Erdoğan'ın 'açılımı'na tepkiler kesilmiyor: Alevilik bir tarihi eser mi ki Kültür Bakanlığı’na bağlanıyor?

Erdoğan'ın 'açılımı'na tepkiler kesilmiyor: Alevilik bir tarihi eser mi ki Kültür Bakanlığı’na bağlanıyor?
Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepki çeken 'Alevi açılımı'nı eleştirerek “Alevilik bir tarihi eser mi ki Kültür Bakanlığı’na bağlanıyor?’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'başörtüsü' teklifine anayasa çağrısıyla cevap vermişti. Ayrıca Erdoğan, geçtiğimiz cuma yaptığı açıklamada Alevilere yönelik 'açılım' adı altında 'Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı' açılacağını söylemişti. Erdoğan'ın 'Alevi açılımı'na tepkiler art arda geliyor.

Cumhuriyet'ten Mehmet Menekşe'nin haberine göre, Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesindeki Alevi açılımını, “göstermelik bir girişim” olarak değerlendirerek “Geçen 20 yılda, sözde kalan bu tür girişimleri çok gördük” dedi.

'Eşit yurttaşlık istiyoruz'

Erkan, “Alevilik bir tarihi eser mi ki Kültür Bakanlığı’na bağlıyor?” sözleriyle Erdoğan’a tepki göstererek “Biz Aleviler laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti temelinde eşit yurttaşlık istiyoruz. Ancak mevcut siyasi iradenin Aleviliği ve Alevilerin haklı taleplerini görmek istemediğini, daha önceki yıllarda olduğu gibi kendi Alevi inancını deforme, özünü kaybettirme, Aleviliği bir yerlere bağlama, yedekleme, bir yerlere çekme, bölüp, parçalama gayretinde olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

'İnkârcı zihniyetin hiç değişmediğini net bir şekilde gözlemliyoruz'

Erkan, Aleviliği salt kültür temelinde ele almanın, Aleviliği yok saymak ve asimile etmek anlamına geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Alevilik bir inançtır ve Aleviliğin kendi inanç sistemi içerisinde bir kültürü, inanç sistemi, düşünce biçimi vardır. Aleviliği, Alevilerin haklı taleplerini anlamaktan ve çözüm üretmekten uzak bir siyasi irade ile karşı karşıya olduğumuzu bizler 20 yıldır biliyoruz. Biz Aleviler anayasamızın 2. maddesinde belirtilen ‘laik devlet’ yapısının önemli olduğu hiçbir inanca ayrımcılık uygulamadan, devletin dininin olamayacağını ancak akıl sağlığı yerinde olan bireylerin inanıp inanmama iradesi o kişiye bağlı olduğunun bilincindedir. İnanç özgürlüğünün her vatandaş için korunması gerekmektedir.

Erkan ayrıca seçim öncesinde Alevilere yönelik hizmetlerin bir “lütuf” gibi sunulmasını, bu inanca ve mensuplarına yönelik bir ayrımcılık olarak algıladıklarını da kaydederek “Ötekileştiren, ayrıştıran, yok sayan, bölüp parçalayan asimilasyon politikalarının süslenip, boyanıp uygulanmaya devam ettiğini, Alevilere yönelik inkârcı zihniyetin hiç değişmediğini net bir şekilde gözlemliyoruz” dedi.

'Mevcut siyasi irade Aleviliği bir inanç sistemi olarak görmüyor'

2014 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, 2018 yılında Yargıtay’ın, 2021’de ise yerel mahkemelerin “Cemevleri ibadethanedir” kararı vermesine karşın bu kararların iktidar tarafından uygulamadığına dikkat çeken Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan, “Mevcut siyasi irade Aleviliği bir inanç sistemi olarak görmüyor, adeta inancımızı yok sayıyor. Aleviliği anlamadıklarını Kültür Turizm Bakanlığı’na bağlayarak Aleviliği korunması gereken tarihi bir eser gibi önlemler almaya çalıştığına şahit oluyoruz” dedi.