Yemeğiniz zehir olmasın. Zeytinyağının bozulduğunu anlamak bu teknikle çok basit

Yemeğiniz zehir olmasın. Zeytinyağının bozulduğunu anlamak bu teknikle çok basit
Zeytinyağlı yemekler Türk mutfağında oldukça fazladır. Kalitesiz veya bozulmuş bir zeytinyağıyla yapılan ''Yaprak sarma, biber dolması'' gibi yiyecekler hem lezzetsiz olur hem de zararlı.

Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalmaktadır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyin ve sonucu görün. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, bilin ki kalitelidir.

Ancak bazı durumlarda kaliteli olmasına rağmen zeytinyağı bozulabilmektedir. Uygun saklama koşullarına dikkat edilmediğinde zeytinyağı bozulabiliyor.

olive-5079475-960-720.jpg

Zeytinyağının bozulduğunu anlamakta sanıldığı kadar zor değil. Bu konuyla ilgili Ulusal Post bazı detayları paylaşmış; Zeytinyağınızın bozulup bozulmadığını merak ediyorsanız işte bilmeniz gerekenler.

Bozuk bir zeytinyağını anlamak için ilk olarak zeytinyağını bir fincana dökün, kokusunda bir ağırlık varsa tat testi yapmak gerekmektedir.

Bazı yağlar cinsine göre küçük miktarlarda ağırlık taşıyabiliyor. O nedenle tat testini mutlaka yapmalısınız. Bir tatlı kaşığı yağı ağzınıza alın ama sakın yutmayın. Ağzınızın içinde gezdirdikten sonra yağı bir süre sonra tükürün. Eğer ağzınızda kötü bir tat kaldıysa o zaman zeytinyağınız maalesef bozulmuş demektir. Bu yağla yapacağınız yemek hem lezzetsiz olacak hem de zararlı olacaktır.

olives-6023976-960-720.jpg

PEKİ ZEYTİNYAĞI NASIL KORUNUR?

Zeytinyağınızın bozulmaması için karanlık bir ortamda mümkünse teneke kutuda saklamanız gerekiyor. Zeytinyağı ışık ve sıcaklık gördüğünde yavaş yavaş bozulmaya başlamaktadır. O yüzden serin, kuru ve karanlık bir ortamda zeytinyağını tutmak gerekiyor.

ZEYTİNYAĞININ RAF ÖMRÜ NE KADARDIR?

Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanmaktadır .

ZEYTİNYAĞI BOZDULABINA KONULABİLİR Mİ?

Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde yeniden sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile zeytinyağının besin değeri gitmemektedir. Ancak buzdolabı yerine zeytinyağını serin bir ortamda muhafaza etmek daha doğru bir seçenek olacaktır.

İlgili Haberler