Turşunuz bir türlü tutmuyor ve eriyorsa birde böyle deneyin! 59 yıllık usta püf noktasını verdi

Turşunuz bir türlü tutmuyor ve eriyorsa birde böyle deneyin! 59 yıllık usta püf noktasını verdi
Yaptığınız turşu bir türlü lezzetli olmuyorsa mutlaka bu püf noktaları deneyin. Evde yapacağınız karışık turşu veya lahana turşusu bu bilgiler sayesinde çok daha lezzetli olacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan akademik bir araştırmaya göre yoğurt, turşu ve kombuça gibi mayalanmış yiyecek ve içeceklerin bağırsaklardaki yararlı bakterileri (probiyotik) artırdığı ve vücutta oluşan iltihapları (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıktı. Turşu dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri.

Evde yapılan turşuların çok daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.

canning-728269-960-720.jpg

59 yıldır turşuculuk yapan Ahmet Hamdi amca işin sırrını verdi

* Malzemeler taze olmalı.

* Cam kavanoz kullanılmalı

* Turşu serin yerde saklanmalı

* Çeşme suyu kullanılmamalı. İçme suyu kullanılmalı

* Ölçüye dikkat edilmeli

* Kaya tuzu kullanılmalı

Mynet'te yer alan bir içerikte; Lahana turşusunun tarifi paylaşıldı

LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?


MALZEMELER:

Orta büyüklükte 1 lahana
1/2 bardağı kaya tuzu
3 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
Arzu edilmesi durumunda kurutulmuş kırmızı biber
Su


LAHANA TURŞUSU TARİFİ

*Orta büyüklükteki lahanayı yaprak yaprak ayırarak iyice yıkıyoruz. (Lahananın dış yapraklarını çöpe atabilirsiniz)
*Lahananın kök kısmını çıkarmak için uzun uzun bir kaç yerinden kesiyoruz.
*Ardından lahanın parçalara ayırarak kesmeye başlıyoruz.
*Kesme işleminin ardından lahanaları tencereye alıyoruz.
*Tencereye kaya tuzunu ekliyoruz ve lahanaları 10 dakika kadar ovuyoruz.
*Tuz ile ovarak hazırladığımız lahanaları kavanoza yerleştirmeye başlıyor. Bu işlem sırasında boşluk *kalmaması için lahanaları bastırarak yerleştirmemiz gerekiyor.
*Kabuklarını soyduğumu sarımsakları lahanaların arasına yerleştiriyoruz.
*Lahana turşusunu acı hazırlayacaksa aralara kırmızı biber de ekleyebilirsiniz.
*Kavanozu doldurana kadar devam ettiğimiz işlemi limon tuzu, sirkeyi ve kavanozu dolduracak kadar suyu ekleyerek sonlandırıyoruz.
*Ardından kavanozu hava almayacak şekilde kapatıyoruz.
*Sıkıca kapağını kapadığımız kavanozu ters çevirerek malzemelerin karışmasını sağlıyoruz.
*Lahanaların rengi dönene kadar hazırladığımız turşu kavanozumuzu serin ve ışık almayan bir yerde bekletiyoruz.
*15 gün kadar bekleyen lahana turşusu artık yemeye hazır. Şimdide afiyet olsun...

KARIŞIK TURŞU NASIL YAPILIR?

Habertürk'te yer alan bir içerikte ise; Kıvamı hiç şaşmayan karışık turşunun tarifi paylaşıldı.

Karışık Turşu İçin Gereken Malzemeler:

Yarım kg sivri biber

Yarım kg fasulye

2 adet havuç

1 kg salatalık

Yarım orta boy beyaz lahana

1 kg ham domates

2 adet kırmızıbiber

3 baş sarımsak

250 gr süs biberi

Bir küçük karnabahar

2 adet kelek

1 tutam maydanoz

1 tatlı kaşığı limon tuzu

2 su bardağı sirke

Tuz ve su

(isteğe göre malzemeler eklenebilir)

japanese-pickles-4516752-960-720.jpg
Karışık Turşu Yapılışı:

*Fasulyeleri ve biberleri temizleyelim.

*Domatesleri, salatalıkları, havuçları ve kırmızıbiberleri dilim dilim doğrayalım.

*Lahanayı ve karnabaharları elimizle küçük parçalara ayıralım.

*Sarımsakları da soyalım.

*Bütün malzemeyi geniş bir kaba doldurup, üzerine yarı yarıya sirkeli su dolduralım.

*1-2 saat kadar bekletelim.

*Bu şekilde sirkeli suda beklenen lahanalar ve domatesler yumuşayacağı için, kavanozlara daha rahat doldurabilirsiniz.

*Tüm sebzeleri daha sonra turşu kavanozuna yerleştirelim.

*Sirkeli tuzlu suyu ekleyelim.

*En üste de maydanozları koyalım.

*Limon tuzunu da ekledikten sonra sıkıca kavanozu kapatalım.

*3-4 hafta sonra turşumuz hazır olacaktır.

*Afiyet olsun…

İlgili Haberler