Gürel Yurttaş

Gürel Yurttaş

Fenerbahçe bağıra bağıra gol yedi yakıştı mı Mourinho

Samsunspor sezonun iyi takımlarından biri. Aldıkları sonuçlar ve ligde bulundukları yer gösteriyor bunu. Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho da bundan olacak; temkinli başlattı takımını maça.

Ev sahibi takım ileride basarak başladı oyuna. Fenerbahçe de karşılık vermeye çalıştı. İki takım oyuncuları da birbirlerine çok basınca bol pas hatası gördük ilk bölümde.

TADİC'İN USTACA GOLÜ

Bu görüntüde pozisyon çıkar mı, gol olur mu derken büyük bir defans hatasıyla öne geçti Fenerbahçe. Samsunspor defansının ilk hatasıydı bu. 24. dakikada uzun taç atışında ceza alanına düşen topta Samsunspor'un iki defans oyuncusu arasındaki anlaşmazlık pozisyonu yarattı. Top kimsenin beklemediği anda bomboş durumdaki Tadic'in önüne düştü. Kimse beklemiyordu da o bekliyormuş demek ki. Topu durdurmadan sağ ayağı ile filelere yolladı. Fenerbahçe öne geçti bu golle.

Samsunspor golden sonra oyunu karşı sahaya yığmaya çalıştı. Zaman zaman da başardı bunu. Ancak sadece bir kez yaklaşabilmeleri gole, hem ofanstaki sıkıntılarını, hem de Fenerbahçe savunmasının dikkatini gösteriyordu. 30. dakikada Holse'nin vuruşu zayıftı ama top tam köşeye gidiyordu ki; Livakoviç uçarak çeldi topu kornere.

KOSTİC SARI KARTI NEDEN GÖRDÜ?

Fenerbahçe rakibini karşılarken, hızlı atağa çıkmaya da çalışıyordu. Bunlardan birinde pozisyonu da buldu. Buldu bulmasına da Mert Müldür boş durumda o kadar kötü vurdu ki; kaleci Okan Koçuk zorlanmadan aldı topu.

Bu yarıda aklıma takılan bir şey var. O da Kostic'in sarı kart gördüğü pozisyon. Oysa orada faul bile yoktu. Hakem Muhammed Ali Metoğlu'nun bunu neden yaptığını anlayamadım doğrusu.

EMRE KILINÇ'IN NEFİS ASİSTİ

Samsunspor ikinci yarıya da önde baskı yapmaya çalışarak başladı ki; doğaldı da bu. 49. dakikada da temkinli dediğimiz Fenerbahçe defansının hızlı atakta boşta yakalandığını gördük. Emre Kılınç kanattan hızla ilerledi nefis bir asist yaptı, Holse de düzgün bir vuruşla beraberliği sağladı: 1-1.

Samsunspor artık daha güvenli geliyordu. Fenerbahçe'de ise Dzeko hücumda yok gibiydi, Kostic de giderek düşüyordu oyundan. Samsunspor'da ise Holse ve Emre Kılınç'ın performansları dikkat çekiciydi.

58'de Mourinho 3 oyuncu birden aldı kenara. Bu 3 oyuncunun da ortak özellikleri sarı kartlı olmalarıydı. Fred, Beceo ve Kostic. Yerlerine Çağlar Söyüncü, Saint-Maximin, İrfan Can girdi.

İRFAN CAN SAİNT-MAXİMİN YAPIMI GOL

Oyuna girenlerden İrfan Can'ın 3 dakika sonra nefis pasıyla ceza alanına giren Saint-Maximin topu düzelttikten sonra filelere yolladı. Değişikliklerin olumlu olduğunu gösteriyordu bu.

Samsunspor golden sonra panik halinde hücum yapmaya çalışırken, kalesine gelen ataklar ise tehlikeli oluyordu. Mesele bunlardan Szymanski'nin pozisyonu. Biraz daha düzgün vurabilseydi farkı açması işten bile değildi. Hele 67. dakikada. Maximin'in ortasında Edin Dzeko ayak koyamadı topa. Bir kaç yaş genç olsaydı bunu rahatlıkla atabilirdi; eminim bundan.

OOSTERWOLDE SAKATLANDI

74. dakikada Samsunspor atağında top Amrabat'ın kolundan döndü ceza alanı içinde. Ama yerdeydi Amrabat ve top vücundan sekip kapalı olan kolunun dirseğine çarpıyordu. Hakem de devam ettirdi oyunu. Peşinden sakatlanan Oosterwolde'nin yerine Samet girdi. Djiku sol bekti artık.

Samsunspor daha atak oynasa da bal yapmayan arı misali pozisyon bulamıyordu bir türlü. Burada asıl mesele Fenerbahçe'nin bu kadar geri çekilmesi, hala da Dzeko ile devam etmesiydi. Neden En Nesyri girmez ya da Cenk Tosun şans bulamaz; Mourinho'ya sorulmalı bu. Derken 81. dakikada En Nesyri girdi oyuna Dzeko'nun yerine.

BAĞIRA BAĞIRA GELEN GOL

Fenerbahçe o kadar kendi sahasına çekildi o kadar çekildi ki, Samsunspor tamamen ceza alanının çevresinde oynuyordu artık. Bu sırada uzun bir topla En Nesyri uzun bir topla karşı karşıya kaldı kaleciyle ama topu dışarı attı.

En Nesyri bunu atsaydı maç bitebilirdi ama bitmedi. 88'de Soner topu Fenerbahçe filelerine göndermez mi? Fenerbahçeliler buna golden önce faul olduğu gerekçesiyle itiraz etti hatta ofsayt iddiaları da. Ama VAR golü verdi.

Peşinden Fenerbahçe yine açıldı. O dakikaya kadar neden o kadar geri çekilmişti; anlaşılır gibi değildi. İleri çıkınca En Nesyri çaprazdan çok sert vurdu kaleci çıkardı.

Samsunspor iki kez yenik duruma düşse de beraberliği sağladı Fenerbahçe karşısında. Özellikle son bölümde çok daha baskılı oynadı, galibiyeti daha fazla isteyen taraftı. Özellikle ikinci gol bağıra bağıra geldi. Elbette ki Mourinho futbolu bizden daha iyi biliyordur ama buna ne diyecek acaba? Fenerbahçe yener, yenilir, berabere kalabilir. Ancak bu kadar geri çekilerek mahkum oynar mı? Yakışmadı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gürel Yurttaş Arşivi