Neden iktidardasınız?

Önce güncel bir notla yazıya başlayayım. İktisatçılar kahkaha atıyor ama bence Merkez Bankası doğru yaptı. Bu kararı almakla geç bile kaldı!

Ekonomist Mahfi EğilmezMerkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para politikasının nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 baz puan yetmez 300 olmalıydı(!)’ demiş.

Katılıyorum…

Bu topraklarda söz vardır; yarım hamilelik olmaz. Faizi indirmeye başladın mı sonuna kadar indireceksin. Geçen yıl aralık ayında faizi yüzde 14’e indirdiler, sonra üzerine yattılar. Halbuki girdikleri yolda kararlılıkla devam etselerdi. Faiz yedi ayda 700 baz puan daha inerdi. Son indirimle 800 baz puan indirilmiş olacaktı.

Yüzde 14 eksi 8 ne eder?

Yüzde 6…

Faiz yüzde 6 olacaktı. Bankalarımız karlarına kar katacaktı, doları olan servetini katlayacaktı. Büyüme hız kesmeyecekti.

Faiz inince enflasyon da iniyor ya… Enflasyon bu ani faiz indirimleri karşısında şaşıracak, yumruğun nereden geldiğini anlamayacak, nakavt olacaktı!...

Yüzde altı faiz, yüzde yedi enflasyonla gül gibi yaşayacaktık.

Yanlış yaptılar!...

Para kurulu anlamsız bir şekilde yedi ay bekledi. Yarım hamilelik işe yaramadı. Ters tepti. Enflasyonu azdırdı, yüzde 80 ‘e çıkardı. Enflasyonla mücadeleye sekte vurdu!

Dolar 18 liranın kapısını çalınca akılları başlarına geldi herhalde. Faiz indirimine yeniden başladılar. Mahfi Eğilmez haklı açığı kapatmaz için 300, 300 indirmeliler.

Böylece hem kur hızla aşağıya iner, hem de enflasyon!...

Neyse iktidarın faizi indirerek enflasyonla mücadeleye yeniden başlamasına sevindim. Yedi ayı boşa geçirdiler. Şükürler olsun yarım hamilelikten kurtulduk!..

(Bu arada yarım hamilelik şu demek; bir işi yaptım mı tam yapacaksın, yarım bırakmayacaksın.)

Gelelim asıl konumuza. Sokak röportajında dinledim. Kocam AKP hayranı diyen türbanlı bir kadının isyanı beni çok etkiledi. Önce iktidarın yaklaşımını izah edeyim…

İktidara soruluyor…

Bu pahalılık neden?

Zincir marketler yüzünden…

Ama pazarda bile domates, biber çok pahalı.

Aracılar yüzünden. Tarladan çıktığı gibi mahalledeki pazarcıya gelmiyor. Dört beş el değiştiriyor, bu düzeni kıracağız…

Gıda dışındaki mallar da acayip zamlandı. Özellikle temel maddeler.

Stokçular yüzünden. Tespit ediyoruz. Tepelerine bineceğiz…

Dolar neden uçtu gitti?

Dış güçlerin saldırısı. İşbirlikçi iç güçlerin ucuza aldıkları krediyi iktidarı yıpratmak için dolara yatırmaları…

Peki ya mazot?

Rusya/Ukrayna savaşı nedeniyle…

Enflasyon neden azdı?

Enflasyon küresel sorun. ABD 40 yılın, Avrupa neredeyse 50 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor…

İktidarın her söze bir cevabı var. Her soruna kılıfı var. Teflon tava gibiler. Hiçbir sorunu üzerlerine almıyorlar. Başkalarının sırtına yapıştırıyorlar.

İşte kadının isyanı bunaydı. Sordu:

Siz neden iktidardasınız?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi