Sessiz katil. Tüketirken dikkat etmelisiniz. Fazlası tüm vücudu tüketip bitiriyor..

Sessiz katil. Tüketirken dikkat etmelisiniz. Fazlası tüm vücudu tüketip bitiriyor..
Türk mutfağında yapılan çok sayıda yemekte tuz kullanılıyor. Tuzun gereğinden fazla tüketilmesi durumunda vücuda verdiği zarar inanılmaz.

Yemeklerin vazgeçilmezi olan tuzla ilgili bazı gerçekler sizi şaşırtabilir. Tuz, kimyada, bir asitle bir bazın tepkimeye girmesi neticesinde meydana gelen madde olarak bilinmektedir. Yemeklerimizde çokça kullandığımız tuz aslında gereğinden fazla tüketilirse çok zararlı. Yemeklerimize lezzet katsın diye tükettiğimiz tuz aslında sessiz bir katil.

VÜCUDUMUZU ADIM ADIM BİTİRİYOR!

Tuzun gereğinden fazla tüketilmesi kemiklerde kalsiyum serbestleşmesine, böbreklerde kalsiyum kaybına ve buna bağlı olarak kemik erimesine yol açıyor. Ayrıca fazla tuz kan basıncını yükselterek böbrek içi kılcal damarlarda da hasara yol açmakta.

TUZUN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR!

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar tuzun yol açtığı hastalıkları ortaya çıkardı. Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.

Özetle tuz yüksek tansiyon en çok kalp, beyin, böbrek, büyük atardamar ve gözlere zarar vermektedir. Vücutta fazla bulunan tuzu atmak içinde bol bol su içmek gerekiyor.

GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir.

Kararında tüketildiğinde faydalı olan tuzu dikkatli tüketmek gerekiyor. Bu yüzden tavsiye edilen miktarı aşmamakta fayda var.

İlgili Haberler