Uzman isimler izlenecek yolu çizdi! Ispartalı tüm zararını kuruş kuruş alabilir
Türkiye tarihinin en büyük elektrik kesintisinin yaşandığı Isparta'da vatandaşın zararı nasıl karşılanacak? Elektrik kesintisi nedeniye ısınamayan, hasta olan, dolabındaki gıda ürününü atmak zorunda kalan ve elektronik araçları bozulan vatandaşın zararının nasıl karşılayacağını Av. Figen Çalıkuşu ve Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal halktv.com.tr'ye değerlendirdi.
"Elektrik kesintilerinde ve ani elektrik gel gitlerinde yaşanan voltaj iniş çıkışlarından dolayı tüketicilerin evlerindeki elektronik cihazlar arızalanıyor. Bu durum ile karşılaşan tüketiciler kuruma müracaat ederek zararın karşılanmasını isteyebilir" diyen Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Koçal Isparta'da yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle mağdur olan vatandaşlara şu önerileri yaptı:
Aziz Koçal
Elektrikli araçlardaki arızanın kesintilerden kaynaklı olup olmadığını servisler tespit edebiliyor. Vatandaş servis raporları ile elektrik dağıtım şirketlerine gidebilirler. Elektrik kesintisinde elektronik araçlarında arıza olanlar bu araçlarının bakımı, onarımı ve ya zararın karşılanmasıını isteyebilirler. Elektrik dağıtım şirketleri kendileri de bunu inceliyor ve ona göre iade yapıyor ve ya reddediyor.
Tüketicinin talebi reddedilirse direk Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulabiliniyor. Çoğunlukla hakem heyeti vatandaş leyhine karar veriyor.
Tüketicinin 3 adımı iyi izlemesi gerekiyor
Önce servise arıza tespiti yaptıracaklar, sonra firmaya başvuracaklar ve en sonunda da firmadan red alırlarsa Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuracaklar.
Et ve sebzelerin bozulduğunu gösteren Fatime Kesmeli, kış için hazırladığı yiyeceklerin de bozulduğunu söyledi. (Kaynak: DHA)
Bozulan gıda ürünlerinin karşılanmasını da isteyebilir
Vatandaşların evlerindeki derin dondurucularda ya da buzdolaplarındaki malzemelerinde bir bozulma olmuşsa bunların resimlerini çekmeleri ve tutanak altına almaları gerekir. Tutanak altına alırken bozulan ürünlerinin miktarlarını ve yaklaşık değerlerini yazsınlar. Ayrıca kendi hazırladıkları bu tutanaklara tanıkların bilgilerini de eklesinler. Komşularından birisini tanık gösterebilirler.
Bu tutanak ve resimlerle elektrik firmalarından bu zararlarında karşılanmasını talep edebilirler. Büyük bir ihtimalle bu talep reddedilir. Reddi alan vatandaş doğrudan Tüketici Hakem Heyetine giderek zararlarını karşılayabilirler.
Manevi tazminat da talep edebilirler
Uzun süren elektrik kesintisinden dolayı oluşacak sağlık sorunlarına yönelikte başvuru yapılabilinir. Ayrıca uzun süre elektriksiz kalınması durumunda manevi açıdan da zararlar oluşmuştur. Bu durumda da vatandaşın Tüketici Mahkemelerine gitmesi gerekir. Dava açan vatandaş durumunu kanıtlarsa mutlaka tazminat alır.
Esnafında tüm zararının karşılanmasını isteyebilir
Esnafın durumu da daha farklı. Kaç gün çalışamadı. Gelirinden oldu. İşçi çalıştırıyorsa onun maaşını sigortasını ödeyecek. Esnafsa iş yerindeki dolapları çalışmadığı için malzemeleri bozulmuş olabilir. Ve ya iş yerindeki iş makineleri elektriklerin gidip gelmesinden dolayı arızalanmış olabilir. Tüm bunların tespit edilip önce elektrik firmasından tazminini istemeleri gerekir. Bilir kişi raporları ve mahkeme sonrası tüm bunlar karşılanabillir. Mahkemeler bilir kişi raporları ile hareket ediyor. Isparta'da tüm bunlar vatandaşlar tarafından yapılmalı. Tüm yollar denenmeli. Elektrik Dağıtım şirketleri 4 mevsime ve tüm olası doğal afetlere göre önlemler almakla yükümlüdür. Bı şirketler tüketiciye güvenli enerjiyi vermekle sorumludur. Dolayısı ile dünyada bir çok ülkede bu tür olaylarda tüketicilerin zararları karşılanıyor ve tazminat ödeniyor.
Av. Figen Çalıkuşu
'Hem maddi hem de manevi tazminat istenebilir ve de alınır da'
Isparta karanlıkta kaldıktan tam 4 gün sonra kente gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada “hakkınızı helal edin birkaç gün elektriksiz kaldınız” demesini hatırlatan Avukat Figen Çalıkuşu "yaşananların tek sebebi var, denetimsiz bir şekilde elektrik dağıtım hizmetinin ayıplı ve kusurlu hizmet olarak yapılmasıdır. Sorumlusu elektrik dağıtım şirketi ile bu şirkete işletmeyi veren ve denetlemeyen TEDAŞ’tır. TEDAŞ ise yasal mevzuata göre zorunlu olduğu denetim görevini yapmamış olmaktan ötürü sorumludur" dedi. Mağdur olan Ispartalıların izlemesi gerek yol hakkında bilgi veren Çalıkuşu sözlerine şöyle devam etti:
Ispartalı vatandaşlarımız evlerinde kullandıkları aletlerde uğradıkları maddi zararlarını, iş yerinde kullandıkları aletlerde uğradıkları maddi zararlarını, iş yerlerinin kapalı kalmasından ötürü mahrum kaldıkları kazanç yoksunluğunu, hastalanmalarına bağlı olarak var ise yaptıkları harcamaları MADDİ TAZMİNAT davası, ve bir de 21.yüzyılda böylesine keyfi bir yönetim neticesi günlerce yaşadıkları sıkıntı, stres, gerginlik ve üzüntü nedeniyle MANEVİ TAZMİNAT davası açabilirler.
Böylesi bir rezalet ve sefaletin yaşanmasının tek nedeni hukuk ve kural tanımamak, yasal mevzuatı dolanmaktır.
İstanbul’da kar yağdığında nasıl bir sefalet yaşanmış ise o sefalet şimdi başka bir kuralsız yönetime alınan kararlara bağlı olarak Isparta’da yüzünü gösterdi.
198 kez değişen İhale Kanunu ile gelinen netice budur. AB formlarına uygun bir ihale kanunu olsaydı bu garip sefaletler yaşanmazdı. Bütün bu ihalelerin altında hep aynı şirketler çıkmazdı. Rekabet yok ise yarış yok ise kalite de yok denetim de yok.
Birileri sürekli kazanıyor, o birilerini bu ülke halkı besliyor ama sürekli sefil oluyor. Kuzey Marmara Otoyolu'nda ve İstanbul Havalimanı'nda yaşananlardan dolayı tazminat davası açılmadı umarım Isparta'da bir ilk olur ve vatandaş hakkını aramak için harekete geçer. Hak aramak isteyen vatandaşa yardımcı olacak pek çok sivil toplum örgütü var. Yeter ki vatandaş kendisine reva görülenin hesabını sorsun.
15 bin liraya kadar olan tazminatta tüketici hakem heyetine başvuruluyor
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmet Kalitesi Yönetmeliği’nce, vatandaşın plansız elektrik kesintileri durumunda tazminat talep etme hakkı olduğunu anlattı.
Ağaoğlu, “15 bin 430 TL’ye kadar olan tazminat talepleri ile ilgili tüketici hakem heyetlerine başvurulmalı. Oluşan zarar 15 bin 430 TL’nin üzerindeyse önce adliyelerde arabulucuya gidilmeli, anlaşma sağlanamazsa tüketici mahkemesine harç ödenmeden başvurup, tazminat talebi dava edilebilir” diye konuştu.
Tepkilerin odağındaki Cengiz Holding ilk kez konuştu: Aralıksız kar yağdı
Karanlığa gömülen Isparta'da vali görevden alındı... Gerekçe: Covid