Milyonların Cebini İlgilendiren Önemli Bir Soru!

İktidar, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için kesenin ağzını açtı. Bu seçim döneminde yapılacak harcamalar, görünen o ki ekonomik kriz nedeniyle gerek tutar gerekse de seslendiği kitle açısından önceki seçimlerin gerisinde kalacak.

Yerel seçimle de ilişkilendirilen önemli bir adım, sessiz-sedasız atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bir karar alındı. Karar, benzer içerikteki diğer kararlar gibi Resmi Gazete’de yayımlanmadı. İlgili, kamu kurum ve kuruluşlarına iletildi.

Buna göre devletin sahip olduğu santralları işleten Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Cumhurbaşkanı kararı ile 31 Aralık 2023’ten başlayarak, 1 yıllık bir dönem için elektrik sektörünü “desteklemek” ya da “sübvanse” etmek üzere görevlendirildi.

EÜAŞ, söz konusu karar uyarınca aynı holding veya grup çatısı altında faaliyet gösteren şehiriçi elektrik dağıtım şirketlerinin “kardeş” kuruluşları görevli tedarik şirketlerine (GTŞ) piyasanın çok altında bir fiyattan toptan elektrik satıyor.

Elektrik piyasasında, ortalama birim elektrik fiyatı 2-2.5 TL düzeyinde bulunuyor. EÜAŞ, bu karar doğrultusunda (piyasadan da alarak) GTŞ’lere, her bir kilovatsaat elektriği, 48,2 kuruştan satıyor.

EÜAŞ, geçen yılın son aylarında da sektörü ve dolayısıyla aboneleri ucuz elektrikle destekledi. Şirket, bu işleme bağlı olarak 65 milyar TL zarar yazdı.

AYLIK 20 MİLYAR TL’Yİ AŞKIN ZARAR

EÜAŞ’ın, bu satıştan aylık hesaplanan zararı 20 milyar TL’yi aşıyor. Devlet, yüklü miktarda zarar ediyor. Buna karşılık elektrik fiyatları sabit tutuluyor. Zam yapılmıyor.

EÜAŞ, yerel seçimler tamamlanıncaya dek sektörü ve dolayısıyla aboneleri desteklemeye devam edecek. Son aylarda olduğu gibi martta da elektriğe zam yapılmayacak. Doğal gaza da zam yok.

SEÇİM SONRASI ZAM KAPIDA

Milyonların cebini ilgilendiren önemli bir soruyla devam edelim. Seçim sonrasında ne olacak? Destek sürecek mi?

Cumhurbaşkanı kararının süresi, 1 yıl… Ancak, sektör ucuz elektrikle aylık bazda destekleniyor. Tarifeler buna göre oluşturuluyor.

Seçimin hemen ardından 1 Nisan’da elektrik ve doğal gaza zam yapılması beklenmiyor. İzleyen aylarda elektrik ve doğal gazda fiyat artışları gündeme gelecek. Birikmiş zam gereksinimi, belli oranlarda abonelere yansıtılacak.

Ertelenen zamlarla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a kulak verelim. Bayraktar, elektrik ve doğal gazdaki desteklere ilişkin bir soruya karşılık, "Çok. Özellikle elektrikte ve doğal gazda yaklaşık yüzde 50'lik bir sübvansiyon söz konusu meskenlerde. Devletimiz bu gruptaki tüketicileri desteklemeye devam ediyor" dedi.

Peki, ne zamana kadar? Bu sorunun çengeli, seçim sonrasına kadar kafalarda asılı duracak.

---------------
Bugün, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü… Bu büyük felakette yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Tüm ulusumuzun başı sağ olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi