Son dakika | Erdoğan BM kürsüsünde konuştu İsrail heyeti salondan ayrıldı

Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 81. oturumunda konuştu. Erdoğan, Filistin Devleti’nin tanınması ve BM Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi çağrısında bulundu. Konuşma sırasında İsrail heyetinin salondan ayrıldı

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 81’inci Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gazze ve Filistin başta olmak üzere küresel krizlere ilişkin mesajlar verdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın üst üste iki yıldır Genel Kurul salonunda yer alamadığını belirten Erdoğan, Filistin Devleti’nin tanınması çağrısını yineledi. Erdoğan ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gazze ve Filistin başta olmak üzere küresel krizlere ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan’ın Gazze ve İsrail’e yönelik eleştirilerinin ardından İsrail heyetinin salondan ayrıldığı anlar da kameralara yansıdı.

Erdoğan, “Filistin Devlet Başkanı Sayın Abbas üst üste iki yıldır bu salonda yer alamıyor. Filistinli kardeşlerimize yönelik bu haksızlık vicdanları yaralamaktadır. Sayın Abbas bizzat bulunamasa da bizler tıpkı geçen yıl olduğu gibi özgür ve egemen Filistin Devleti'nin sesi olacağız.” diye konuştu.

Erdoğan, "Bugün bir kez daha Filistin Devletini henüz tanımamış tüm ülkeleri bu kararlarını gözden geçirmeye davet ediyorum. Gazze bugün sadece dünyanın en büyük çocuk kabristanı değildir, aynı zamanda dünyada en yüksek çocuk ampute oranına sahip bölgedir. Gazze çağımızın en insanlık dışı, en utanç verici temerküz kampıdır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Batı Şeria'da yerleşimci terörünün en ağır dönemi yaşanıyor. Kudüs'te Müslüman ve Hristiyanların kutsal mekanlara erişimi engelleniyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karşımızda öldürmeye doyamayan soykırımcı bir zihniyet var. Yüreğinde insanlık, merhamet olan insaf ve vicdan sahibi kimse bu tabloya gözlerini kapatamaz." diye konuştu.

Erdoğan, "81 yıl önce barış ve güvenliği korumak için kurulan BM, görevini icra edemez hale gelmiş daha doğrusu getirilmiştir. Teşkilat kan kaybetmeye devam etmektedir. Güvenlik Konseyi 'Dünya 5'ten büyüktür ilkesine' göre mutlaka reforme edilmelidir. 190'dan fazla ülkenin iradesinin 5 ülkenin keyfine bağlı olduğu bir yapı kabul edelim ki ne adildir ne de güveni tam manasıyla tesis edebilir." dedi.

Erdoğan, “Filistin'de, Lübnan'da, Sudan'da umutlarını BM'ye bağlayanlar hayal kırıklığı içindedir. Bir gün herkes insanlığın ortak vicdanına sığınmak zorunda kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Uluslararası hukukun güçlüye farklı zayıfa farklı uygulandığı mevcut anlayışı değiştirmek zorundayız. Yapanın yanına kar kaldığı sistem çürümeye mahkumdur." diye konuştu.

Erdoğan, "Pakistan ve Suudi Arabistan'la kurduğumuz Savunma İttifakı ile aramızdaki dayanışmayı perçinliyor, sorunlara bölge içerisinden çözümler üretmeyi amaçlıyoruz." dedi.

"SURİYE HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'nin güvenli, huzurlu bir ülke olma hedefine ilerlediğini görüyoruz. Bu yolculuklarında kardeş Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

"Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sağlanarak sona ermesi samimi arzumuzdur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü sağlanarak sona ermesi samimi arzumuzdur." diye konuştu.

Erdoğan, “Karadeniz'de ticari gemilere yönelik son saldırıların kim tarafından yapılırsa yapılsın kabul edilemez olduğunu bilhassa vurguluyorum.” ifadelerini kullandı.

"ULUSLARARASI TOPLUMU, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ'Nİ TANIMAYA DAVET EDİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeli, maruz bırakıldığı gayriinsani izolasyon artık son bulmalıdır. Uluslararası toplumu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya ve bu devletle siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkiler tesis etmeye davet ediyorum." dedi.

"Türkiye gelişen savunma sanayisiyle çatışmaların ortasında adeta bir istikrar adası olmayı sürdürmektedir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin Devleti'ni boğma girişimleri hüsrana uğrayacaktır. 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin'in vücut bulacağı güzel günleri göreceğiz." dedi.

Erdoğan, "Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer serbestisinin korunması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, "Türkiye gelişen savunma sanayisiyle, şoklara karşı dirençli ekonomisiyle, çatışmaların ortasında adeta bir istikrar adası olmayı sürdürmektedir. Türkiye'nin güvenlik mimarisinin dışında bırakıldığı bir Avrupa'nın daha güçlü, daha güvenli olması açık söylüyorum mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

"Libya'da istikrar ve sükunetin korunması önceliğimizdir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya'da istikrar ve sükunetin korunması önceliğimizdir. Gündemdeki uzlaşı sürecinin, Libyalıların liderliği ve sahipliğinde yürütülmesi zaruridir.” dedi.

"Küresel cinsiyetsizleştirme politikaları aile kurumuyla çocukları da hedef alan kuşatmaya dönüştü"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir tarafta tonlarca yemeğin çöpe atıldığı, diğer tarafta yüz milyonlarca insanın çöpten yemek topladığı bir dünyada adaletten bahsedilemez." diye konuştu.

Erdoğan, "Küresel cinsiyetsizleştirme politikaları aile kurumuyla çocukları da hedef alan kuşatmaya dönüştü. Bunu kadın-erkekten oluşan aileyi koruyarak kırabiliriz." dedi.

“BU KÜRSÜDEN MAZLUMLARIN HAKKINI SAVUNMAYA, SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tayyip Erdoğan olarak, büyük bir milletin Cumhurbaşkanı olarak, Rabbim ömür verdikçe, bu kürsüden mazlumların hakkını savunmaya, sesi olmaya devam edeceğim. Biz gerekirse sıkıntı çekeriz gerekirse bedel öderiz ama haksızlık karşısında susmayız, zulme asla rıza göstermeyiz." ifadelerini kullandı. (AA)

Kaynak: Halk TV Haber Merkezi
Trump Recep Tayyip Erdoğan