EMO'dan Isparta uyarısı: Böylesini biz de ilk kez görüyoruz

EMO'dan Isparta uyarısı: Böylesini biz de ilk kez görüyoruz
"Metal elektrik direklerinin devrildiğini ya da yamulduğunu gördük ama bu kadar çok bende ilk kez görüyorum" diyen EMO İstanbul Şube Başkanı Cemil Kocatepe Denetim raporlarının açıklanmadığının altını çizerek "Dağıtım şirketlerinin ne kadar denetlendiğini bilmiyoruz" dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Isparta’da kar yağışı nedeniyle günlerce süren elektrik kesintileri yaşanmasının, iktidarın enerji politikalarını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. halktv.com.tr'ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemil Kocatepe "Isparta bize dağıtım şirketlerinin hiçbir hazırlığının olmadığını gösteriyor" diyerek uyardı.

'Isparta'dan önce Kırşehir'de direkler devrildi'

"Isparta'daki olaylardan önce de Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nden gelen ana hatlardaki direklerde de devrilme vakaları yaşandı. Kırşehir tarafındaki elektrik direklerinin devrilmesinde ciddi bir enerji kesintisi olmadı. Burada başka hatlar çalıştığı için o hatlara aktarım yaparak sorun büyümeden çözüldü. Bir de bu arızalar sanayideki elektrik kısıtlamasının olduğu günlere denk geldi" diyen Cemil Kocatepe Isparta ile ilgili sadece elektrik hatlarında arıza yaşanmadığını evlerde ve trafolarda da arızalar yaşandığını belirtti.

cemil-kocatepe.jpg

'Elektrik kesintisi domino etkisi yarattı devrilen devrilene'

Isparta'da hala çalışmaların devam ettiğini, şehirde ve köylerde hala elektrik verilmeyen yerler olduğunu ifade eden Kocatepe "Aradan 4 gün geçmesine rağmen sorun tamamen çözüldü denemiyor. Bu çok garip bir durum" dedi. Kocatepe sözlerine şöyle devam etti:

Bize gelen bilgilere göre şu an elektrik verilen evlerde cihazlar yanıyor, trafolar arızalanıyor, enerji verilirken bağlantı noktalarında sıkıntılar çıkıyor yani domino taşı gibi arızalar birbirini tetikliyor. Kentin tamamına ve köylerin hepsine birden elektriğin kesintisiz verilmesi gerekiyor. İnsanlar orada dondu.

Isparta bize dağıtım şirketlerinin hiçbir hazırlığının olmadığını gösteriyor. Ekipler insanüstü bir gayretle çalışmalarına rağmen sayısal olarak yetersiz kalmış görünüyorlar. Şehir dışından yardım ekipleri gelmiş, ama şehri tanımayan ekiplere de birinin yol göstermesi gerekiyor. Çünkü kent dışından gelenler o bölgeyi bilmiyorlar onlara yol gösterecek elamanlarda bile yetersizlikler (burada kastım sayısal eksiklik) yaşanmış.

isparta.jpg

'Bu kadar çok elektrik direğinin devrildiğini ben de ilk kez görüyorum'

Isparta'da devrilen elektrik direkleri ile ilgili bilgi veren Cemil Kocatepe "Normalde şehir içlerinde elektrik hatlarının yeraltına alınmış olması gerekiyor. Ama kentin çoğu yerinde alınmadığını görüyoruz. Metal elektrik direklerinin devrildiğini ya da yamulduğunu gördük ama bu kadar çok bende ilk kez görüyorum. Elektrik direği dikerken pek çok hesap yapılır. Rüzgar gücü hesabı yaparız. Bu hesaplar çok ciddi bilgi birikimi gerektiren hesaplardır. Rüzgar yükünü, buz yükünü hesaplarız. En ufak bir ihmali kaldırmaz. Bir elektrik direğini dikmek ve örmek en az bir ayı buluyor. Bir direk dikmek bir bina dikmekten daha çok hesaplama yapmayı gerektiriyor. Sürekli titreşim olduğu için direk ince hesaplarla kafes kafes örülür. Öylesine rasgele direk dikmekle olmaz" dedi.

elektrik-direkleri.jpg

'Bu işler emek işidir insanla yapılır'

Elektrik direklerinin kontrollerinin insan gücü ile yapılması gerektiğini ifade eden Cemil Kocatepe "Şunları duyuyoruz direklerdeki civataları söküp satıyorlarmış. Bunlar olacak şey değil ama bu memlekette bunlar da oluyormuş. Bir civatanın sökülmesi tüm direğin hatta hattın çökmesine neden olur. Hatlardaki tüm direklerin civata civata kontrol edilmesi gerekiyor. İletim ve Dağıtım firmaları bunların bakımı onarımı kadar kontrolünden de sorumludur. Biz Isparta'da çok ciddi personel eksiklikleri olduğunu anlıyoruz. TEİAŞ 500 milyon dolarlık kamera ihalesi açtılar, sonra iptal edildi. Burada kamera ile değil birebir gözle kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu işler emek işidir. İnsanla yapılır. İletim ve Dağıtım firmalarının iyi yöneticiler, mühendisler ve iyi teknikerler, teknisyenler istihdam etmeleri gerekir. Bu kadar yoğun hatalar zincirini ilk kez görüyoruz o nedenle çok ciddi bir şekilde araştırma-inceleme yapmak gerekir" dedi.

Denetleme raporları artık yayınlanmıyor

Dağıtım firmalarına yapılan denetleme raporlarının yayınlanmadığını açıklayan Cemil Kocatepe "Elektrikte tüm mekanizma özel şirketlere para kazandırılması üzerine kuruldu. Dağıtım şirketlerinin ne kadar denetlendiğini bilmiyoruz. Denetleme raporları açıklanmıyor" dedi.