Avrupa mı Şangay mı? Demokrasi mi otokrasi mi?

Bu seçim gerçekten kader seçimi… AKP’nin kader seçimi olarak bakılıyordu, en azından siyasetçisiyle, bürokratıyla, valisiyle, kaymakamıyla, Diyanet İşleri’yle AKP’liler böyle görüyordu.

AKP Genel Başkanı açık açık söyledi; ‘2023 kader seçimi olacak’ dedi.

Ama öyle bir yola girdik ki 2023 sadece AKP’nin değil Türkiye’nin kader seçimi olacak.

Öncelikle rejimi oylayacağız tamam mı devam mı diyeceğiz…

Rejimle birlikte…

Avrupa mı, Şangay mı?

Doğu mu, Batı mı?

Demokrasi mi, otokrasi mi?

Parlamenter sistem mi, tek adam yönetimi mi?

Gibi sorulara da yanıt vereceğiz. Attığımız her oy beş yıl boyunca bizi yönetecek kişiyi belirlemeyecek. Türkiye’nin yönünü tayin edecek…

Bu seçimi Almanya’daki, Fransa’daki, İngiltere’deki seçimlerle kıyaslamayın. Onlara benzemiyor. Oralarda seçimle gelen ülkeyi yönetiyor.

Ne var olan rejimi değiştirmeye kalkıyor. Ne eğitim sistemiyle oynuyor. Ne ekonominin çarkına çomak sokuyor.

Sadece yönetiyor…

Bizdeki seçim, hele bu seçim ne ABD’dekine benziyor ne Avrupa’dakilere…

Aslında seçim değil referandum desek daha doğru olur…

Çünkü Erdoğan kazanırsa farklı bir Türkiye olacak, 6’lı masanın çıkardığı aday (büyük ihtimalle Kılıçdaroğlu) kazanırsa farklı bir Türkiye olacak…

Erdoğan hedefinin Şangay örgütüne üyelik olduğunu ilan etti. Yani Avrupa Konseyi’nden kopacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden de doğal olarak ayrılacağız.

( Bi parantez açayım. Rusya Avrupa Konsey’inden de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden de çekildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki Rus yargıcın görevi sona erdi. Rus vatandaşları artık AİHM’ye başvuramayacak. Bizi bekleyen akıbet bu. Parantezi kapatıyorum)

Şangay güvenlik örgütüne dönüşmeye başladığına göre mecburen NATO’dan da çıkarız.

( Bi parantez daha açayım. Erdoğan’ın beş yıl önce Rusya’dan S/400 füzelerini alması ikinci partinin de yolda olduğunun söylenmesi bu büyük planın hazırlığı mıydı? ŞÖİ’ ye girince S/400’leri kurar yönünü de Yunanistan’a, Bulgaristan’a, İtalya’ya doğru çeviririz!)

Şangay örgütünde kim var?

Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızsızdan, Hindistan, Pakistan, Özbekistan, İran…

Aslında tek adam rejimiyle yönetilen ülkeler topluluğu desek yanlış olmaz. Hukukun çiğnendiği, basın özgürlüğünün hiçe sayıldığı, ifade özgürlüğünden söz edilmediği ülkeler topluluğu da diyebilir miyiz?

AKP’nin daha doğrusu Erdoğan’ın niyeti seçimi kazanıp bu örgüt için de yer almak. Tam anlamıyla onlar gibi olmak.

Şu anda yarım yamalağız!

Akşener’in dediği gibi ‘bu seçim son seçim’… Karar seçimi, kader seçimi…

Beni en çok şaşırtan Cumhuriyet gazetesinin başyazı ile Şangay örgütüne üye olmamızın ulusal menfaatimize yararlı olduğunu açıklaması oldu.

Cumhuriyet ‘Bu örgüte katılan ülkeler demokrasi ile yönetilmiyor, Türkiye’nin bu örgütte yer alması sakıncalıdır gibi iddialar, dünyadaki gelişmelere ters düşmektedir.’demiş.

Doğu Perinçek yakında Cumhuriyet’e başyazar olursa şaşırmam!..

AKP’li medya Erdoğan’ın Şangay örgütü liderleriyle çekilen fotoğrafı üzerinden kampanyaya başladı zaten. Dünya lideri ilan ettiler bile. Çin, Rusya, Hindistan, İran devlet başkanları Erdoğan’ı pür dikkat dinliyormuş!

Yerimiz orasıymış!...

Cumhuriyet Gazetesi de bu kampanyada yer alacağını başyazı ile duyurdu. Hadi hayırlısı.

(Çok oldu diyeceksiniz ama bi parantez daha açmam lazım. Cumhuriyet’in başyazısı gazete içinde yeni bir kavganın çıkmasına neden olur mu? Cumhuriyet yine Şangaycılar, batıcılar diye karnıyarık gibi ortadan ikiye ayrılır mı? Bu kaçıncı kavga diyeceksiniz! Haklısınız. Okur bile yoruldu. Bakalım yazarları ne tavır gösterecek. Kapattım parantezi)

Nerede kalmıştık. AKP medyası kampanyaya başladı bile demiştik. Dün ahaber’de izledim. Erdoğan’ın meşhur fotoğrafını büyütüp vatandaşa soruyorlar.

Erdoğan dünya lidere değil mi?

Evet abi öyle…

Türkiye dünya devi değil mi?

Evet, liderimiz bütün ülkelere nasihat ediyor

Türkiye ekonomi devleri arasında değil mi?

Avrupa perişan biz evelallah…

Muhabir bu röportajı Mısır çarşısının önünde yapmış. Röportaj verenlerden birine tam yerindeyiz şuradan yarım kilo pastırmayla bu kangal sucuk al evde çocuklar bayram etsin dese ne cevap verir…

Deli misin abi nerde o para der…

Ben de diyorum ki deli miyiz; ne işimiz var Şangay örgütünde!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi