LGBTİ+'lara Maçka davası: Tanık polis şikayetçi polisi yalanladı

LGBTİ+'lara Maçka davası: Tanık polis şikayetçi polisi yalanladı
2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında Maçka Parkı’nda pikniğe katılan bir kişinin yargılandığı davada, tanık polis de şikayetçi polisin iddialarını yalanladı.

Yasaklar ve polis saldırılarının gölgesinde geçen 2021 İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na ilişkin şimdiye kadar 6 ayrı dava açıldı. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara açılan davaların yanı sıra yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.

Kaos GL'den Yıldız Tar'ın haberine göre, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 22 Haziran 2021’de Heybeli’de yapılması planlanan, yasaklanan, yasağın ardından Maçka Parkı’na taşınan ve burada polis saldırısıyla engellenen pikniğe katılan E., LGBTİ+’lara saldıran polisin şikayetiyle açılan davada hakaretten yargılanıyor.

Maçka Parkı’nda pikniğe katılan kişiye açılan davanın ikinci duruşması 30 Haziran’da İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tanık bir polis katıldı. Tanık, şikayetçi olan polisin iddiasının aksine E.’nin polisin yüzüne tükürdüğünü reddetti, “Sanığın, tükürdüğünü hatırlamıyorum” dedi.

Davanın avukatları, piknik günü yoğun polis saldırısını gösteren görüntüleri dosyaya sundu. Dava, 21 Şubat 2023 saat 10.00’a ertelendi.

Şikayetçi de polis, tanık da

Davanın ilk duruşmasında ise şikayetçi polis memuru ifadesini yineledi. LGBTİ+’lara Maçka Parkı’ndaki saldırılarını “süpürme” olarak savunan polis, E.’nin kendisine tükürdüğünü iddia etti. Ardından Av. İrem Yener, müvekkilinin suça konu olacak herhangi bir eylemi olmadığını, şikayetçi polis memurunun tanığının da başka bir polis olduğunu hatırlattı. Av. Yener, Kaymakamlığın piknik yasağının da hukuksuz olduğunu ve polislerin müvekkilini ve pikniğe katılanları darp ettiğini sözlerine ekledi.

Piknik yasağına açılan davada sonuç

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında düzenlenmesi planlanan piknik Şişli Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı. Piknikten saatler önce duyurulan yasak kararının ardından parkta piknik yapmak için buluşan LGBTİ+’lara polis saldırmış, saldırıda yaralananlar olurken 1 kişi de gözaltına alınmıştı.

Kaymakamlık tarafından duyurulan yasak kararı sadece pikniğe özel değil, 30 gün boyunca ilçede yapılacak tüm LGBTİ+ etkinliklerini kapsıyordu. Kaymakamlığın yasak kararına dair İstanbul Onur Haftası’nın Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği-SPoD ile birlikte açtığı dava sonuçlandı. Kaymakamlığın 22 Haziran tarihli kararının iptali için açılan davada, İstanbul 3. İdare Mahkemesi Şişli Kaymakamlığı’nın verdiği yasak kararını haklı buldu ve kararı iptal etmedi.

Etiketler :