulunduğu odaya gelmesi bekleniyordu. Ancak Kılıçdaroğlu yan odayı yönlendirildi. Bu odada Genel Sekreter Neslihan Hancıoğlu, Gamze Akkuş İlgezdi, Ahmet Akın, İmambakır Üküş’ün aralarında bulunduğu çok sayıda isim vardı. Bu odada Kılıçdaroğlu’nun çekilme kararının yanlış olduğu ifade edildi. Oy farkının az olduğu, ikinci turu Kılıçdaroğlu’nun kazanabileceği söylendi. Çekilme kararına sert itirazlar yapıldı. Kılıçdaroğlu da kararını değiştirdi. Adaylıktan çekilmedi. Oyunu kullanıp salondan ayrıldı.

İkinci turda farkı açarak genel başkan seçilen Özgür Özel, Kılıçdaroğlu’nun kendisini kutlaması ve ellerini kenetleyip birlikte havaya kaldırmasını arzu ediyordu.

Kılıçdaroğlu’nun salondan ayrılması nedeniyle salonu birlikte selamlama turu atılamadı.

Şimdi bu eksiklik Kılıçdaroğlu’nun görevi Özel’e devretme töreninde giderilmiş olacak.

Nezaketiyle tanınan Kılıçdaroğlu’nun devir-teslim töreninde bu beklentiyi fazlasıyla karşılayacağı konuşuluyor.

Görevi devraldıktan sonra Özel’i zor bir süreç bekliyor.

İlk çetin sınavı dört ay sonra yapılacak yerel seçimler olacak.

CHP 2019 yerel seçimlerinden çok başarılı çıkmıştı.

Başarının kaynağı Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in oluşturduğu Millet İttifakı’ydı.

İttifak adayları; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Eskişehir, Hatay gibi büyük kentlerde belediye başkanlıklarını kazandı. İstanbul ve Ankara 25 yıl sonra AK Parti’den CHP’ye geçti.

Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Tunç Soyer, Yılmaz Büyükerşen, Zeydan Karalar, Vahap Seçer, Muhittin Böcek, Lütf ü Savaş büyük kent belediye başkanları olarak başarılı oldular. Özellikle pandemi dönemindeki hizmetleriyle, daha sonra Hatay merkezli deprem felaketi sürecinde halkta memnuniyet yaratan hizmetler sundular.

Şimdi Özgür Özel ve yeni parti yönetiminden beklenen dört ay sonra yapılacak yerel seçimlerden en az 2019 yerel seçimleri kadar başarılı çıkmak.

Bunun için kurultay çekişmelerinin geride bırakılması ve CHP’nin yeni yönetimle birlik beraberlik için yerel seçimlere yoğunlaşması gerekiyor.

Bunun koşullarından biri de başarılı belediye başkanlarının 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde tekrar aday gösterilmeleri. Bu başkanların gösterdikleri başarının sandığa yansıması için yeniden aday olmaları gerekiyor,

Yukarıda isimlerini saydığım büyükşehir belediye başkanları illerinde CHP’nin oylarını artırmış başkanlar. Ayrıca Ankara’da Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar gibi partisinin oylarını artıran belediye başkanlarının da yeniden aday gösterilmeleri isabetli olur.

Ancak bu tercihler yerine kurultaydaki çekişmenin etkisiyle başarılı belediye başkanlarının yerine başka isimler aday gösterilirse bu tercih önümüzdeki kritik yerel seçimlerde CHP için başarısız sonuçlara yol açabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi