Tarama kiti, aşı, doğum kontrol malzemeleri yok

Tarama kiti, aşı, doğum kontrol malzemeleri yok
İTO, "Koruyucu sağlık hizmetlerinde ve ilaçlarda yaşanmakta olan sorunlar sebebiyle toplum sağlığı tehdit altındadır" açıklamasını yaptı. Açıklamada, "Bağırsak kanseri ve rahim kanseri kitleri birinci basamakta bulunmamaktadır. Halen verem, çocuk felci, hepatit B, tetanos gibi temel bebek ve çocuk aşılamaları dahi aksamaktadır" denildi.

İstanbul Tabip Odası (İTO), basamak sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunları dile getirmek ve Sağlık Bakanlığı'nı mevcut tablonun iyileştirilmesi konusunda sorumlu davranmaya davet etmek için bugün basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, İTO Başkanı Nergis Erdoğan ile Yönetim Kurulu üyeleri Saffet Ercan, Esin Tuncay, İTO Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Olcay Bengi Bozkurt, İTO Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Turan Karakaş katıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenilen açıklamada, "Sayın Bakan, acaba koruyucu sağlık hizmetlerinin durumundan ne ölçüde haberdardır?" diye soruldu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kanser tarama kitleri ve aşılarda yaşanan aksaklıklar, üreme sağlığı desteğinin kesilmesi, temel ilaçların yokluğu, halk sağlığını tehdit ediyor. Hastalıkları, örneğin kanser hastalığını tedavi etmek elbette önemlidir. Bugün en yaygın olan ve taramalarla en erken evrede yakalanabilen barsak kanseri ve rahim kanseri kitleri birinci basamakta bulunmamaktadır.

Hacettepe Üniversitesi Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre vatandaşlar, kullanılan doğum kontrolü malzemelerinin yarıdan çoğunu kamu sağlık kuruluşlarından ve özellikle de aile sağlığı merkezlerinden temin ediyorlar. Oysa pandemiden bu yana geçen 3 yılda aile sağlığı merkezlerine bu malzemeler verilmemektedir.

Koruyucu sağlık hizmetinin en önemli yanlarından birisi olan bağışıklama hizmetlerinde, yani aşılamada da ciddi aksamalar yaşanmaktadır. Ulusal aşı takvimine HPV ve Rota virüs aşılarının eklenmesi gerekirken halen verem, çocuk felci, hepatit B, tetanos gibi temel bebek ve çocuk aşılamaları dahi aksamaktadır.

İlaç fiyatlarına yapılan son zamlarla ateş düşürücü şurupların fiyatının bile 85 lirayı bulması, halkın eczanelerde mevcut ilaçlara da ulaşımını engellemektedir.

Sağlık Bakanlığı'nı, ‘Health Türkiye’ reklam sloganlarıyla özel sağlık sermayesi için sağlık turizmi peşinde koşmak yerine, daha gerçekçi olmaya ve mevcut tablonun iyileştirilmesi konusunda sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

Kaynak:ANKA

Etiketler :