Doğalgazda durumumuz pamuk ipliğine bağlı! Depolar boşalıyor milyonlar gazsız kalabilir

Doğalgazda durumumuz pamuk ipliğine bağlı! Depolar boşalıyor milyonlar gazsız kalabilir
"Cuma günü Tuz Gölü depolarında doğalgaz bitecek" diyen Enerji Uzmanı Mehmet Doğan, "depolardan günlük gaz çekişlerini neredeyse yarı yarıya azaltarak sonu 3-4 gün daha uzatmaya çalışıyorlar" dedi. "Durumuzun pamuk ipliğine bağlı olduğunu" belirten Doğan depoların tükenmesi ile gaz sıkıntısı yaşanacak illeri tek tek açıkladı.

24 Ocak Pazartesi günü Tuz Gölü'nün altındaki depolarda 5 günlük gaz kaldığını açıklayan Gazday Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Doğan "Depolardaki gaz normalde yarın bitecekti. Bir iki günlük doğalgaz kalmıştı. Düne kadar BOTAŞ normalde her gün 30 milyon metreküp gaz çekiyordu. Cuma günü son gazı çekmesi gerekiyordu. Fakat Çarşamba günü 18 milyon metreküp doğalgaz çekmiş. Depoda kalan son gazı da azar azar çekiyorlar. Tuz Gölü deposunda artık gaz kalmadı diyebiliriz. Son kalan bir iki günlük gazı idareli bir şekilde kullanmaya çalışıyorlar" dedi.

gaz.jpg

"Tuz Gölü depolarında gazın olmaması Kayseri- Konya bölgesini çok fazla etkiler. Çünkü depolar bitince o bölgeye bir gaz girişi olmayacak. Şu an için Marmara, Ege Bölgesi güvende. Adana Mersin bölgesi de güvende. Sıkıntılı bölgemiz doğudan başlayarak Kayseri, Konya'dan Antalya'ya kadar olan hattının tamamıdır" diyen Mehmet Doğan sözlerine şöyle devam etti:

'Durumumuz pamuk ipliğine bağlı'

Ama iyi haber de var. Havalar düzeliyor. Yarından itibaren İstanbul'da sıcaklıklar 0-4 dereceden 7-8 derece bandına kadar çıkacak. Bu konutlarda en az 50-60 milyon m3 daha az doğal gaz tüketilecek anlamına geliyor. Fakat İran'dan gaz sevkiyatı başlamazsa durumumuz yine de kritik. Yani pamuk ipliğine bağlıyız. Şimdi hava ısınınca gaz kullanımı azalınca tasarruf ettiğimiz gazın bir kısmını Tuz Gölü'ndeki depolara geri basmamız gerekiyor. Bana göre doğru hamle bu olacaktır. Çünkü tekrar soğuklarla karşı karşıya kalırsak depolarda bir miktar gazımız olması elimizi rahatlatır.

dogalgaz-krizi.jpg

'İran gazı tam açmadan sanayiye gaz vermek yanlış olur'

"İran gazı tam açmadan sanayiye gaz vermek yanlış olur. Sanayide kesintiye devam etmek gerekir" diyen Doğan "Hava sıcaklıkları 7-8 bandında seyrederse İran'da pazartesi günü gaz vermeye başlarsa sanayiye gaz verebilirsiniz. Aksi taktirde tasarruf ettiğiniz gazı da sanayiye verirseniz havalar soğuyunca tümden savunmasız yakalanırsınız" dedi.

Eğer İran gazı haftaya vermezse ne olur?

Dün akşam NTV canlı yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'dan Türkiye'ye yönelik gaz akışının 10-15 gün içinde devam edeceğini açıkladı. Yani gaz akışının gelmesi 15 güne kadar uzarsa ne olacak sorusuna yanıt veren Mehmet Doğan, "İran'ın gaz akışına başlaması için orada da havaların ısınması gerekiyor. Türkiye'de Marmara ve Ege Bölgesi'nin ısınması İran'da da havaların ısınacağı anlamına gelmiyor. Oradaki hava durumuna bakmak gerekir. İran'ın kuzeyi soğuk olduğu sürece İran vanaları açmaz. İran gazı açmazsa bizim havaların ısınması ile elde ettiğimiz küçücük gaz tasarrufunu Tuz Gölü'ne kullanmamız lazım. Sanayiye bu durumda gaz vermenin yanlış olacağını" ifade etti.

petek.jpg

Mehmet Doğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'Milyonlarca insan gazsız kalabilir'

Tuz Gölü'ndeki gaz depolarını tamamen boş tutup sanayiye gaz vermek yanlış olur ve çok riskli olur. Daha kış geçmedi. İran yine havalar soğuyunca vanaları kapayacak. Bizim bu duruma hazırlıksız yakalanmamamız lazım. Depoları sıfırlarsak işte o zaman Doğudan başlayarak Konya, Kayseri'den Antalya'ya kadar olan hatta yaşayan milyonlarca insan soğukta gazsız kalır. Bu senaryoyu göz önünde bulundurarak batıda havaların ısınması ile elde edilecek olan gaz tasarrufunun sanayiye vermek yerine depolara geri pompalanması gerekir.

Teknik kararlar alan kurumlara politik baskılar yapılmamalı

Bu normalde yapılacak olandır. Bu tip teknik kararlar alınırken kurumlara politik baskılar yapılmamalıdır. Cumhurbaşkan’ı Erdoğan'ın '10-15 gün sürecek' demesi ise sorunun uzayacağı anlamına geliyor. Türkiye'nin batısı ısınırken soğuk hava doğuya doğru kayıyor. İran'ın soğuk etkisinde olması gaz akışının bir süre daha olmayacağı anlamına geliyor. İran'da soğuklar devam ederse bu süre 15 günden 20 güne de çıkar. Burada o kadar hazırlıksız yakalandık ki şansımız hava durumuna kaldı. Doğalgaz kesintisi beraberinde elektrik kesintisini de getirecek.