Emekli Nasıl Geçinecek?

Türkiye aylardır emekli maaşlarını konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı ilk açıklamada asgari ücrete zam yapmayacaklarını, emekli maaşlarını artıracak para da kalmadığını söylemişti.

Başta CHP olmak üzere muhalefet partileri ve sendikalar büyük tepki gösterdiler.

CHP, asgari ücretin Temmuz ayında da artırılması, ayrıca en düşük emekli maaşının da asgari ücret düzeyine çıkarılması talebini sık sık dillendirdi.

Kamuoyundan gelen baskı üzerine bazı iktidar sözcüleri en düşük emekli maaşının bir miktar artırılabileceğini, ancak asgari ücretin yükseltilemeyeceğini açıkladılar.

Bu açıklamalar ve tepkiler haftalardır gündemde.

Önce 10 bin lira olan en düşük emekli maaşının 11 bin 500 liraya, 12 bin liraya ve 12 bin 500 liraya çıkarılması seçeneklerinin masada bulunduğu açıklaması geldi. AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşına 2 bin lira zam yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Asgari ücrete zam yapılmayacağını tekrarladı.

Bu açıklama üzerine yine CHP, muhalefet partileri ve sendikalar tepki gösterdiler.

Üç büyük sendika konfederasyonu DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ başkanları bir araya geldiler. Bir hafta sonra ortak açıklama yaptılar. Talepleri kabul edilmezse ortak eylem de yapabileceklerinin sinyalini verdiler.

Sonuçta son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği belirtildi.

Nihayet dün Güler, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifinin Meclis’e verildiğini bir basın toplantısıyla duyurdu.

Sanki 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında çok büyük fark varmış gibi. Emekli 10 bin liraya geçinemez ama 12 bin 500 liraya geçinebilirmiş gibi.

Tabii emekli 12 bin 500 liraya geçinemez. Bırakın en düşük emekli maaşıyla geçinmeyi asgari ücretle de geçinilmiyor. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar bile değil. Bu rakamlar düşük emekli maaşı alanları yoksulluğa hatta açlığa mahkûm etmektir.

Bu maaşı alacak emeklilerin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da varsa çocuklarından, akrabalarından, çevrelerinden yardım almadan bir ayı çıkarmaları mümkün değil. Özellikle kirada oturan emekliler açısından hiç mümkün değil.

Asgari ücret bile açlık sınırının altındayken, 12 bin 500 lirayla insanların geçinmesini beklemek izah edilemez.

Bu rakamlar açıkça iktidarın, yarattığı ekonomik krizin faturasını yine emekçi ve emeklilerin sırtına yüklediğinin kanıtıdır.

Büyük kentlerde kiralar kenar mahallelerde bile 10 bin liradan başlıyor.

TÜİK’in açıkladığı fiyatlarla market fiyatları birbirini tutmuyor. TÜİK’e göre dana etinin kilogramı 433 lira, koyun eti 518 lira, tavuk 101 lira, sucuk 468 lira, günlük süt 29,7 lira, yoğurt 39,5 lira, beyaz peynir 147,7 lira. Aylık 12 bin lira alan bir emekli TÜİK’in bu fiyatlarıyla bile geçinemez ki market fiyatları bu rakamlardan da yüksek.

Marketlerde dana eti 615 lira, koyun eti 790 lira, tavuk 114 lira, sucuk bin 34 lira, günlük süt 56,8 lira, yoğurt 85,5 lira, beyaz peynir 341 lira.

Asgari ücreti artırmayan ve en düşük emekli maaşını 12 bin 500 lira olarak belirleyen iktidar mensupları bu maaşlarla geçinmeye çalışsınlar bakalım geçinebiliyorlar mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi