Denetimsiz ithalatın sonucu: Adana'da çöp hasadı

İktidarın fotoğraf ve videolara rağmen yalanladığı atık ithalatında yeni görüntüler ortaya çıktı. Firmaların uygun şartlarda dönüştürmesi ve işe yaramayanlarını imha etmesi gereken atıkları Adana'nın farklı bölgelerine attığı görüldü. Firmaların faaliyetlerini denetlemesi gereken bakanlık ise harekete geçmiş değil. Adana Tabip Odası Başkanı Menteş ise 'ithal çöp döküm tesisi' benzetmesi yaptı.

İktidarın yalanladığı fakat Adana’daki çöplerin ele verdiği atık ithalatında İngiltere’den sonra İsrail ve Kanada’nın çöplerinin de Türkiye’ye geldiğini halktv.com.tr ortaya çıkarmıştı. Bu kez de ithal edilen çöplerin Adana’nın farklı bölgelerine saçıldığı ortaya çıktı. İktidarın ithal ettiği bu çöpleri normal şartlarda uygun şartlarda dönüştürmesi ve işe yaramayanları imha etmesi gerekiyor. Fakat bugün halktv.com.tr'ye ulaşan görüntüler aksini ortaya koydu.

‘Ne zaman konuya dikkat çeksek bakanlık yalanlıyor’

Atık ithalatını takip eden ve Adana’da çeşitli bölgelere giderek incelemelerde bulunan Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş, incelemelerinin sonuçlarını ve değerlendirmelerini halktv.com.tr ile paylaştı. Adana’daki ithal çöp sorununu uzun süredir takip ettiklerinin altını çizen Menteş, “Bizler nerelere döküldüğünü, çevremizin, tarım alanlarının ve sularımızın nasıl kirletildiğini anbean görmekteyiz. Ne zaman konuya dikkat çeksek mutlaka Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı başta olmak üzere yetkililer tarafından yalanlanmaktayız” dedi.

‘Tarla ithal çöp döküm tesisi gibiydi’

Geçtiğimiz günlerde Adana’nın Seyhan ilçesi Sarıhamzalı Mahallesi'ndeki bir plastik geri dönüşüm fabrikasının deposunda yangın çıkmıştı. Adana’daki geri dönüşüm fabrikalarının depolarında çıkan yangınlar uzun bir süredir ‘şaibeli’ olarak yorumlanıyor. Adana’nın en büyük ithal çöp işi yapan tesislerinden biri olduğunu söyleyen Menteş, yangın sonrası olay yerlerini gezme kararı aldıklarını belirtti. Tesisin etrafının atıklarla dolu olduğu bilgisini paylaşan Menteş, “Adana merkez mahallelerinden Ova mahallesi içine buldukları her yere atıkların atılmış olduğunu tespit ettik ve çekimlerimizi yaptık. Sonrasında Rüzgarlı Tepe olarak bilinen ve buğday tarlası olan yere gittik. Buğdayın hasat edildiğini gördük. Tarla neredeyse bir ithal çöp döküm tesisi gibiydi. Kazdığımız her yerden maalesef atıkları bulduk. Buradan hasat edilen ürünün ne durumda olduğunu, hangimizi zehirlemek üzere olduğunu ise bilemiyoruz. Adana ithal atıkçılar yüzünden çukur, çöp haline getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘Kanser olma olasılığı gittikçe artıyor’

Menteş, suların kirletilmeye devam ettiğine ve atık ithalatı sorunun bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çekerek, “Gelecekte hepimizin hatta çocuklarımızın bile kanser olma olasılığı gittikçe artmaktadır. Bir an önce ithal çöpün yasaklanması ve sıfır atık mantığı ile kendi çöpümüzü dönüştürmemiz şarttır” diye konuştu. Çöpleri ithal eden firmaların bu çöpleri uygun şartlarda dönüştürmesi ve işe yaramayanları imha etmesi gerektiğinin altını çizerek, devletin ise görevinin bunları denetlemek olduğunu söyledi.

Türkiye’nin plastik atık düzenlemeleri neler?

Aralık 2019: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık ithal eden firmaların ithalat kotası yüzde 80’den yüzde 50’ye düşürüldü.

Mayıs 2020: Türkiye, 2019’da Avrupa’nın plastik atığını almada birinci oldu. Son 15 yılda ithalatta 173 kat artış yaşandı.

Ocak 2021: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karışık kodlu atık ithalatına yasak getirdi. Bakanlık, sıfır atık ithalat hedefini açıkladı.

Nisan 2021: Türkiye, 2020’de Avrupa’nın plastik atık ithal etmede birinci oldu. Son 16 yılda 241 kat artış yaşandı.

Mayıs 2021: Polietilen ürün grubuna ait ithalat yasaklandı. Bu yasakla sırf İngiltere’den ithal edilen atıkların yüzde 70’i artık ülkeye giremeyecek.

Temmuz 2021: Polietilen yasağı Ticaret Bakanlığı tarafından geri çekildi.

Temmuz 2021: Atığın ağırlıkça maksimum yüzde 1 kontamine (kirli) olma şartı var. Gönderilen atık yüzde 99 geri dönüşebilir olmak durumunda.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :