Açık Havada Tiyatro, Her Yerde Tiyatro

‘‘Köy ya da mahalle yanarken saçını taramak’’ benzetmesi nedeniyle İzmir yangını hakkında görüş paylaşan bir vatandaş karakola çağrıldı. Oysaki saç taramak böyle zamanlarda ruha iyi gelebilir. Sert gerçeklikten bir parça uzaklaşabilsek, azıcık gülümseyebilsek, anların peşine takılsak güzel olmaz mı? Ama bu satırları yazarken bile aklımdan kovaladığım o kadar çok tasalı konu var ki.

Sanata sığınalım bu hafta, özellikle de tiyatroya. Tüm dünyanın oyun sahnesi, bizlerin de sadece oyuncu olduğu bu dünyada gerçek sahneden bize ulaşan oyunlara bakalım ister misiniz?

Yaz başlar, okullar tatil olur ve üç mevsim çalışmış, yorulmuş insanlar dinlenmeye çekilir. Tabi ekonomik gerekçeler başta olmak üzere bu dinlenme artık ya sayılı günlere indi ya da hayallerde kaldı ama gene de yaz hafif bir şey.

Tiyatro sanatçıları için yaz biraz daha farklı geçer. Onlar sezon boyunca oynadıkları oyunları, farklı şehirlerde seyirciyle buluşturmak üzere turnelere çıkarlar, yeni sezon için seçtikleri oyunları prova ederler. Bu yaz suya sabuna dokunmayan yaz diziler de çekilemeyince setlerden uzak kalan oyuncular sahnelerden inmediler desem abartmış olmam. Faklı sahnelerde oynayarak sezon boyunca da aslına İstanbul içinde mini turnelere devam eden oyuncuların bir kısmı çok büyük nüfusa sahip İstanbul’da kalarak tiyatro severleri oyunsuz bırakmadılar. Sezonda trafikten, yoğun çalışma temposundan ya da çok seçeneklilikten seyredilemeyen oyunlar yazın görece rahatlığında tercih edilir oldu.

Açık hava sinemaları, konserleri yazın keyifli molalarıyken epeydir tiyatro da buna eklendi. Mesela İstanbul Kadıköy’de, Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro’da çok sayıda oyun Eylül ayının ortasına kadar seyirciyle buluşacak; Cimri, Öteki, On Yıl Sonra, Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit, Meçhul Paşa, 39 Buçuk Basamak, Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı, Sunay Akın ile Zafere Giden Yol, Üçü Bir Arada, Bütün Çılgınlar Beni Sever, Şirreti Evcilleştirmek, Neyzen Tevfik ‘Hiç’, Bir Baba Hamlet. Oyunlar akşam saat dokuzda başlıyor ve biletler satışta. İstanbul’da olan tiyatro severler için iyi bir fırsat olabilir.

6. İstanbul Fringe Festivali 13-21 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Program gene oldukça dolu. Şimdiden bilet almak isterseniz diye erken bilgilendirmek istedim. Arşivden bulabileceğiniz 5. Fringe Festival’i hakkındaki yazım konuya yabancı olanlarınız için yol gösterici olabilir.

2023 yılında perde açan Ara Sahne bu Eylül ayında 2. Tek Kişilik Oyunlar Festivali düzenliyor. 13 Eylül’de ödüllü oyuncu Pınar Güntürkün’ün Herkes Kocama Benziyor oyunu ile başlayacak festivalde, N’Olacak Bu Yusuf Umut’un Hali, Havva, Mahallemiz Eşrafından, Yan Rol, Prima Facie / İlk Bakışta, Beyaz Mürekkep: Derine, Bir Garip Orhan Veli seyirciyle buluşacak.

Bu hafta dünya ve ülke meselelerine kısa bir mola verelim istedim. Bana iyi geldi. Dilerim siz de bulunduğunuz yerlere gelen tiyatro oyunları ya da festivaller için bütçe ve zaman yaratabilir, devletin vermediği desteği bilet satın alarak verebilirsiniz. Birbirimize olan ihtiyacımız her geçen gün daha da artıyor. Sanatla kalın. İyi pazarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Aytun Aktan Arşivi