Seçim sonucu üzerine 6 senaryo…

Önümüzdeki ilk seçimde ya bu yılın ekim ayında ya da 2023 yılının mayıs/haziran ayında… Önümüze sandık konacak. Yedi, sekiz ay sonra da olabilir, on altı ay sonra da olabilir…

Sandıktan sadece ülkeyi yönetecek kişi çıkmayacak. Aynı zamanda Meclis’in aritmetiği de belli olacak.

Ekranlardan izliyorum, Millet İttifakı’nın adayı kazanırsa şöyle olur, Cumhur İttifakı’nın adayı Erdoğan yeniden seçilirse böyle olur diye yorumlar yapılıyor.

Meclis aritmetiğini kimse konuşmuyor… Kimse önemsemiyor…

Aslında tek kişilik hükümetin kimin olacağı kadar meclis aritmetiği de önemli. Belki daha da önemli!

Önümüze tek sandık konulacak ama iki oy pusulası atacağız. Gelin bugün sandıktan çıkacak olası sonuçları birlikte analiz edelim.

Birinci olasılık: Millet İttifakı’nın adayı seçilir, ittifak şemsiyesinde seçime giren altı parti (CHP/İyi Parti/Gelecek/ Deva/Saadet/DP) 400 milletvekili çıkarır.

(Rejim değişikliği isteyenler için en iyi ihtimal bu. Hayati yasalarda hızla değişiklik yapılır. Ülke batı demokrasilerine ulaşmak için dev adım atar. Anayasa değiştirilir. Bu işler bir buçuk, iki yıl içinde hallolur)

İkinci olasılık: Millet İttifakı’nın adayı seçilir. İttifak şemsiyesi altında seçime giren partiler 360 dolayında milletvekili çıkarır.

(Hayati yasalarda hızla değişiklik yapılır. Merkez Bankası’nın bağımsız olması, kurumların yeniden kurum haline gelmesi, bakanların, üst düzey bürokratların inisiyatif kullanma fonksiyonlar devreye sokulur. Rejim değişikliği için gerekli olan Anayasa değişikliği yapılır ama anayasa gereği halkın oyuna sunulur. Müsaadenizle parantez için de bir parantez daha açayım. Anayasa değişikliği için mecliste 400 vekilin evet oyu vermesi gerekiyor. 360 evet oyu referanduma götürüyor parantez içindeki parantezi kapattım)

Üçüncü olasılık: Millet İttifakı’nın adayı seçilir ama ittifak partileri mecliste anayasayı değiştirecek çoğunluğu bulamaz.

(Yasa çıkarma kabiliyetleri vardır ama anayasayı değiştirecek sayısal güçleri yoktur. Resmen ve yasal olarak tek adam rejimi devam eder ama fiilen parlamenter rejim uygulanır. Müsaadenizle yine parantez içinde parantez açayım. MHP Genel Başkanı yine Cumhurbaşkanı Anayasa’ya uymuyorsa biz Anayasa’yı Cumhurbaşkanı’na uyduralım diyerek parlamenter geçiş için düğmeye basar mı? Erdoğan Anayasa’ya uymuyorsa Anayasa’yı ona uyduralım diyerek bu ucube rejimi Türkiye’nin başına musallat etmişti de. Bu kez hidayete erip tersini yapar mi? )

Dördüncü olasılık: Millet İttifakı’nın adayı seçilir ama Meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’ndadır.

(Ülke krize girer. Cumhurbaşkanı’nın her çıkardığı kararname her yayınladığı Cumhurbaşkanı Kararı Meclis’ten dönebilir. Al sana bir parantez açılması gereken başlık daha Cumhurbaşkanı kararı eski bakanlar kurulu kararı gibidir. İç parantez kapatıyorum. Bu durumda Meclis bütün enerjisini Cumhurbaşkanı’nın icraatlarını kısıtlamak için harcar. Misal; İstanbul’da yaşananlar. Belediye Meclisinde çoğunluk AKP/MHP ittifakının elinde Başkan’ın altını nasıl oyarız diye çırpınıyorlar? Ankara’dan aldıkları güçle enerjilerini Başkan’ın önüne takoz koymaya harcıyorlar)

Beşini olasılık: Cumhur İttifakı’nın adayı yani Erdoğan yeniden seçilir ve Meclis çoğunluğu ondadır.

(Bugünkü düzen değişmez)

Altıncı olasılık: Erdoğan seçilir amaç Meclis çoğunluğu Millet İttifakı’ndadır.

(Bu durum da kriz demektir. Meclis, Cumhurbaşkanı’nı yani tek kişilik hükümeti çalıştıramaz hale getirir)

Olasılıkları çoğaltmak mümkün. Mesela Erdoğan yeniden seçilip anayasayı referandumla veya referandumsuz çoğunluğa ulaşırsa ne yapar ihtimali de var.

Var oğlu var…

Son sorum yazdığım bu satırları okumak zahmetini gösterenlere.

Sizce hangi olasılık hayata geçsin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi