Deprem vergisiyle 2.5 milyon kişiye konut yapılabilirdi

Deprem vergisiyle 2.5 milyon kişiye konut yapılabilirdi
Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 1999 depreminin yaralarını sarmak için getirilen Özel İletişim Vergisi’nden bugüne kadar tahsil edilen 83.6 milyar liranın dolar kuru karşılığının 38.2 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu parayla tanesi 50 bin dolardan 764 bin konut yapılabilir yani 2.5 milyon insanın sorunu çözülebilirdi ama olmadı” dedi.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 1999 depreminin yaralarını sarmak için başlatılan ancak kalıcı hale getirilen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) amacına uygun kullanılsaydı 2.5 milyon kişinin konut sorununun çözülebileceğini söyledi. Vergiden bugüne kadar tahsil edilen tutarın 83 milyar 621 milyon 940 bin lira, bu tutarın ilgili yıllar TCMB yıllık ortalama ABD Doları efektif alış kuru karşılığının ise 38 milyar 196 milyon 739 bin dolar olduğunu hesaplayan Bingöl, bloğunda kaleme aldığı yazısında şu ifadelere yer verdi:

ozan-bingol.jpg

“Bu parayla tanesi 50 bin dolardan 763 bin 934 konut inşa edilebilirdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2021 verilerine göre Türkiye’de ortalama hane halkı büyüklüğü 3.23 kişidir. Yani bu para konut olarak ihtiyaç sahiplerine verilmiş olsaydı 2 milyon 467 bin 500 kişinin sorunu çözülmüş olacaktı ama olmadı.”

Pandemide yüzde 33 zam yapıldı

Bingöl, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara ve civarında meydana gelen depremin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla 4481 sayılı Kanun ile getirilen ÖİV kanuni oranı yüzde 7.5 iken insanların eve kapanıp iletişime en çok ihtiyaç duyduğu pandemi döneminde yüzde 33 zam yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“İktidarlar, vergi idareleri tahsili kolay ve verimli vergi türlerini kolay kolay bırakmazlar. ÖİV de verimli ve toplaması kolay bir vergidir. Nitekim birkaç operatör ve internet servis sağlayıcısı aracılığı ile çok bir maliyete katlanmadan toplanabilmektedir. Bu kolaylığı gören vergi idaresi ve iktidar, verginin ilk ihdasındaki amacı bir kenara bırakarak, ÖİV’yi kalıcı hale getirmiştir.”