Zeytinyağı diye zehir almayın! Hileli zeytinyağını anlamak bu yöntemle çok kolay!

Zeytinyağı diye zehir almayın! Hileli zeytinyağını anlamak bu yöntemle çok kolay!
Zeytinyağı dünyanın en sağlıklı gıdalarındandır. Ancak hileli zeytinyağları çok zararlı. Peki zeytinyağı hilesi nasıl anlaşılır?

Dünyanın en faydalı besinleri arasında ilk sırada yer alan zeytinyağı mucizevi bir besin. Vücudumuza sağladığı sayısız faydasıyla zeytinyağı en faydalı besinlerdendir. Zeytinyağı fiyatları son dönemde oldukça yüksek.

Bu yüzden fırsatçılar zeytinyağında da hileye başvurdular. Sağlığımızla oynayan hilecilere dikkat etmek gerekiyor.

Zeytinyağının hilesini anlamakta aslında zor değil.

Akşam'da yer alan bir haberde; Zeytinyağındaki hilenin nasıl anlaşılacağına dair tüm detaylar paylaşıldı! İşte zeytinyağıyla ilgili bilmeniz gereken her şey!

olive-oil-3326703-960-720.jpg

İlk grupta, zeytinyağının farklı kaliteleri ile elde edilen tağşişli zeytinyağları yer alıyor. Bu amaçla söz gelimi natürel zeytinyağının içine işlem görmüş rafine zeytinyağı ya da kolon yağı dediğimiz yine ısıl işlem görmüş zeytinyağının ilave edilerek bu karışımın "natürel sızma zeytinyağı" adıyla piyasada satılması hilesidir. Halbuki natürel sızma zeytinyağı; zeytin meyvesinden sadece kırma, yoğurma ve filtreleme gibi mekanik işlemlerle elde edilen ve kesinlikle içine zeytinyağı da olsa başka kalitede bir zeytinyağının karıştırılmaması ve ilave işlem görmemesi gerekir. Yani doğrudan meyveden elde edilen bir meyve suyu gibidir. Bunun dışında her çeşit uygulama taklit ve tağşiş kapsamına giriyor.

food-3250009-960-720.jpg

Bir başka hile yöntemi ise riviera zeytinyağına zeytinin meyvesi sıkıldıktan sonra arta kalan prina dediğimiz yağlı küspedeki prina yağının karıştırılması ve elde edilen ürünün zeytinyağı adı altında satılması. İkinci grupta, zeytinyağına kendi cinsinden olmayan bitkisel kökenli tohum (ayçiçek, soya, pamuk, mısır, yerfıstığı, hardal, susam, haşhaş, fındık) yağlarının katılmasıyla elde edilen yağ karışımları yer almaktadır. Bunları katıştırıp "zeytinyağı" diye satmak da tüketiciyi aldatmaya yönelik ve yapanın haksız kazanç sağladığı eylemler sınıfına giriyor.

Piyasada satılan zeytinyağları arasında fiyat farkı olarak uçurum var. Tabii ki fiyatlar markadan markaya, kalitesine göre farklılık gösteriyor. Ama zeytinyağı alırken özellikle Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından hile ve tağşişle mücadele için kurulmuş olan "Kalite Kontrol Programı"nı imzalamış markalı zeytinyağı üreticisi firmaların ürünlerini tercih etmekte fayda var.

Mynet'in geçtiği bir haberde ise zeytinyağındaki hileyi anlamamızı sağlayacak 5 yöntem paylaşıldı. İşte bilmeniz gereken her şey!

olive-5079475-960-720.jpg

ZEYTİNYAĞIYLA İLGİLİ HABERİMİZ DEVAM EDİYOR... - HALK TV

Zeytinyağı alırken bu 5 kriteri muhakkak gözden geçirin


Üretim tekniği

Kullanacağınız zeytinyağının hasat dönemi çok önemli. Yağın içinde bulunan polifenol, zeytinyağını sağlıklı kılan asıl bileşenlerdir. Polifenoller ise erken hasat döneminde en yüksek düzeye çıkar. Zeytinler olgunlaştıkça içeriğindeki polifenoller azalır. Bu sebeple erken hasat döneminden elde edilen zeytinyağları son derece değerlidir. Bir diğer unsur ise soğuk sıkım yapılması. Erken hasadı yapılan zeytinlerden soğuk sıkım tekniği ile üretilen zeytimyağı sağlık için çok faydalıdır. Bahsettiğimiz polifenoller, suda çözünen bir yapıya sahiptirler.Sıcak sıkım ve su ile yapılan üretimde bu madde kolayca yok olabilir.

olive-oil-3326706-960-720.jpg

Koku

Satın almadan önce koklama imkanınız varsa muhakkak bunu yapın. Rahatsız eden, istenmeyen bir koku almamanız gerekir. Bu kokuyu almak demek meyvenin fazla beklenerek sıkıldığını işaret eder. Kötü kokudan kastedilen hissedilen yağlı boya veya pastel boya kokusudur. İyi bir zeytinyağının vereceği koku taze çimen ya da taze meyve kokusudur.

olive-oil-356102-960-720.jpg

Tat

Zeytinyağını tadarken dilinizin üzerinde hava ile gezdirin. Yutarken boğazda yarattığı acılık ve yanma hissi olumludur. Bu, yüksek miktarda antioksidan içerdiğini gösterir. Yağın onarıcı etkisi ve gençleştirici özelliği antioksidan kaynağından gelmektedir.

Renk

Bu kriter sizi yanıltabilir, o yüzden sarılığına ya da yeşilliğine kapılmayın. Hangisi daha sağlıklı ya da sağlıksız diyemeyiz çünkü yağın içine ekledikleri maddeler ile renk değiştirebilirler. Bu yüzden renk tonu yanıltıcı olabilir.

Marka ve ambalaj

Etiketli ürün almaya özen gösterin. Etiketli ürünleri alırken de muhakkak etiketi okuyun. Üretim yılı, son kullanma tarihi, dolum tarihi, hangi zeytinden elde edildiği ve bölgesi etiket üzerinde yazan önemli detaylardır. Zeytinyağını aldıktan sonra koyu renkli cam şişeye aktarın. Yağ ışık aldığı zaman kısa sürede bozulacaktır. Kuru ve ışık almayan bölgede saklamaya özen gösterin. Zeytinyağı asit oranının %0,3'ün altında bir değere sahip olmasına dikkat edin.

İlgili Haberler