Emekli İkramiyesi Ne Kadar Olacak? Ne Zaman Ödenecek?

İktidar, milyonlarca emekliyi deyim yerindeyse seçimden seçime hatırlıyor. Her seçim öncesinde daha çok sayıda emeklinin oyunu alabilmek için kesenin ağzını hafifçe de olsa açıyor. Emekliye verilecek zam ya da ikramiye tutarı, ikna edilecek kitle ve oy beklentisiyle doğru orantılı olarak değişiyor.

Bu yıl da kural değişmedi. İktidar, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına, memur emeklileri için uygulanan oranda zam yaptı. SSK ve BAĞ-KUR ile memur emekli aylıkları, yılın ilk yarısı için yüzde 49,25 oranında arttı.

En düşük emekli aylığı da 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye yükseltildi. Kök aylığı 6 bin 700 TL ve altında olan ve Hazine’nin tamamlamasıyla 7 bin 500 TL alan milyonlarca emeklinin aylığında yapılan artış, yüzde 33.3 düzeyinde kaldı. Zam oranlarındaki makas nedeniyle adalet duygusu bir kez daha sarsıldı.

Ne yazık ki sosyal güvenlik sisteminin dikişleri atıyor. Her müdahalede dikişler daha çok yerden patlıyor, sistem yama tutmuyor.

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ

Emeklilere, 2018 yılında CHP’nin de bastırmasıyla dini bayramlarda, 1000’er TL ikramiye ödenmeye başlandı. Tutar, 2021 yılında 1100 TL’ye yükseltildi.

İktidar, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde de bu tutarı yaklaşık yüzde 82 artışla 2 bin TL’ye çıkardı.

Bayram ikramiyelerine yerel seçim öncesinde yeni bir artış yapılması bekleniyor.

Lütuf mu? Hayır. Hak mı? Hiç kuşkusuz evet.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ikramiyelere yapılacak zamla ilgili hazırlıklara başladı.

Bakanlık kaynakları, halktv.com.tr’nin sorusu üzerine, “Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere verilen ikramiyelerle ilgili bir çalışma yapılıyor. Bakanlık olarak çalışıyoruz” dedi.

Peki, yeni tutar ne kadar olacak? 2 bin TL’den 5 bin TL’ye çıkabilir mi? Kaynaklar, rakam vermiyor. Bu yöndeki soruları yanıtsız bırakıyor.

Anlaşılan, bütçe olanakları da dikkate alınarak, değişik oranlarda alternatifli zam çalışması yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bayram ikramiyelerine olası zam ve zam oranında tayin edici bir rol üstlenecek.

Ardından bu çalışma, kabinenin gündemine gelecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak.

Emekli aylıklarına, yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. İkramiyenin de bu oranda artması durumunda tutar, 3 bin TL düzeyine ulaşacak. 3 bin 500 TL de sürpriz olmayacak. İkramiye için konuşulan en üst tutar ise 5 bin TL…

İkramiyelere zam kararı verilmesi durumunda yasal bir düzenleme yapılacak.

Ramazan Bayramı, 10 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor. İkramiyeler, bu tarihten önce emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi