İşbirliği Gerekli!

İyi Parti, CHP’nin, yerel seçimlerde işbirliği önerisiyle ilgili kararını bugün verecek.

Konu Genel İdare Kurulu (GİK) ve Parti Meclisi toplantılarında ele alınacak.

Daha önceki GİK toplantısında yerel seçimde işbirliği yapılmaması, 81 ilde aday gösterilmesi kararı alınmıştı. Bugün bu karar gözden geçirilecek.

CHP, İYİ Parti’yle işbirliği yapılmasından yana. Yeni Genel Başkan Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret ederek işbirliği önerisini sunmuştu.

Akşener ve İYİ Parti sözcüleri 14/28 Mayıs seçimlerinden buyana ittifaka ve işbirliğine karşı olduklarını açıklıyorlar.

Bunun nedeni, seçim yenilgisini ve İYİ Parti’nin beklediği oyu alamamasını CHP ile ittifaka bağlamaları. Seçim sonuçlarının beklenilenin altında çıkması konusunda kendilerinin bir sorumluluğu olmadığını düşünüyorlar.

Bütün sorumluluğu CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve CHP’ye yüklüyorlar.

Bu yaklaşım siyasi gerçeklerle örtüşen bir yaklaşım değil. Seçim yenilgisinden Kılıçdaroğlu ve CHP kadar Akşener ve İYİ Parti de elbette sorumlu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği yüzde 50 artı 1 koşulu partiler arasında ittifakı zorunlu kılıyor. Bu nedenle bazı yapay birliktelikler de mecburen oluşuyor.

Cumhur İttifakı’nın, genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlere de ittifak halinde ve ortak adayla gidecek olması muhalefet partilerinin de en azından koşulların uygun olduğu illerde işbirliğine gitmelerini zorunlu kılıyor.

Zaten 6’lı masanın ortak hedef olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyi seçmesinin nedeni de cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kaynaklanan sorunları çözmeye yönelikti.

Koşullar değişmiş değil.

Bu nedenle İYİ Parti’nin CHP’nin işbirliği önerisini tümüyle reddedip yerel seçimlerde, bütün illerde kendi adayıyla seçime girmesinin kendisine ve muhalefete bir faydası olmayacaktır. Böyle bir tercihin yapılması halinde en kârlı çıkacak olan iktidar olacaktır.

Türkiye’yi Cumhur İttifakı iktidarından kurtarmak için yola çıkmış İYİ Parti’nin, bu ittifakın yerel seçimleri de kazanmasına katkı sağlayacak bir politika izlemesi kuruluş ilkeleri ve hedefleriyle de çelişir.

Akşener ve İYİ Parti’nin özellikle İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıkları için özel de bir konumu var.

Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu veya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adayı olmaları gerektiği konusunda ısrarlıydı. Akşener, bu iki isimden birinin cumhurbaşkanı adayı olmayacağının anlaşılması üzerine 6’lı masadan kalktı. Ancak İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklarının taahhüt edilmesi üzerine yeniden 6’lı masaya döndü.

İmamoğlu ve Yavaş için siyasette bu kadar ağırlık koyan Akşener ve İYİ Parti’nin yerel seçimlerde bu isimlerin karşısına aday çıkarması büyük bir çelişki oluşturacaktır.

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde izlediği politika ile tutarsızlığa düşmemesi için en azından İstanbul ve Ankara’da CHP ile işbirliğine yönelmesi doğru olur.

Elbette İYİ Parti’nin bu destek için bazı talepleri olacaktır.

Bu işbirliğinden CHP gibi İYİ Parti’nin de yararlanması gerekir.

İşbirliği tek taraflı bir uygulama değildir.

CHP’nin de Akşener ve İYİ Parti’yi tatmin edecek bir karşılık vermesi gerekir.

Bu karşılığın ne olacağı ise iki lider ve heyetlerinin yapacakları müzakerelerde

ortaya çıkacaktır.

CHP ve İYİ Parti yerel seçimlerde işbirliği kapılarını kapatmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi