Sabah Gazetesi 'amiralleri bildirisi için emsal' diye duyurdu: Yargıtay, Balyoz davasında 7 beraat kararını bozdu

Sabah Gazetesi 'amiralleri bildirisi için emsal' diye duyurdu: Yargıtay, Balyoz davasında 7 beraat kararını bozdu
Yargıtay, 'Balyoz' davasında beraat eden Çetin Doğan ve 6 sanıkla ilgili beraat kararını bozdu. Sanıklar hakkında darbeye teşebbüsten 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Yargıtay, "Balyoz" davasında beraat eden Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkındaki beraat kararını bozdu.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) başvuru yapan şikâyetçilerin güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmesinin ve hak ihlali kararı vermesinin ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasında Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 31 Mart 2015'te 236 sanığın yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verilmiş, Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın, sanıklar Doğan, Balabanlı, Balta, Varol, Yalçın, Akyazan ve Küçükkılıç'ın, beraat etmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Sabah'tan Mevlüt Hasgül'ün haberine göre, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, "Balyoz" davasında beraat eden sanıklar hakkındaki temyiz incelemesine ilişkin kararda Doğan'ın seminerde oynanmakta olan "Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo" içinde öngörülemeyen, "Milli Mutabakat Hükümeti" kurulmasından bahsettiğine de yer verilerek "Arkadaşlar, bu plan seminerini, plan çalışmasını kasıtlı olarak belli bir çerçeveye koyduğumuzu, günün şartlarına, günün konjonktürel gelişmelerine göre dikkatlerimizi nerelerde yoğunlaştırmamız gerektiğini ortaya koymak için yaptığımı herhalde hepiniz anlamışsınızdır" beyanlarının olduğunun görüldüğü belirtildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce verilen kararın gerekçesinde, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunun altı çizildi. Kararda, başarıya ulaşmış bir darbenin yargılanmasının ne denli güç ise icrasına başlanmış bir darbenin de başarılı olamama ihtimalinde bile, korunan değerlere, anayasal demokratik düzene verdiği zararların tecrübe edilmiş gerçekler olduğuna yer verildi.

'Amirallerin bildirisi için emsal' diye duyuruldu 

Sabah'ta yer alan haberde, söz konusu karar, 'amiralleri bildirisi için emsal' başlığı ile duyuruldu. 

ekran-goruntusu-226.jpg

Ne olmuştu?

 20 Ocak 2010’da Taraf gazetesinin manşeti ve bir bavul dolusu belgeyle başlayan, beş yıllık bir sürece yayılan Balyoz soruşturmasında  236 kişi beraat etti. Mahkeme, davanın temelini oluşturan dijital verilerin sahte olarak oluşturulduğuna hükmetti. Böylece, ilk yargılamada darbe suçlamasıyla 13-20 yıl arasında ceza alan sanıklar, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararının ardından gerçekleştirilen yargılamada beraat etmiş oldu.

Soruşturmalar, aralarında generallerin de bulunduğu, görevi başındaki 188 kurmay subayı etkiledi. Kara Kuvvetleri’nde 45, Hava Kuvvetleri’nde 27, Deniz Kuvvetleri’nde 98, Jandarma’da 18 muvazzaf general ve kurmay subay sanık durumuna düştü. Çoğu emekliye sevk edildi ya da orduyla ilişkisi kesildi. Hava Kuvvetleri’nde sanık durumuna düşen 30 muvazzaf askerin 11’i kurmay albay ve yarbay, 16’sı ise general rütbesindeydi. 

Balyoz’da en büyük darbeyi alan kuvvetin Deniz Kuvvetleri olduğu görülüyor. Soruşturmaya tabi tutulan 114 muvazzaf askerin 98’i amiral ve kurmay subay rütbesinde. Farklı rütbelerden görevi başındaki tam 24 amiral Balyoz’da sanık durumuna düştü. Diğer kurmay subaylarla birlikte denizciler Balyoz’un en kalabalık grubunu oluşturdular.