CHP’deki Oligarşik Yapı

Bayram sabahı bu konuya girmeyecektim ama Murat Karayalçın’ın açıklamaları, Merdan Yanardağ’a tutukluluk cezası verilmesi mecburen bu dosyayı açmama neden oldu…

Karayalçın özetle şöyle dedi:

CHP Genel Merkezi’nde oligarşik yapı var. Siyaseti o belirliyor. Örgütte tebliğ ediliyor.

Bu seçimde yüzde 25’in altındayız. Bu ağır bir yenilgidir.

Böyle devam edemeyiz.

Karayalçın’ın bu saptamasına katılıyorum. Genel Merkez’deki oligarşik yapı kendine çalışıyor. Milletvekili listelerinin ön sıralarında hep onlar var. CHP yüzde 22’lerde geziniyor ama aynı kişiler aynı yerden hep vekil oluyor.

Aynı kişiler hep yönetimde…

Daha da ötesi… Tabandan gelen hareketinde önünü kesiyorlar. Kapı kapı dolaşarak politika yapanlara yapmak isteyenlere, gece gündüz çalışanlara fırsat tanımıyorlar.

Ağır seçim yenilgisinin hesabını bile vermiyorlar. Kılıçdaroğlu’nun da elini kolunu tutarak hesap vermesini/hesaplaşmasını engelliyorlar…

Karayalçın’ın tabiriyle bu oligarşik yapı kırılmadan CHP’nin büyüme ihtimali yüzde sıfır.

Ağır seçim yenilgisi derken faturanın kallavi kısmını Akşener’e kestik… Haksızda değildik. Geçen gün de yazdım. Masadan kalkmasaydı, hadi kalktı ‘masa’yı milletten kopmakla suçlamasaydı, sert sözcüklerle ağır eleştiriler yapmasaydı belki sonuç farklı olurdu.

Davutoğlu’nun kabahati yok mu?

Olmaz mı?

Memleketi altı kişi beraber yöneteceğiz. Kararların altında hepimizin imzası olacak diyerek yönetim zafiyeti algısı oluşturdu.

Peki ya CHP’nin?..

Olmaz mı? Kılıçdaroğlu’nun en az Akşener kadar kabahati var…

Ne mi?

Sayayım…

BİR: Aday olmak istediğini Akşener’den bile gizledi. Adaylığını ilan etmeden adaymış gibi dolaştı.

İKİ: Kendisini desteklesin diye Gelecek, DEVA, Saadet ve Demokrat Partiye kıyak üstüne kıyak yaptı. 39 milletvekilliği verdi. Yüzde 0.1 oy alması şüpheli olan DP bile üç vekillik kaptı. Gerisini düşünün…

ÜÇ: Milletvekilliği vermesi yetmedi seçimden önce bakanlık dağıttı.

DÖRT: Masanın dengesi bozulur korkusuyla ekonomi kadrosunu açıklayamadı.

BEŞ: Büyük kentlerde, özellikle İstanbul’da milletvekili listelerin başına ‘Genel Merkez Oligarkları’ yerleşti. Gerisi Saadet, DP, DEVA ve Gelecek partisine kontenjan olarak sunuldu.

ALTI: CHP yönetimi aman maraza çıkmasın Erdoğan’a yarar düşüncesiyle sivil toplumu bastırdı, sindirdi. Sokağa çıkarmadı, tepki göstermelerinin önüne geçti. Tepki gösterenlere de destek vermedi.

YEDİ: Bu seçimi aldık bu iş bitti havasına erken girildi. Genel Merkez örgütlerin sesini dinlemedi.

Sonuç:

Muhalefet sadece secim kaybetmedi. İktidarın ekmeğine yağ sürerek ses çıkarmayan, tepki göstermeyen toplum oluşmasına da katkı yaptı.

Düne bakalım…

TELE 1’in yayın yönetmeni sudan sebeple tutuklandı. Bu kararı verenler çok rahat. Çünkü toplumun tepki göstermeyeceğini çok iyi biliyorlar.

CHP’nin payı büyük… Karayalçın’ın ifadesiyle politikayı belirleyen genel merkezdeki oligarşik yapı sindirilmiş toplumun istemeden mimarı oldu.

Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi