Uzmandan korkutan uyarı: Yok oluşu durduramayacağız

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Korhan Özkan, iklim krizinin etkileri nedeniyle bazı deniz kuşu türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İklim krizinin deniz kuşlarına etkilerini değerlendiren Korhan Özkan, bu krizin ekosistemde ve biyoçeşitlilikte büyük kırılmalara yol açtığını belirtti.

Özkan, "Bazı türlerin yok oluşunu durduramayacağız. Ekosistemi o kadar tahrip ettik ki bugün etkilerimizi durdursak bile hızla yol alan bir treni durduramayacağımız gibi bu canlıların yok oluşunu durdurmamız da ne yazık ki mümkün değil" dedi.

'Yüzde 40'ı tehlike altında'

Deniz kuşlarının büyük bir baskı altında olduğunu vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:

"Dünya üzerindeki deniz kuşlarının yüzde 30-40'ı tehlike altında. Tehlike kategorileri değişiyor, bazıları yok olmak üzere, ciddi tehlike altında olanlar da bulunuyor. Bunların arasında bildiğimiz popülasyonları çok azalan, hassas olan türler var, albatroslar, yelkovanlar ya da penguenler gibi. Çok izole okyanus adalarında sadece birkaç lokasyonda yaşayan türler var, bunlar yok olmak üzere. Deniz kuşları genel olarak birer ikişer yok olmanın ötesinde yaygın ve büyük popülasyon düşüşleri yaşıyorlar."

Kaynak:AA

Etiketler :