Sn. TOBB Başkanı, TÜSİAD Başkanı, elektrik kesintilerini duydunuz mu?

Saygıdeğer büyüklerim, belki farkında değilsinizdir düşüncesiyle sizi bu sütunlardan haberdar etmek istedim. Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin, en büyük ihracatçılarının elektriği, doğalgazı günlerdir kesik.

Hayır efendim, abartmıyorum, neden abartayım? İş dünyasında günlerdir panik yaşanıyor. Fırınını, ocağını kapatırsa yeniden devreye sokması aylar sürecek cam üreticileri, ürünü zamanında teslim edemezse sözleşme gereği ceza yiyecek olan ihracatçılar var.

Bu kriz nereden mi çıktı? İran’ın Türkiye’ye verdiği doğalgazın vanasını kapattığı söyleniyor. Malum, elektriğin yaklaşık üçte biri doğalgaz çevrim santralleri tarafından üretiliyor. Doğalgaz kesilince elektrik de kesildi. Ne zaman geleceğini bilen eden de yok. Bir-iki güne diyen de var, “Bu iş uzar” diyen de.

BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, Türkiye’nin gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuz Gölü sahasında 8 günlük gaz kaldığını söyledi. O güne kadar İran’dan doğalgaz akışı normale dönmezse yandı gülüm keten helva. Sadece fabrikaların değil, iş merkezlerinin, AVM’lerin, plazaların elektriği de kesilecek. Sonra sıra konutlara gelecek. Şimdiden bazı plazalara ve iş merkezlerine doğalgaz kısıntısına gidileceği tebligatının yapıldığı söyleniyor.

Saygıdeğer büyüklerim, başkanlık ettiğiniz işdünyasının en büyük iki kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, nam-ı diğer TOBB ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, nam-ı diğer TÜSİAD’ın bu konularda ne düşündüğünü bulmak için sitelerine girdim.

TOBB’un sitesinde aciliyeti her satırında buram buram hissedilen bir dille yapılan bir açıklamayla karşılaştım, “İşte bu!” dedim, hemen tıkladım.

“Şahsıma Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifi yapıldığı iddiası kesinlikle yalandır" başlıklı bu açıklamanın devamında elektrik, doğalgaz kesintileriyle ilgili de üç-beş satır bulacağımı ummuştum. TOBB’un bünyesindeki 178 ticaret ve sanayi odası, 60 ticaret odası, 12 sanayi odası, 2 deniz ticaret odası ve 113 ticaret borsasının 1 milyon 300 bin üyesi de aynı şeyi ummuştur, eminim ki.
Fakat heyhat, tek bir satır bile bulamadım. “Şahsıma Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifi yapıldığı iddiası kesinlikle yalandır. Siyasetin alanıyla kendi görev alanımı birbirine karıştırmamaya hep özen gösterdim. Günlük siyasi tartışmaların içinde hiçbir zaman yer almadım, almayacağım” diyen bu açıklamanın yanına, üstüne, altına, bir yere, TOBB’in elektrik ve doğalgaz kriziyle ilgili tavrını yansıtan, Hükümet’i uyarıcı, 1 milyon 300 bin üyenize yol gösterici üç-beş cümlelik resmi bir açıklama koymak gerekmez miydi?

Siz değerli büyüğüme akıl vermek ne haddime, merakıma verin. 1 milyon 300 bin üyenizin de merak etmiştir herhalde.

Neyse ki, siyasetle görevinizi kesinlikle birbirine karıştırmayacağınızı öğrendik, hayırlı olsun…

Sn. TÜSİAD Başkanı büyüğüm, sizin sitenizde de, “Pandeminin yeniden şekillendirdiği dünyada dijital dönüşüm ele alındı” başlıklı bir açıklama dışında güncel bir şey bulamadım. Bunun yanına, üstüne, altına, bir yere, elektrik ve doğalgaz kısıntılarıyla ilgili kısa bir açıklama koymak, bu konudaki tavrınızı Hükümet’e duyurmak, TÜSİAD’ın tarihine yakışır bir davranış olmaz mıydı? Bakın, gazetelere, internet sitelerine ilandan söz etmiyorum, kısacık bir resmi açıklamada diyorum.

Koskoca TÜSİAD Başkanı’na akıl vermek ne haddime ama bundan yıllar önce, 1979’da dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e yönelik olarak tüm gazetelerde yayınlattığınız, “Pazar ekonomisinden gitgide uzaklaşan bir anlayışla, ne Batı dünyasında hak ettiğimiz yeri, ne yeterli kredileri, ne de yatırımlara gerekli dış sermayeyi bulabiliriz” diyen ve Hükümet’in düşmesine neden olan o ünlü ilanı hatırladım da… Nereden nereye…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barış Soydan Arşivi