Türkiye’nin enflasyonu Körfez bankalarını vuracak

Türkiye’nin enflasyonu Körfez bankalarını vuracak
Fitch’in raporuna göre, Türkiye'yle iş yapan Körfez bankaları önümüzdeki yıl yüksek enflasyon nedeniyle büyük darbe alacak. Bu yılın ilk yarısında TL’deki değer kaybından dolayı bankaların net kaybının 950 milyon dolar olduğu hesaplanıyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in bu hafta yayınladığı göre, özellikle petrol zengini Körfez ülkelerine borç veren bankalar, Türkiye’yle olan bağlantıları nedeniyle önümüzdeki yıl büyük darbe alacak.

CNBC’de yayınlanan analize göre Fitch, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki (KİK) bankaların Türk yan kuruluşlarıyla birlikte “hiperenflasyon raporlamasını” 2022’nin ilk yarısında benimsemek zorunda kaldıklarını yazan bir rapor yayınladı.

Fitch, Türkiye’yle iş yapan KİK bankalarının bu yılın ilk yarısında TL’deki değer kaybı nedeniyle yaklaşık 950 milyon dolar net zarar kaydettiğini hesapladı. Rapora göre, en çok etkilenenler arasında Dubai’nin amiral gemisi olan Emirates NBD ve Kuveyt’in en büyük ikinci bankası olan Kuwait Finance House var. Kuveyt Finans Kurumu ve Emirates NBD için Türkiye’deki risk, varlıklarının sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 16’sı kadar. Katar Ulusal Bankası da etkilenenler arasında.

‘Kur kayıpları 2024 yılına kadar sürecek’

Fitch, raporunda “KİK bankaları Türkiye’deki risklerini her zaman kredi açısından negatif olarak gördü. Liradaki değer kaybı KİK bankalarının sermaye pozisyonları için bir risk” ifadelerine yer verdi. Raporda şöyle denildi:

“KİK bankalarının ‘diğer kapsamlı gelir’ yoluyla toplam kur çevrim zararlarının, esas olarak liradaki değer kaybı nedeniyle 2018-2021 yılları arasında 6.3 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz. Kur kayıplarının en az 2024 yılına kadar yüksek kalmasını bekliyoruz.”