Fikret Bila
Uygulanmayan Anayasa
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’la CHP Genel Başkanı Özgür Özel yarın görüşecekler.
Özel, görüşmenin TBMM’de veya AK Parti Genel Merkezi’nde yapılmasını tercih edeceğini açıklamıştı. Görüşmenin Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacağı konuşulmuştu ancak dün akşam saatlerinde görüşmenin AK Parti Genel Merkezinde olacağı açıklandı. Bu karar Erdoğan'ın taleplerine duyarlı davrandığını gösteriyor.
Özel, görüşmenin yerini sorun etmeyeceğini, görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu, bu nedenle Saray’a da gidebileceğini de daha önce açıklamıştı.
Erdoğan’ın gündeminde “yeni anayasa” var. Yeni anayasa konusunu Özel’e açacağını ve CHP’den de destek bekleyeceğini söylemişti.
Özel’in gündemi ise farklı.
Özel’in gündeminde CHP’li belediyelerin iktidar tarafından engellenmesi, Cumhurbaşkanın imzasını bekleyen projeler, ekonomik kriz, emeklilerin maaş artışı beklentisi, milletvekili seçilen ancak serbest bırakılmayan Can Atalay’ın ve Gezi Parkı tutuklularının durumu, atanamayan öğretmenler, söz verildiği halde kaldırılmayan mülakat uygulaması. Yargı başta olmak üzere devlet kurumlarının tarikatlar tarafından parsellenmiş olması gibi konular var.
Özel, yeni anayasayı konuşmak üzere TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un kendisini ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada da halkın gündeminde yeni anayasa olmadığını şu sözlerle ifade etti:
“Bugün insanların yoksulluk, açlık, işsizlik, güvencesizlik gibi üst düzeyde beklentileri varken yeni bir anayasa beklentisi toplumun taleplerinin neresindedir, onu bir tartmak lazım.”
Özel, ağır sorunlar karşısında halkın gündeminde yeni bir anayasa olmadığı mesajını bu sözlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da söylemiş oldu.
Yarın yapacağı görüşmede aynı görüşlerini Erdoğan’a yüz yüze de söyleyeceği açık.
Bu tabloda, yarın gerçekleşecek zirvede Özel’in, Erdoğan’ın önereceği yeni anayasaya destek vermeyeceği çok belli.
CHP’nin görüşmeye değer bulacağı ancak cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine son veren, parlamenter sisteme geçilmesini öngören, gerçekten demokratik bir anayasa veya anayasa değişikliği olabilir.
Erdoğan’ın da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini koruyan bir anayasa veya anayasa değişikliğine Özel ve CHP’den destek beklediği söylenemez.
Ancak iktidar, zirvede bu konunun gündeme gelmesini ve halkın gerçek gündemini oluşturan başta geçim sorunu olmak üzere; ağır ekonomik kriz, emeklilerin beklentisi, iktidarın yerel seçim yenilgisi gibi konuları gölgeleyerek gündemin değişmesini bekleyecektir.
İktidar cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yerine parlamenter sisteme geçişi önermedikçe ne önerirse önersin CHP “yetmez ama evet”çi bir konuma düşmemelidir.
Özel ve CHP’nin yapması gereken halkın gerçek sorunlarını gündemde tutmak ve iktidardan hesap sormaktır.
Anayasa’yı işine geldiğinde uygulayan, işine gelmediğinde uygulamayan, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını baskılayan, kişi hak ve özgürlüklerini hiçe sayan, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını uygulamayan bir iktidarla, bu sistemi daha güçlendirecek, Erdoğan’ın dördüncü kez seçilmesine olanak sağlayacak bir anayasa görüşmesi yürütmek zaman kaybıdır.
İktidarın, gündemi değiştirme, halkın temel sorunlarını gölgeleme ve geri plana itme çabasına katkı vermektir.
Şurası çok açık ki gerek Erdoğan’ın Özel’le görüşmesi, gerekse TBMM Başkanı Kurtulmuş’un siyasi parti liderlerini ziyaretinin amacı iktidarın gündemi değiştirmesidir.
Yerel seçimlerden birinci parti olarak çıkan CHP’nin, iktidarın istediği gibi gündem oluşturmasına engel olması, gerçek sorunları gündemleştirmeyi başarması gerekir.
Anayasaya uymayan bir iktidarla sonuçsuz kalacak bir anayasa tartışmasını gündeminden düşürmesi gerekir.