Uykusuz gecelerin çaresi geliyor: Bebeklere egzama teşhisinde çığır açan buluş

Uykusuz gecelerin çaresi geliyor: Bebeklere egzama teşhisinde çığır açan buluş
Bilim insanları, bebeklerde egzama tanı sürecini değiştirebilecek yeni bir yöntem ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bebeklerde egzamanın başlangıcını ve şiddetini tahmin edebilen bir bağışıklık testi geliştirdi. Üstelik bu test yapılırken yapışkan bantlar kullanılıyor ve bebeğin canı da yanmıyor.

Egzama, deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığı. Egzama genellikle deride el ve ayakta bacaklarda saç diplerinde; kızarıklık, pullanma, kaşıntı, sulanma, yanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Egzama ilk etapta içi su dolu kabarcıklar olarak kendini gösteriyor. Bebeklerde ilk üç aylık dönemde ağrılı ve kaşıntılı şekilde yüzde başlar, sonra gövdeye, kol ve bacaklara yayılır. Çocukluk döneminde eklemlerin iç kısımlarında kollarda ve bacaklarda da görülebilir. Bebeklerde egzama testi yoktu, çocuk alerji uzmanları hastanın ve ailesinin öyküsünü alıp diğer hastalıkları ve besin alerjisini elemek için testler yapabiliyordu. Şimdi ise egzama hastası olup sabahlara kadar acı içerisinde ağlayan milyonlarca bebeğin ailesine rahat bir nefes aldıracak o buluşun haberi geldi.

Bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir test, bebeklerin egzama geliştirip geliştirmediğini tahmin etmeye yardımcı olabilecek. Çalışma, 31. Avrupa Dermatoloji ve Venereoloji Akademisi (EADV) Kongresi'nde sunuldu.

Kopenhag Üniversitesi'nden bir ekip, cilt hücresi örneklerini ağrısız bir şekilde toplamak ve ardından incelemek için iki aylık bir grup üzerinde yapışkan bant testini kullandı. Gelecekteki egzama riski ile bağlantılı hücrelerde değişiklikler buldular. Bu sonuçla yüksek risk altındaki bebeklerin, ağrılı alevlenmeleri önlemek için cilt kremleriyle erken tedaviden fayda görebileceğini öne sürüyorlar.

Araştırmacılar 450 bebekten yapışkan bant örnekleri aldı

Yapılan çalışmada, cilt bariyeri ve bağışıklık biyobelirteçlerinin yaşamın ilk iki yılında egzamanın başlangıcını ve şiddetini tahmin edip edemediğini incelemek için 450 yenidoğan bebekten (300 zamanında ve 150 erken doğmuş) elde edilen verileri analiz etti. İki ayda yüksek TARC (Timus ve Aktivasyon Düzenlemeli Kemokin) seviyelerine sahip bebeklerin, iki yılın sonunda egzama geliştirme olasılığının iki katından fazla olduğu bulundu.
Erken teşhis ile vakalar önlenecek

Baş araştırmacılardan biri olan Kopenhag Üniversitesi Bispebjerg Hastanesi'nden Dr. Anne-Sofie Halling şunları söyledi: "Bu çalışma, toplanan cilt biyobelirteçlerinden hastalığın sonraki aşamalarını ve egzamanın şiddetini gösterecek. İki aylıkken toplanan öngörücü bağışıklık ve lipid biyobelirteçlerine ilişkin bulgularımız, ağrısız bir yöntemle en yüksek atopik egzama riski altındaki çocukları belirlemeye yardımcı olacak. Böylece erken teşhis ve tedavi için geliştirilen önleyici stratejilerle bu yaygın hastalık vakaları önlenebilecek. Ayrıca bu süreçte erken teşhisle çocukların acı çekmemesi de sağlanacak. Milyonlarca acı çeken bebek rahat bir nefes alacak.”