Zenginlerin partisi…

Kurulduğu günleri hatırlayın. 2001 yılını…

Kim derdi ki; yoksul kesimlerin umudu olan, sırtını kentlerin çeperine dayayan AKP’nin zenginler partisine dönüşecek…

Kimin aklına gelirdi ki…

Kim böyle finali tahmin edebilirdi ki…

AKP zenginlerin partisi oldu derken abartmıyorum. Somut verilere dayanarak söylüyorum. AKP’nin daha doğrusu lideri Erdoğan’ın hitap ettiği, koruyup kolladığı kitle değişti.

Eskiden kimsesizlerin kimsesi olmakla övünüyordu. Yoksulların sesi olmakla gururlanıyordu.

Yoksuldan alıyor varlıklının cebine koyuyor.

Kur korumalı mevduat hesabı yetmedi. Şimdi de bireysel yatırımcı için enflasyon korumalı tahvil çıkartmaya hazırlanıyorlar.

Bireysel yatırımcı demek varlıklı demek, parası olan demek. Ay sonunu düşünmeyen demek. Tasarrufunu nereye yatıracağının hesabını kitabını yapan demek…

Memur demek değil, işçi demek değil, orta ölçekli esnaf demek değil, işsiz demek değil, emekli demek hiç değil…

Kur korumalı mevduat hesabı icat ettiler. İlk üç ayda verdikleri faiz yüzde 27. Faiz günah ya… Faiz haram ya… Nass var ya nass. Yıllık değil üç ay için verdikleri faiz yüzde 27…

Rekor… Dünya rekoru!..

İktidar faiz vermiyorum diyerek aslında faiz vermenin, nassı by-pass etmenin yolunu buldu. Türk lirasının dolara bağladı. Dolara vidaladı...

Güya faiz yüzde 14… Niye yüzde 14’te 13’de değil veya yüzde 15 değil sorusunun yanıtı yok.

Dindarların demeyeceğim, dinbazların diyeyim, ( Prof Tayfun Atay’ın tanımlaması) dini kullananların ama dinin kurallarını arkadan dolanarak hiçe sayanlardan bahsediyorum.

Muhafazakâr mahallelere bakın veya kentlere. Parası olanların, varlıkların parası ya dolardadır ya Euro da ya altın da… Tasarruflarını yerli ve milli paralarına yatırmazlar?

Neden?

Faiz günah diye…

Ama doların artışından kazançlarını günah saymazlar. Mesela 800 lira verip 100 dolar almışlardır, altı ay sonra 1400 liraya bozarlar aradaki farkı faizden saymazlar. Onlar 100 dolar almışlardır 100 dolar bozdurmuşlardır. Gerisi onları ilgilendirmez.

800 liralarının altı ayda 1400 liraya çıkması faiz değildir!..

AKP sırtını siyasal İslam’a dayanan parti. O kesimi iyi tanıyor. İslamcı esnafın İslamcı varlıklının yaptığını devlet olarak uygulamaya başladı.

Faizi indirdi, dolar üzerinden örtülü faiz verdi. Adı faiz değil, getiri oldu!..

750 milyar liralık kur korumalı mevduat hesabı açıldı diyorlar ya. Bununla övünüyorlar ya. Aslında o hesap TL görünümlü dolar hesabı. Ver paramı dediğin an banka o günkü dolar kurunda paranı ödüyor…

Yok yok banka riske girmiyor…

Hazine ödüyor. Yani fakir fukaranın verdiği vergilerle ödüyor. Yani zengine fakir fukaranın parasıyla kıyak yapıyor.

Ama gidişat o kadar kötü ki, bu da varlıklıyı kurtarmıyor. Çünkü enflasyon parasını dolarda tutanı da kur korumalı mevduata yatıranı da zarar ettiriyor.

Cingöz Maliye Bakanı zenginin parasını korumak için yeni bir enstrüman geliştirdi.

Varlıklılar için enflasyon korumalı tahvil çıkartıyorlar. Tahvili al, enflasyon yüzde yetmişmiş yüzde seksen olmuş umurunda mı?

Hazine kapı gibi arkalarında fakirden alır zengine verir. 2022 model AKP bu.
O artık zenginlerin partisi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi