Gri pasaport skandalına Diyanet'in de karıştığı iddiası

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2018'de resmi hizmet pasaportuyla yurt dışına Alevi dedesi gönderme projesi kapsamında seçilen 529 kişinin 20'sinin yurda dönmedikleri ortaya çıktı.

Belediyeler üzerinden gri pasaport (hizmet pasaportu) çıkarılan ve yurtdışına gittikten sonra süreleri dolmasına rağmen Türkiye'ye dönmeyen kişiler kamuoyunun gündemine oturmuştu.

Almanya'nın 'resmi insan kaçakçılığı' adıyla soruşturma başlattığı olayın bir benzeri de bir dönem Tunceli'de yaşanmış. Tunceli hacı Bektaşi Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, 23 Mart 2018'de savcılığa bir ihbarda bulunmuş. Cemevi Başkanı Ekber, bazı kişilerin il müftüsü aracılığıyla yurtdışına dede olarak gitmek için kendisine geldiğini, referans olmasını istediklerini anlattı. 

Diyanet ile anlaşma yapılıyor iddiası 

Kendisine para teklif edilen Ali Ekber Yurt, kısa bir araştırma yaptıktan sonra Türkiye genelinde 4 dernek veya vakfın Diyanet İşleri ile sözleşme yaptığını, özellikle Muharrem ve Hızır aylarında 'dede' olarak yurtdışına gidenlerin olduğunu dile getirdi. 

Yurt'un savcılığa başvurmasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Tunceli'de 529 kişinin hizmet pasaportuyla (gri pasapaort) yurtdışına gittiği ve gidenlerin de 20'sinin geri dönmediği tespit edildi. 

Öte yandan Ali Ekber Yurt, dede olmadığı halde yurtdışına dede olarak gönderilen kişilerin çeşitli suçlardan arandıklarını iddia etti. 

Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturma 3 yılın ardından tamamlandı. Savcılık dava açılmasına yer olmadığına karar verdi. 

Türkiye'ye dönmeyen 13 kişinin herhangi bir suç kaydı olmaması, geri kalan kişinin 7 kişi için de soruşturmalar tamamlanmış ve arama kaydı bulunmuyordu. Dolayısıyla hizmet pasaportu verilmesini sağlayan devlet memurları açısından 'görevi kötüye kullanma ve suçluyu kayırma suçunun unsurları' oluşmamıştı. 

 

Etiketler :