Sallama Nebati!

Maliye ve Hazine Bakanı’mızın her daim ağzı kulaklarında. Büyük bir başarıya imza atmış edasıyla dolaşıyor. Konuşunca büyük laflar ediyor. Hele kendine yakın, itiraz etmeyecek, ses çıkarmayacak birilerini bulduğu zaman kendini tutamıyor…

Uçuyor…

Sallamada sınır tanımıyor…

Ağzına gelini beyninde tartmadan söylüyor. Günlük yaşıyor, bugün söylediği, yarın gerçek olmazsa aldırmıyor…

Yüzünde aynı tebessüm sallıyor da sallıyor…

Yakınları kendisini uyarıyor mu? Sallama Nebati diyorlar mı bilmiyorum. Ama Nebati sallamaya devam ediyor…

Meşhur sallamalarından birkaç örnek vereyim…

Şubat ayı başında Bakan Nebati ilk kehanetinde bulundu: ‘enflasyon nisanda zirve yapacak ama yüzde 50’yi aşmayacak’ dedi.

Enflasyon nisanı beklemedi. Daha o ay, Nebati’nin sözünün efekti geçmeden yüzde 54.4 oldu…

Yüzde 50’yi aşmayacak sözü kehanet değilmiş! Bakanlık’ta yapılan bilimsel bir araştırmadan çıkan sonuç da değilmiş!

Nebati oturduğu yerden sallamış.

Nebati geri atım atmadı, pardon da demedi. Bir şey olmamış gibi davrandı. Bu kez mart ayı başında ‘enflasyon yaz aylarından itibaren düşecek’ kehanetinde bulundu.

Sallamıştı yine…

Mart enflasyonu yüzde 61 çıktı. Peş peşe gelen zamlar enflasyonun düşmeyeceğini tersine üç haneli rakama tırmanacağını gösteriyordu. Kimine göre çoktan üç haneyi bulmuştu bile…

Nisan ayına geldik Nebati salladığını kendi de kabul etti. Ailesi veya arkadaşları veya bakanlık bürokratları kendisini uyarmış olmalı ki önceki akşam iftar yemeğinde sözünü revize etti…

Yaz ayından vazgeçti hedefi aralık ayına öteledi. ‘Aralık ayından itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz’ dedi…

MÜSİAD üyelere alkışladı mı bilmiyorum; orada değildim. İçlerinden birileri birilerine alçak sesle Nebati yine sallıyor dedi mi onu da bilmiyorum.

Ama Nebati bu kez sallamadı…

Önümüzdeki yıl ocak ayında enflasyon baz etkisi nedeniyle bir miktar düşecek. Şubat, mart aylarında da baz etkisi nedeniyle düşme yaşanacak.

Peki kaçtan kaça inecek? Yüzde 70’lerden yüzde 60’lara mı, yüzde 60’lar’dan yüzde 50’lere yüzde 40’lara mı? Yoksa üç haneli rakamdan çift haneli rakama mı inecek?

Nebati Bakan bu konuya açıklık getirmedi. Kaçtan kaça düşeceğini değil, sadece düşeceğini söyledi.

Ama Bakan Nebati’ye göre 2023 yılının haziran ayında, yani seçimden önce enflasyon tek haneye inecek. Yani yüzde 10’un altına…

Nebati’nin en büyük kehaneti bu!.. Faizin emirle jet hızıyla nasıl indirildiğini gördük. Tanık olduk. Gerçi bedeli ağır oldu, bedelini hepimiz yoksullaşarak ödedik ama gördük mü gördük...

Enflasyonu aynı yöntemle jet hızıyla nasıl indirecekler merak ediyorum. ‘Her zorlukta merak etmeyin bir kolaylık vardır. İnanan bunu bilir. Yeter ki birbirimize inanalım. Bir olalım, beraber olalım’ demenin ötesinde bir şey söylemiyor. Nasıl indireceklerine dair ipucu vermiyor.

Herhalde tek rakama düşecek diye yine salladı…

Nebati iftar konuşmasında ‘otobüse de minibüse de biniyoruz. Bu dünyadan kopuk yaşamıyoruz’ demiş. Bakan Nebati’yi otobüste, minibüste gören var mı?

Yok mu?

Otobüse binmese bile dünyadan kopuk yaşamadıkları kesin.

Neden mi? Açıklayayım…

Haberlere göre, çöplerden kâğıt, plastik ve demir gibi çeşitli atıkları toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışanlara üniformalı yasal statü getiriliyormuş. Çalışma iznini gösteren kimlik belgesi verilecekmiş. Bu belgeyi taşımayanlar, üniforması olmayanlar çöpleri karıştıramayacakmış. Taslak metin hazırlanmış.

Bundan böyle esnaf, işçi, memur ek iş olarak çöpler karıştırıp kâğıt, plastik ve demir toplayamayacak. Onlara yasak geliyor!..

İşte iktidarınızın dünyadan kopmadığının delili… İktidar demek ki açlık sınırına mahkûm ettiği İşçinin, memurun, esnafın üç kuruş kazanayım diye çöp karıştırdığını biliyor.

Mesaisi biten memurun üstünü değişip evine bir ekmek daha fazla götürmek için çöp karıştırmaya çıktığının farkında.

İşçinin sabahın kör karanlığında çöplerden kâğıt topladıktan sonra işine gittiğini de saptamış.

Memleketin bu hale geldiğini biliyorlar… Bakan Nebati’nin dediği gibi dünyadan kopmamışlar.

Herhalde birileri memuru çöplerden kâğıt toplarken görüntüler, devletin itibarı zedelenir diye yasak getiriyorlar.

Acaba diyorum üç kuruş kazanmak için çöplerden kâğıt toplayan memur Bakan’ın sözlerini dinleyince…

O da sallama Nebati diyor mudur?

Yoksa…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi