halktv.com.tr gündeme getirmişti: Valilik ve kaymakamlık maden talanını doğruladı

halktv.com.tr'nin 'Bir köyün madenle imtihanı: Dereler çamur aktı, yollar çöktü' başlığıyla duyurduğu Çatalağaç köyündeki Alagöz Maden'in neden olduğu talan sonrası Giresun Valiliği ve Doğankent Kaymakamlığı açıklama yaptı. Valilik ve kaymakamlığın yayınladığı aynı açıklamada maden talanı doğrulandı. Şirkete para cezası ve olumsuzlukların giderilmesi için süre verildiği belirtildi.

Giresun’un Doğankent ilçesi Çatalağaç köyünde yaşayan köy sakinleri, faaliyete başlayan Alagöz Holding’e bağlı Alagöz Maden’in maden arama çalışmaları nedeniyle yarattığı tahribattan şikayetçi. Maden arama çalışmaları sırasında yüksek tonajlı iş makineleri nedeniyle köylülerin sıklıkla kullandığı yol çöktü. Öğrenciler okullarına giderken tehlikeli yollardan geçti. Köyün deresi çamur akmaya başladı. Derede balık ölümleri gerçekleşti, hayvanlar çamurlu akan dereden su içemez oldu. Giresun Valisi Enver Ünlü, muhtarlar toplantısında “Bu şirkete yardımcı olmamız gerekiyor” dedi.

halktv.com.tr'nin gündem getirdiği maden talanı sonrası Giresun Valiliği ve Doğankent Kaymakamlığı sitelerinden aylar sonra ilk kez resmi açıklama yayınladı. Valiliğin ve kaymakamlığın yayınladığı aynı açıklamada maden talanı doğrulandı. Açıklamada, 29 Haziran'da Doğankent İlçe Jandarma Komutanlığı'nın Çatalağaç köyünde Alagöz Maden'den dere yataklarına ulaşan toprak malzemelerinin tespit edildiğine dair tutanak tutulduğu belirtildi. 30 Haziran'da ise maden sahasında bir heyet taradından inceleme ve denetim yapıldığı açıklandı.

'Derindere Deresi'ne hafriyat ulaştığı tespit edildi'

Açıklamada, "Yapılan denetimler sırasında Alagöz Maden San. ve Tic. A.Ş.’nin faaliyet alanından geçen Derindere Deresi'nin yan kollarına, söz konusu madenin flotasyon binasının ve çevresinin inşaatı aşamasında oluşan hafriyat/toprak malzemenin ulaştığı tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Şirkete uyarı ve para cezası

Valilik ve kaymakamlık açıklamasında Alagöz Maden'e alınacak önlemler ve yapılacak imalatlar hakkında uyarı yapıldığını, para cezası kesildiğini ve 'çevreye verilen olumsuzluğun giderilmesi için' süre verildiği belirtildi. Valilik ve kaymakamlık, "Çevrede yaşanan olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve bundan sonraki süreçte yaşanabilecek muhtemel olumsuzlukların giderilmesi için konu Valiliğimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir" ifadelerini kullandı.

'Vali tahribatı kabul etti'

Öte yandan Çatalağaç'taki maden talanına ilişkin 3 Temmuz'da CHP Doğankent İlçe Başkanı İrfan Tüfekçi ve CHP Giresun İl Genel Meclis Üyesi Ömer Cebeci incelemelerde bulundu. İnceleme sonrası gözlemlerine ilişkin halktv.com.tr'ye konuşan Cebeci, hafriyatın su kaynaklarının bulunduğu vadiye doldurulduğunu söyledi. Hafriyatın aynı zamanda Harşit Vadisi'ne akarak Tirebolu ilçesinden Karadeniz'e ulaştığını gözlemlediklerini belirten Cebeci, 'maden sahasında kurulacak bir maden zenginleştirme havuzunun bölgede büyük bir risk yaratacağını, olası bir sızıntıda vadideki insanların ve canlıların etkileneceğini' söyledi.

Alagöz Maden'in Çatalağaç köyünde yarattığı tahribatına ilişkin haber sonrası valilik ve kaymakamlık tarafından yapılan açıklamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Cebeci, "Sayın Vali, bölgede yaptığımız incelemeler sonucu doğaya verilen tahribatı ve bizim gözlemlerimizi kabul etmiştir. Bizler, halkımızla birlikte isletmenin gerekli tedbirleri alıp almayacağı ve çevreye duyarlılığı konusunda takipçi olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:halktv.com.tr