Arıklı'da maden uğruna doğa talanı: Atıklar ormana saçıldı, ağaçlar kesildi

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Arıklı köyünde sondaj çalışmalarına başlayan MTA, henüz madeni çıkarmadan talana başladı. Çalışmalardan çıkan atıklar ormana saçıldı, ağaçlar kesildi, sondaj deliğinin üstü kapatılmadı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Arıklı köyü yakındalarında uranyum ve toryum arama sondajlarına başlayan MTA, daha maden çıkarmadan doğa talanına neden oluyor. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan yapılan aramalar için köylülere haber bile verilmedi. 20 Ağustos’ta sondaj bölgesine giden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticileri MTA’nın mevzuata aykırı şekilde çalışma yaptığını belgeledi. halktv.com.tr'nin ulaştığı görüntülerde, sondaj arama çalışmalarında elde edilen atıkların doğaya saçıldığı görülüyor. Öte yandan bazı ağaçların kesildiği, bazı ağaçlara ise zarar verildiği ortaya çıktı.

Talanın karnesi

Dernek yöneticileri Arıklı’daki talanı şöyle sıraladı:

  1. Halihazırda orman içinde yapılan sondaj noktasında, sondaj atık çamurları içi membranla kaplı atık havuzlarında toplanması gerekirken, içerisinde membran serilmemiş ve hiçbir önlem alınmamış çukurda toplanmakta ve kimyasallı atık sular doğrudan toprağa verilmektedir.
  2. Kullanılan kimyasalların, yağların tenekeleri ve ambalaj atıkları orman içerisine bırakılmıştır.
  3. Alanda çalışan sondaj görevlilerinde baret gibi iş güvenliği ekipmanları kullanılmamaktadır.
  4. Oldukça tehlikeli bir madenin uranyumun arandığı bölgede açılan sondaj deliğinin üstü kapatılmamıştır.
  5. Sondajdan çıkartılan ve radyoaktif olma ihtimali bulunan karot örnekleri üstü açık bir şekilde alanda bulunmaktadır.
  6. Ağaçlar kesilmiş ve bazı ağaçlara da zarar verilmiştir.

5 kuruma ‘sondaj durdurulsun’ başvurusu

Dernek yöneticileri, bugün ise sondaj faaliyetinin acilen durdurulması, alanda inceleme yapılması, çevreye zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması ve MTA’nın sondaj faaliyetinin sonlandırılması talebiyle Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ve CİMER’e başvuru yaptı.

whatsapp-image-2022-08-22-at-3-03-05-pm.jpeg

43 davacıyla 3 ayrı dava

Başvuru sonrası Arıklı’daki süreci halktv.com.tr'ye değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, MTA’nın yaklaşık 2 ay önce sondaj çalışmalarına başladığını belirterek, şu ifadelerini kullandı:

Daha önce neler yapılmış, aramanın izni var mı diye ilgili kurumlarla görüştük. Orman İşletme Müdürlüğü’nden MTA’nın arama ruhsatı olduğunu öğrendik. Daha sonra köyde bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Özellikle Küçükkuyu, Ayvacık, Altınoluk ve Edremit’te imza standları açıp bölge halkını bilgilendirdik. İmzalarla da sondajın durdurulmasını talep ettik. Ayvacık Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak suç duyurularımızı yaptık. Diğer yandan da 43 davacıyla da arama ruhsatının iptali, orman izninin iptali ve ‘ÇED kapsam dışı’ kararının iptali için de 3 ayrı dava açtık. Şu anda dava süreci devam ediyor. Bir yandan da MTA aramalarına devam ediyor.

Arıklı köyü sakinleri: MTA köyümüzü terk et

Öte yandan, Arıklı köyü sakinleri dün akşam köylerinde MTA'nın sondaj çalışmalarına karşı eylem gerçekleştirdi. 'Uranyum öldürür', 'Kazdağı'nın üstü altından değerlidir' ve 'Arıklı'da uranyum istemiyoruz' pankartları yer aldı. Köylüler eylem sonunda 'MTA köyümüzü terk et' ve 'Köyümüzde uranyum istemiyoruz' sloganları attı.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :