Malatya Valiliği, 7 yıl önce ağır hasar tespiti yaptığı konutları bugün hatırladı
Malatya Valiliği, Hekimhan ilçe merkezi ile bağlı köylerde binden fazla ağır hasar tespiti yapılan konut sahibine yolladığı tebligat ile evlerini 20 Ağustos tarihine kadar boşaltmaları istedi. Tebligatta, boşaltmayanların zorla tahliye edilerek evlerin yıkılacağını belirtti. Ancak valilik, ağır hasarlı konut sahiplerinin evlerini boşalttıktan sonra nerede barınacakları konusunda hiçbir alternatif göstermedi. Vatandaşlar, valiliğin bu kararını Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak iptalini talep etti.
Köylüler adına Malatya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran Avukat İlyas Danyeli, köylülerin mağdur edildiğini söyledi. Danyeli, "Acaba bir yandaş müteahhitle anlaşarak bu yıkımlar rant için mi yapılıyor?" diye sordu.
"Bu durum mülkiyet hakkına açıkça bir saldırıdır" diyen Danyeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vatandaşa yeni bir barınma yeri yapmadan, konut sağlamadan konutu yıkarak açıkta kalmasını sağlıyorlar. Bu hukuka aykırı ve kabul edilir bir durum değil. Yıkımın durdurulması ve valiliğin aldığı kararın yürütmesinin durdurulması için dava açtık. Talebimiz önümüzdeki bahar aylarına kadar yıkımların ertelenmesi ve yeni konutlar yapıldıktan sonra yıkımların gerçekleşmesi. Bu insanların kış hazırlıkları var otları samanları içeri konulmuş hayvanları var depoladıkları kaysıları var bunlar ne olacak. İnsanlar önümüzdeki kışı dışarda nasıl geçirecek bir iki aile değil yüzlerce aile mağdur bu insanlara barınma yeri verilmeden hayvanlarına barına alanı sağlanmadan evlerinin yıkılması bölgede inanılmaz bir sorunun ortaya çıkması demektir Malatya valiliği bu kararını gözden geçirmeli ve derhal bu insanlarımıza konut yapmalı ve sonra yıkım işlemi gerçekleştirmelidir.”
'Kendi imkanları ile onardılar'
Ağır hasar tespiti yapılan evlerin vatandaşın kendi imkanı ile tamir ettirdiğini söyleyen Danyeli, "Valilik, güçlendirme yapılan binalarda yeniden bir denetim yapsın. Önümüzde sonbahar ve kış var. İnsanlar dışında hayvanları var. Konu yargıda, yargı karar vermeden yıkım yapılamaz. Bizim talebimiz yıkım kararı durdurulsun. Onarım güçlendirme çalışması yapılan binalar tekrar kontrol edilsin, kimse mağduriyet yaşamasın"
'Binden fazla ağır hasarlı bina tespiti yapıldı'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da valiliğin yıkım kararına tepki gösterdi. Ağbaba, "Madem bu evler ağır hasarlıydı bu insanların 7 yıl boyunca bu evlerde oturmalarına neden müsaade ettiniz?" diye sordu. Ağbaba şunları söyledi:
“Kasım 2015 günü Hekimhan ilçesi Kuluncak köyünde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında Hekimhan ilçesinde 892’si ağır hasarlı olmak üzere toplam 1195 konut hasar görmüş, yine Kuluncak köyünde 122’si ağır toplam 168 konut hasar görmüştü. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı.
Hekimhan bölgesinde binden fazla ağır hasarlı bina tespiti yapmış valilik. Biliyorsunuz doğal afetlerde vatandaşa ev yapar devlet. Madem ağır hasarlı ev bina tespiti yapıldı bu evlerin yıkım kararı alındıysa bu insanlara neden konut yapılmadı, neden deprem konutları yapılmıyor? Valilik bugüne kadar 15-20 kişi dışında kimseye konut teslimatı yapmadı. Ben şimdi buradan soruyorum. Madem bu evler ağır hasarlı bu insanların 7 yıl boyunca bu evlerde yaşamasına neden müsaade ettiniz. 7 yıl boyunca bu ailelerin yaşamını neden riske attınız. Devlet şimdi tebligat yapmış evlerden çıkın yıkacağız diyor. Peki, bu insanlar nerede yaşayacak?”
'Deprem’de bile rant yaratan bir anlayış var'
Ağbaba, deprem üzerinden rant yaratan bir anlayışın olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu insanlara konut yapmamışsın bir konteyner vermiyorsun 7 yıl boyunca insanların aklıyla dalga geçmişsiniz. Maalesef ki Hekimhan ve Kuluncak bölgesi bu konuda ayrımcılığa maruz kalmış durumda. Depremde bile rant yaratan bir iktidar ile karşı karsıyayız. Biliyorsunuz ki Elazığ Depremi sonrası konut ihalelerini Kolin inşaata yani 5’li çeteye veriyorlar, Kolin inşaat ihaleyi aldıktan bir gün sonra 70 milyon kar ile konut yapımını başka bir taşerona veriyor. Hekimhan’da da durum aynı. Aradan 7 yıl geçmesine rağmen ortada büyük bir beceriksizlik var. Devlet vatandaşın evine ağır hasar raporu veriyor ama maalesef ki ağır hasarlı raporu verdiği vatandaşa 7 yıl boyunca deprem konutu yapmamış devlet vatandaşına konut yapmalı, vatandaş kaysı üretiyor kaysı deposu yok barınacağı yer yok. Maalesef ki 7 yıl boyunca bu insanların hayatı riske atılarak ağır hasarlı evlerde yaşamalarına izin verilmiş. Adama sormazlar mı bu kadar fakir fukara insanı bu evlerde neden tutunuz. Bu konuyu TBMM’de defalarca gündeme getirdim çözüm bulunmadı ve konuyu tekrar TBMM gündemine getireceğimi de buradan belirtmek istiyorum”
Kandilli Rasathanesi: Olası deprem belki 1 saniye belki 10 sene sonra
Deprem vergisiyle 2.5 milyon kişiye konut yapılabilirdi
İmamoğlu’dan 17 Ağustos'un yıl dönümünde ‘kira desteği’ duyurusu
Büyük İstanbul depremi sonrası beklenen ikinci felaket: Tsunami