Körfez ülkelerinden Netflix'e: Eşcinsel içerikleri kaldır

Körfez ülkelerinden Netflix'e: Eşcinsel içerikleri kaldır
Körfez ülkeleri, Netflix'ten yayın hizmetindeki "saldırgan içerikleri" kaldırmasını istedi ve eşcinsel içerikli programları hedef aldı.

Körfez İş Birliği Konseyi'ne bağlı bir komite adına yapılan ortak açıklamada, eşcinsel içerikli yayınlar hedef alınarak "saldırganlık içerdiği" söylenen programların, "İslami ve toplumsal değer ve ilkelerle çeliştiği" belirtilerek bu içeriklerin kaldırılması talebinde bulunuldu.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de kendi hükümetleri aracılığıyla bu açıklamayı yayınladılar.

Çocukları bahane gösterdi

Açıklamada ayrıntılı bilgi verilmezken, Suudi devlet televizyonu Netflix'i "eşcinselliğin resmi sponsoru" olarak tanımlayan bir "davranış danışmanı"yla yapılan röportajın videosunu yayınladı. Kanal, "Jurassic World: Camp Cretaceous" adlı bir çizgi filmden iki kadının öpüştüğü görüntüleri ekranı bulanıklaştırarak yayınladı.

Bunun yanı sıra Suudi devlet televizyonu, Netflix'in çocuklara ulaşan bu program nedeniyle krallıkta yasaklanabileceğini öne süren bir bölüm de yayınladı.

Merkezi California'da bulunan Netflix, sözkonusu durumla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.

Kızlı erkekli eğlenceye tepki gösteren imama 10 yıl hapis verilmişti

Suudi yetkililer, Mekke'deki Büyük Camii'nin önde gelen imamlarından Şeyh Salih el Talib'i ilk olarak 2018 yılında gözaltına almış ve tutuklanmasına gerekçe olarak da eğlence sektörünü düzenlemekle görevli Genel Eğlence Kurumu'nu eleştiren bir vaaz vermesini göstermişti. Talib vaazında, ülkenin "dini ve kültürel normlarından uzaklaştığını" söyleyerek kadın ve erkeklerin beraber gittiği konserleri ve etkinlikleri kınamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli hak örgütü Democracy for the Arab World Now (DAWN) tarafından yapılan açıklamada, Riyad'daki Özel Ceza Temyiz Mahkemesi'nin Talib'e yönelik daha önceki beraat kararını bozarak 10 yıl hapis cezasına çarptırdığı bildirilmişti.

YouTube'a reklam engeli

Suudi Arabistan Görsel-İşitsel Medya Genel Otoritesi ile İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonundan yapılan ortak açıklamada, Youtube'un Suudi Arabistan'daki kullanıcılara yönelik, ülkenin medya içerik kurallarına aykırı, İslami ve toplumsal değerlerle çelişen reklamlar gösterdiğinin tespit edildiği ifade edilmişti. Görsel-İşitsel Medya Genel Otoritesi ile İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonun Youtube'den sözkonusu reklamları kaldırmasını talep ettiği, kaldırılmaması durumunda gerekli yasal tedbirlerin uygulanacağı aktarılmıştı.

Salman'ın 'Vizyon 2030' adımları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ülkenin petrole dayanan gelirlerinin çeşitlendirilmesi ve Suudilerin kapalı yaşantılarının biraz daha dışa açık hale getirilmesi amacını taşıyan "Vizyon 2030" adımları Newcastle United'ın satın alınması ile bir adım öteye geçmiş oldu.

Covid-19 nedeniyle petrol fiyatlarının yükselmesi Suudi Arabistan'ın ekonomisini sıkıntıya sokmuş ve kemer sıkma politikaları yürütme noktasına getirmişti. Bu gelişmeler sonrasında ülkede, Katma Değer Vergisini (KDV) yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkartıldığı ve 2020'nin Haziran ayından itibaren de geçim yardımının iptal edileceği duyurulmuştu.

Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman kadınlara araba kullanma hakkı, kadın ve erkeklerin beraber katılabildiği konser ve organizasyonların yasallaştırması gibi seküler adımlar atmış olsa da Suudi Arabistan'da yaşanan insan hakları ihlalleri, uluslararası yatırımcıları uzak tutuyordu.

halktv.com.tr // DIŞ HABERLER