Okul öncesi çocuğunuzun göz muayenesini ihmal etmeyin
“En sık rastladığımız görmeyi ilgilendiren problemler arasında miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi gözün kırma kusurları ve göz tembelliği, göz kayması gibi problemler sayılabilir” diyen Op. Dr. Mitat Altuğ, “İyi görme, hedeflenen nesnenin görüntüsünün hızlı ve doğru bir biçimde beyne aktarılmasını ve bilginin işlenmesini sağlar. Bu da öğrenmenin hızını ve niteliğini olumlu etkiler. Böylelikle çocuklar derslerini daha iyi ve istekli olarak takip edebilir, sportif faaliyetlerdeki başarıları daha yüksek olur. Göz bozukluğu için önlem alınmadığında ise çocuğun derse ilgisi ve konsantrasyonu azalır” diyor.
Ders çalışma isteği azalıyor
Okul çağında çocuklarda göz bozukluğu nasıl fark edilir?
Çocuğunuzda baş ve göz ağrısı olması, gözlerde yorgunluk hissi, gözlerini sık sık kırpıştırması, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması, tahtayı göremediğinden yakınması, uzak bakışta gözlerini kısarak bakması, yakından televizyon seyretmesi veya nedensiz olarak okul başarısında düşme olması durumlarında göz hekimi ziyareti gerekli demektir.
Baş ağrısı en önemli belirti
Görmeyi etkileyen problemler nelerdir?
Miyopi okul çağındaki çocuklarda tahtadaki yazıları bulanık görme şeklinde kendini belli edebiliyor. Çocuklar arasında cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi cihazların kullanımının artması, dışarıda güneşli ortamda geçirilen zamanın azalması gibi durumlar miyopide artışa sebep olur.
Hipermetropi ise daha çok yakın görmeyi etkiler ve çocuklarda okumada güçlük, ders çalışma isteğinde azalma, gözlerde yorgunluk hissi ve baş ağrısına yol açabilir. Daha ileri durumlarda hem uzak hem de yakın görmede bozulma ile birlikte eğer önlem alınmazsa da göz tembelliği yapabilir.
Astigmatı olan çocuklar ise zaman zaman bulanık görme, kırık görme, çift görme ya da baş ağrısından şikayet edebiliyorlar. İleri seviye astigmatizma olması da gözlerde tembelliğe sebep olabiliyor.
Aileler fark edemiyor
Göz tembelliği nasıl belirti verir?
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mitat Altuğ; “Normal yapıdaki bir gözde görmenin gözlük veya lensle tam seviyeye çıkarılamaması durumu göz tembelliği olarak tanımlanır. Aslında az gören gözdeki bulanık görüntü nedeniyle o gözün bağlı olduğu beyin bölgelerinin az gelişmesi durumudur. Yapılan çalışmalarda çocuklarda yüzde 1-3 oranında göz tembelliğine rastlanıyor. Göz tembelliği önlenmesi için okul çağı öncesinde tanı konup tedavi başlanması çok önemli. Ancak çocuğun kendisi ve ailesi bunu genellikle fark edemiyor. Bu yüzden 3-4 yaşına kadar mutlaka göz kontrolleri yapılması önemli. Tembellik zamanında fark edilmezse kalıcı görme azlığı ile sonuçlanabiliyor ve okul başarısı önemli ölçüde etkilenebilir, çocuk büyüdüğünde psikososyal olarak kendini geri hissedebilir, hatta bazı mesleklere uygun bulunmayabilir.”
Çocuğunuzun ayrı bir havlusu olsun
Alerjik rahatsızlıkların önüne nasıl geçilebilir?
Okul çağındaki çocuklarda sıkça görülen bir diğer sorunsa göz iltihaplanmaları. Bu rahatsızlık mikrobiyal kaynaklı olabileceği gibi alerjik de olabilir. Bunun teşhisi ve uygun tedavisi uzman bir hekim tarafından yapılır. Özellikle viral kaynaklı enfeksiyonlarda bulaşıcılık faza olduğundan böyle bir durumla karşılaşıldığında çocuğun havlusunu ayırmak, gerekirse yastık yüzünü her gün değiştirmek ve çocuğa el ve yüzünü sık sık yıkama alışkanlığını kazandırmak gerekiyor. Ayrıca bulaşıcı olduğundan ‘çocuğun birkaç gün okula gönderilmemesi de önemli ve gerekli. Eğer çocuğun göz rahatsızlığının sebebi alerjik ise, güneş ışığı ve tozdan korunmak, gün içinde elleri ve yüzü sık sık yıkamak önerilir. Bulaşıcı olmadığından okula ara vermeye gerek yok. Bunların dışında bazı genetik hastalıklar, göz içi tümörleri, göz tansiyonu ve katarakt gibi rahatsızlıklar çocukluk yaş grubunda da tespit edilebilir. Bunların da zamanında tespit edilmeleri uygun bir şekilde tedavi edilmelerine olanak sağlar.
Sorun olmasa bile 2 yılda bir kontrol edilmeli
Çocuklarda rutin göz kontrolleri hangi sıklıkta yapılmalı?
Çocukta bir problem görülmese bile 6'ncı ayda, 3 ve 5 yaşlarında ve okula başlamadan önce; okul sırasında da 2 yılda bir göz muayenesi yapılması uygundur.