Kızlı-erkekli eğlenceye tepki gösteren Suudi imama 10 yıl hapis

Suudi Arabistan'da mahkeme, Mekke'deki Büyük Camii'nin önde gelen imamlarından Şeyh Salih el Talib'i Veliaht Prens bin Selman'ın eğlence kültürü reformlarını eleştirdiği gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkum etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli hak örgütü Democracy for the Arab World Now (DAWN) tarafından yapılan açıklamada, Riyad'daki Özel Ceza Temyiz Mahkemesi'nin Şeyh Salih el Talib'e yönelik daha önceki beraat kararını bozarak 10 yıl hapis cezasına çarptırdığı bildirildi.

Middile East Eye'ın aktardığına göre, Suudi yetkililer, Talib'i ilk olarak 2018 yılında gözaltına almış ve tutuklanmasına gerekçe olarak da eğlence sektörünü düzenlemekle görevli Genel Eğlence Kurumu'nu eleştiren bir vaaz vermesini göstermişti. Talib vaazında, ülkenin "dini ve kültürel normlarından uzaklaştığını" söyleyerek kadın ve erkeklerin beraber gittiği konserleri ve etkinlikleri kınamıştı.

Talib'in tutuklanması, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Suudi toplumunda reform yapma ve Körfez krallığının petrole bağımlı ekonomisini çeşitlendirme çabalarını sürdürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Haberde yer alan bilgilere göre, Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı tarafından kurulan Dawn, Talib'in mahkemece cezalandırıldığını Twitter üzerinden doğruladı.

'Vizyon 2030' adımları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ülkenin petrole dayanan gelirlerinin çeşitlendirilmesi ve Suudilerin kapalı yaşantılarının biraz daha dışa açık hale getirilmesi amacını taşıyan "Vizyon 2030" adımları Newcastle United'ın satın alınması ile bir adım öteye geçmiş oldu.

Covid-19 nedeniyle petrol fiyatlarının yükselmesi Suudi Arabistan'ın ekonomisini sıkıntıya sokmuş ve kemer sıkma politikaları yürütme noktasına getirmişti. Bu gelişmeler sonrasında ülkede, Katma Değer Vergisini (KDV) yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkartıldığı ve 2020'nin Haziran ayından itibaren de geçim yardımının iptal edileceği duyurulmuştu.

Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman kadınlara araba kullanma hakkı, kadın ve erkeklerin beraber katılabildiği konser ve organizasyonların yasallaştırması gibi seküler adımlar atmış olsa da Suudi Arabistan'da yaşanan insan hakları ihlalleri, uluslararası yatırımcıları uzak tutuyordu.

halktv.com.tr // Dış Haberler