İşçi ve Esnafa Ek Zamda Temmuz Hesabı! Temmuz Zam Farkı Öne Çekildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere yönelik önemli hamlelerinden birini yaptı. Erdoğan, geçim derdine düşen milyonlarca emekliye, seçim öncesinde yeni bir zam daha yapılması için talimat verdi.

Türkiye, sözün yetersiz kaldığı her geçen gün daha da derinleşen ekonomik ve siyasal kriz sürecinden geçiyor. İktidar, kritik pek çok konuda isabetli karar almakta zorlanıyor.

Kararlar, kısa aralıklarla yeniden gözden geçiriliyor. “O olmadı, bu olsun” deniliyor. Bir ileri, iki geri yapılıyor. Keyfi ya da dar siyasal amaçlara hizmet ettiği izlenimi veren kararların daha mürekkebi kurumadan bir yenisi gündeme geliyor.

Oysa, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, hızlı karar almayı sağlayacaktı. Sorunlara anında müdahale edilecekti. Devlet, daha etkin işleyecekti. Vatandaş da huzura ve refaha ulaşaktı.

Tam tersi sonuçlar ortaya çıktı. Deneyimlerimiz gösterdi ki devlette hız istenmeyen ağır sonuçlara yol açabiliyor. Birikimli bilginin, liyakatın, çok yönlü analizlerin, tarihsel ve güncel gerçeklerin dışlanmasının başka bir sonuç vermesi de beklenemezdi.

İşte en somut örnek… 16 Ocak Salı günü… Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Nispeten daha düşük artış alan SSK ve BAĞ-KUR emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini vermek istiyorum. Böylece SSK ve BAĞ-KUR emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor. Emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz” diye konuştu.

Aradan bir hafta geçti. 23 Ocak Salı günü… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli zamlarıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Işıkhan, “SSK ve BAĞ-Kur emeklilerimizin emekli aylıklarındaki artışı ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25’e yükseltiyoruz. Böylece tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlamış olduk” dedi.

CUMHURİYET İKRAMİYESİ

Bir ileri iki geri politikasını, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı dolayısıyla gündeme gelen ikramiyede de yaşadık.

Erdoğan, 5 bin TL’lik ikramiyeden yalnızca çalışmayan emeklilerin yararlanacağını açıkladı. Tepkiler üzerine geri adım atıldı. Çalışmayan emeklilere de 2023 yılı tamamlanmadan ikramiyeleri verildi.

EKONOMİ YÖNETİMİ

Ekonomi yönetimi, bütçe üzerinde oluşturacağı yükü gerekçe göstererek emeklilere yeni zamma karşı bir duruş sergiliyordu. Bu bağlamda, Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine de sıkı sıkıya bağlı oldukları mesajını yinelediler.

Peki, ne oldu?

Erdoğan’ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler bir toplantı yaptı. Bu toplantıda emekliye yeni zam konuşuldu. Konu, karara bağlandı.

Ekonomi yönetimine göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında yapılacak zam öne çekildi.

Nasıl? Ocak-haziran enflasyonu yüzde 24 olarak gerçekleşirse temmuz ayında emekli işçi, çiftçi ve esnaf aylıklarına yüzde 24 oranında zam yapılacak.

Temmuzda, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 18.60 oranında zam yapılacak. Bu kez emekli işçi, çiftçi ve esnaf lehine yaklaşık 5.40 puan fark olacak.

Ekonomi yönetimi, bu farkın öne çekildiğini, temmuzda tüm emeklilerin alacakları zamda “eşitlenebileceğini” söyledi.

Şimdi, iktidar için seçim zamanı… 31 Mart’tan sonra… Yoksullukta eşitlik…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi