Gürel Yurttaş

Gürel Yurttaş

Van Bronckhorst maçı sattı mı? Sırrı maçtan önce söylediklerinde saklı

Beşiktaş, Ajax'a farklı yenildi. 4-0 ağır bir sonuç. Bu Ajax'a ilk yenilgisi değildi. Bu maça kadar 6 maç oynamış, 6'sını da kaybetmiş. Bu 7. oldu.
Ama şu var. Hiç bu kadar saçma sapan yenilmemişti.
"Neden" diyecekseniz anlatayım.
Bir kere iş baştan yanlış başladı.
Giovanni van Bronchorst'un kadro tercihinden.
Onana nereden çıktı? Madem böylesine önemli bir maçta oynayabilecek kapasitedeydi şimdiye kadar neredeydi? İlle de daha ne olduğunu anlayamadığım Al Musrati'nin yanına birini koyacaksan Salih Uçan'ı neden koymazsın. Hiç değilse ofansif yönü de var.
Immobile gibi bir golcü niçin yedek çıkar sahaya? Mustafa Hekimoğlu genç bir yıldız adayı. Daha önünde çok yol var. Immobile çıksaydı ilk 11'de sahaya Ajax'ın stoperleri bu kadar kolay top çevirip çıkabilirler miydi ileriye?
Sağda Svensson ile Rashica vardı. Ya solda. Tek başına Masuaku. Önünde bomboş bir koridor. Orada oynaması gereken Semih Kılıçsoy veya Joao Mario neredeydi, yedekte. Masuaku ileriye mi gidecek, geride mi kalacak? Adamın dili çıktı bir ara koşmaktan. Tek başınaydı, ver kaç manyağı yaptılar adamı.
Beşiktaşlıların da kızgınlığı bunlardan. Çıksaydı sahaya ideal kadrosuyla da kora kor oynasaydı yenilse bile kimsenin canı bu kadar yanmazdı.
Hatta bunu söyleyen de çıkmazdı:
- Van Bronchorst maçı sattı mı?
Evet; bunu aklından geçiren çok var. Sattı mı belki biraz ağır. Onun için kendi ülkesinin takımına bile bile yattı mı diyenler de yok değil.
Ben inanmam!
Maçı satmaz.

Adamın müthiş bir kariyeri var. Gerek futbolcu, gerekse teknik adam olarak. Bunu ateşe atmaz. Zaten gördüğüm kadarıyla bunu yapacak bir kişilik de değil.
Peki o zaman neden bunu yaptı.
Korktu!
Evet evet yanlış anlamadınız korktu.

Sanıyorum bu yeni bir korku değil, geçmişe dayalı. Çünkü Ajax karşısına teknik direktör olarak çıktığı maçlarda 2 galibiyet alabilmiş sadece, 2 beraberliği 9 da yenilgisi var.
Maçtan önceki sözlerinden anlıyorum. "Yenmek için oynayacağız" gibi laflar ediyor ama satır aralarında "Bu kolay olmayacak", "Mucize doktor değilim" gibi laflar da ediyor.
Bir de Hollanda futbolunun Türk futbolundan üstün olduğunu ima etmesi var. Diyor ki o maçtan önceki basın toplantısında "Hollanda'nın 2 takımı, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gitti. Galatasaray ile Fenerbahçe ise play-off'larda başarısız oldu. Türk futbolu için bir kayıp oldu."
Sonuçta şunu söyleyeceğim.
Van Bronckhrost maçı satmadı, satacağına veya yatacağına inanmam.
Ama korktu. Çift ön liberoyla sahaya çıkıp, ofansı ikinci plana atması bundandı, inanıyorum buna.
Genç hoca, idealist bir adam. Konuşması, tavırları ideal. Beşiktaş'ta kalırsa uzun vadede istikrarlı ve başarılı olacağını sanıyorum.
Burada Hasan Arat'a, Feyyaz Uçar'a, Samet Aybaba'ya görev düşüyor.
Beşiktaş'ın büyüklüğünü anlatmalılar ona.
Beşiktaş korkak oynamaz. Rakip kim olursa olsun hem de. Yenilirse çarpışarak yenilir, cesareti tarihindedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürel Yurttaş Arşivi