Erdoğan'a ne sordular neyi sormadılar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk dönüşünde uçakta gazetecilerle sohbet etti..

Gazeteciler sordu Erdoğan cevaplandırdı.

Peki gazeteciler ne sordu?

Birkaç örnek vereyim…

Soru bir: CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığının önüne giderek 'Tarafsız olun, torpil yapmayın' gibi birtakım açıklamalarda bulunmuştu. Ankara Büyükşehir Belediyesine ise 5 bine yakın CHP ve İYİ Parti kökenli isim alındı. Bir de mülakat oldu, 150 kişi girdi, 70 kişi yazılıda 90 almıştı, mülakatta 40 verildi. Yazılıda 40 alanların mülakat puanı da 90'a çıkarıldı. Burada da bir torpil ve iltimas ortaya çıktı. Bu konularla ilgili görüşünüz nedir?

Bu soruyu Cumhurbaşkanı iletişim Dairesi’nde görevli bir memur sormuyor, cebinde basın kartı taşıyan bir gazeteci soruyor…

Gazeteci sorusu değil, bürokrat sorusu demeyin. Uçağa binmek kolay mı?

Bir başka örnek: HDP'li milletvekili Semra Güzel'in terörist kıyafetiyle terör bataklığında çektirdiği fotoğraflar gündemin sıcak konusu. Konuya dair sizin son açıklamanız, dokunulmazlığın kaldırılması yönündeydi. HDP'li vekilin terör geçmişi tartışılırken muhalefetin pozisyonunun ne olacağı merak konusu. CHP'den, 'Terör ve terörist CHP'nin kırmızı çizgisidir' açıklaması geldi. Fakat CHP'li Adana İl Başkanı, PKK yöneticiliğinden hüküm giymiş bir kişi olan HDP'li Aysel Tuğluk'un 'sağlık nedenlerinden dolayı tahliyesi gerekir' şeklinde bir konuşma yaptı ki bu da çok eleştirildi ve bu bir çelişki olarak görülüyor. Muhalefetin Semra Güzel konusunda aldığı veya alacağı pozisyona göre yorumunuz ne olur?

Erdoğan bu soruya devlet başkanı sıfatıyla mı yanıt vermeli, tek kişilik hükümet olarak mı yoksa AKP Genel Başkanı şapkasıyla…

Karar sizin…

Şu soruya ne dersiniz? Yakın ekonomi tarihinin en kritik günü 20 Aralık 2021 idi. Kur korumalı mevduatta gelinen noktayı tatmin edici buluyor musunuz? Özellikle TL'nin dövize dönüşünü durdurdu ama dövizden TL'ye geçişi teşvik etmek adına yeni adımlar söz konusu mu? Bir de enflasyonla ilgili çok önemli bir hamle yaptınız. Geldiği seviyede dar ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesi için hakikaten ezber bozan hamleler var. Ama aynı zamanda enflasyonun bir düşüş trendine ilişkin de bir beklenti yönetmek gerekiyor. Sizce enflasyon ne zaman gerçek anlamda toplumun günlük hayatında hayat pahalılığının azaldığı hissini uyandıracak şekilde bir düşüş eğilimine girer. O konuda ne yapacaksınız?

Şaşırmayın…

Yok artık bu da sorumu diye öfkelenmeyin.

Uçakta Cumhurbaşkanı’na sorular böyle soruluyor. Büyük bir ihtimalle İletişim Başkanı’nın katkısıyla önceden hazırlanıyor, gazeteci eline tutuşturulan kâğıdı okuyor…Erdoğan soruyu bildiği için tıkır tıkır cevap veriyor.

Sonra Cumhurbaşkanı ile uçağa alınan gazetecilerle toplu fotoğraf çektiriyor görev tamamlanıyor.

Toplu çektirilen fotoğrafa baktım kareye 14 gazeteci girmiş birinin aklına çektiğimiz sıkıntılar gelmemiş. Son beş ayda yaşadıklarımızı sormayı akıl edememişler?

İyi niyetli olalım. Fırsat bulamamışlar diyelim…

Mesela…

Geçen yıl faizi en az enflasyon seviyesinde tutmak mecburiyetindeyiz demiştiniz sonra ne oldu da nass var deyip tam tersini yapıp 500 baz puan birden indirdiniz?

Geçen yıl enflasyon yüzde 12’ler seviyesindeydi, eylül ayında yüzde 17’ler düzeyine çıktı. Şimdi yüzde 36. Ne oldu da enflasyon beş ayda iki kat arttı?

Faiz indirdikçe döviz kuru yükseldi, önce rekabetçi kur dediniz, kuru serbest bıraktığınızı ilan ettiniz. Bu şekilde cari açığı kapatacağınızı açıkladınız. Önemli olanın faiz olduğunu söylediniz ama şimdi kuru aşağıya indirmek için çaba sarf ediyorsunuz. İki/üç ay önceki politikanız mı doğruydu şimdiki politikanız mı?

Yatırım artacak, istihdam artacak, ihracat artacak diye faizi indirdiniz ama piyasada faiz inmedi tam tersi çıktı. İki yıl vadeli devlet tahvili yüzde 17’den 24’e yükseldi. Ticari kredilerden ,ihtiyaç kredisine kadar hapse beş/altı puan yükseldi. Bu sonucu bekliyor muydunuz?

İhracat artacak diye döviz kurunu bilerek arttırdınız bu enflasyonun patlamasına neden olmadı mı?

2022 yılı parlak yıl olacak diyorsunuz. Ekonomistler enflasyonun yüzde 50’nin üzerine çıkacağını söylüyor. Maliye Bakanı da ocak ayında pik yapacak dedi. Enflasyon ve kuru bu yıl indireceğinizi söylüyorsunuz. Ne yapacaksınız? Ekonomik programınız ne?

Faiz artırarak mı kuru ve enflasyonu aşağıya indireceksiniz?

Tasarruf sahiplerinin dolarını bozup Türk lirasına geçmesi için faizleri gizlice yükselmesine izin verdiniz. Parasını kur garantili mevduat hesabına yatıran yüzde 17 faiz alıyor, kur garantisini de düşünürsek belki yüzde 18/19 faiz alacak. Dolarını bozduranlara yüzde 21/22 faiz veriliyor. Bu sizin ‘nass’ı buzdolabına aldığınız anlamına gelir mi?

Merkez Bankası enflasyonu indirmek için faiz indirimini sürdürecek mi?

Son günlerde genç doktor adayının intiharıyla gündeme yeniden geldi. Cemaat ve tarikatların öğrenci evlere konusunda ne düşünüyorsunuz?

İstanbul Belediye Başkanı, 300 otobüs almak, filoyu yenilemek, yeni metro hattının ihalesi için finansman hazır bir tek imza eksik diyor. Neden onay vermiyorsunuz?

Gibi sorular akıllarına gelmedi. Cumhurbaşkanı’na sormadılar.

Veya sorma gereği dahi duymadılar.

Yanıt gelmeyeceğini biliyorum ama ben yine de sorayım dedim. Göle maya çalmak gibi biliyorum ama!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi