Millet İttifakı dağılıyor mu?

Günün sorusu buydu. Millet İttifakı çatırdadı mı, dağılıyor mu?

Soru anlamsız. İttifakla seçime girmek, ittifak oluşturmak yasaklandı. AKP işine geldiği için koymuştu, işine gelmediği için kaldırdı.

Artık ittifak yok…

Millet ittifakı da yok, Cumhur İttifakı da yok. İttifak yoksa dağıldı, çatırdadı söyleminin, dağılıyor mu tartışması açmanın manası da yok.

Olmayan şeyi tartışmak havanda su dövmek gibi olur

Şu notu da düşeyim… Partiler yüzde yedilik seçim barajını aşmak veya beraber yol yürüdüklerini seçmene göstermek için ittifak şemsiyesi altında seçime girebilirler. Ama bu sadece göstermelik olur, seçmene mesaj anlamı taşımanın ötesinde geçmez.

Çünkü artık her parti kendi bacağından asılacak.

Geçen seçimde olduğu gibi ittifaka oy vermeyeceğiz. Milletvekili sayısı ittifaka verilen oylarla belirlenmeyecek.

Peki ya Cumhurbaşkanı seçimi?

Cumhurbaşkanı seçiminde partiler ittifak yapamaz mı?

Ortak aday çıkarabilirler. Çıkarmalılar… Ama buna ittifak denmez. Bir aday üzerinde uzlaşma denir. Seçmen birden fazla partinin gösterdiği ortak adayı beğenirse sandıkta ittifak yapar; oy verir.

Yani Cumhurbaşkanı seçiminde ittifak sandıkta olur. Yerel seçimde İstanbul’da olduğu gibi…

Buna İstanbul formülü diyorlar. Cumhurbaşkanı seçiminde de bu formül uygulanacak.

Milletvekili seçimine gelince, yasa gereği artık ittifak mümkün değil.

Şimdi denilecek ki, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu ‘üçüncü ittifak olabilir’ diyerek yol ayrımını gündeme getirdi.

Hayır, yol ayrımını kastetmedi. Konuşmasını dikkatle dinledim. Yeni yasa nedeniyle arayış içinde olduğunu dile getirdi. Meclis’te temsil edilmenin formülünü arıyor.

Dediği şu; ‘ittifak avantajı kalktı. Yeni yollar aramak icap eder. Üçüncü ittifak olabilir. Üç partinin aldıkları oyu birlikte oldukları taktirde üst üste koyarsanız daha büyük çoğunluk elde edersiniz. Milletvekili çıkarma ihtimali artar.’

Doğru... Saadet, Gelecek ve DEVA partileri ortak şemsiye altında seçime girerlerse baraj sorunu yaşayamayabilirler. Yani yüzde yediyi aşma ihtimalleri var. Seçim çevrelerindeki güçlerine göre aday belirleyebilirler. Mesela Davutoğlu Konya’ya, Babacan Kayseri’ye, Karamollaoğlu Sivas’a veya seçtikleri başka illere yüklenirlerse vekil çıkarabilirler.

Karamollaoğlu’nun şu tespitine katılıyorum. ‘AKP’den kopan yüzde 15’lik seçmen kitlesi var. Bunlar hala yeni adreslerini bulmuş değil’

Kamuoyu yoklamalarından da bu sonuç çıkıyor. Bu kitleyi bir şekilde muhalefet saflarına çekmeleri lazım. Kararsız seçmenin sıkıntısı ne? İsteği, beklentisi ne? İyi tahlil etmeleri lazım.

Yasa değişikliği partilerin yeniden hesap kitap yapmasını, yeni duruma göre pozisyon almalarını gerekli kıldı.

Altı liderin 24 Nisan’daki buluşması bu açıdan çok önemli.

Yeri gelmişken Karamollaoğlu’nun bir sözünün altını çizeyim. Diyor ki; ‘Tayyip Bey kararlı. İktidarda kalmak için meşru, gayri meşru bir yol bulmaya gidiyor. Sözünü dinleyecek hakimler bulmaya çalışıyor.’

Yuvarlak masada buluşan altı liderin üzerinde durdukları en önemli konu buymuş.

Seçim güvenliği…

Görünüşe göre; muhalefet adayının Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50’nin biraz üstünde oy alması yetmeyecek (İstanbul seçiminde gördük. Seçim gerekçesiz iptal edilerek yenilendi). 8/10 puan fark atarak seçimi kazanması şart!..

Ezcümle görünen manzara şu..

Altı parti masayı dağıtmayacak, Cumhurbaşkanı seçimi için ortak aday çıkaracaklar. HDP’ de bu adayı destekleyecek.

Milletvekili seçimine gelirsek. İttifak yasaklanınca ise işler değişti. Senaryolar şöyle.

BİR: HDP tek başına seçime girecek. (Başından beri böyleydi). Sol partilerin adaylarını yine bünyesine alır.

İKİ: CHP-İYİ Parti birlikteyiz, beraber yol yürüyeceğiz mesajı vermek için Millet İttifakı şemsiyesiyle seçime girebilir. İttifakın milletvekili çıkarmaya katkısı olmaz. Her partiye verilen oy ayrı hesaplanır.

ÜÇ: Saadet/Gelecek/DEVA barajı aşmak için üçüncü ittifak şemsiyesiyle seçime girer. Güçlü oldukları illeri bölüşerek aday çıkarırlar. O illerde birbirlerini desteklerler. Mesela Saadet’in güçlü olduğu yerde gelecek ve DEVA aday göstermez veya göstermelik aday gösterir. Saadet’i destekler.

DÖRT: Saadet/Gelecek/DEVA tek parti çatısı altında seçime girer. Mesela, Saadet Partisi listelerinden. Bu şimdilik daha küçük olasılık.

BEŞ: AKP/MHP Cumhur İttifakı şemsiyesiyle seçime girer. Ama oyları ayrı ayrı sayılır. AKP, BBP’ye kontenjan açar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi